Οικονομία|07.10.2019 17:57

Η Ελλάδα βγαίνει ξανά στις αγορές με 10ετές ομόλογο

Ελευθερία Αρλαπάνου

Θέμα ωρών είναι η επανέκδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου αναφοράς, κίνηση στην οποία προχωρά άμεσα η ελληνική κυβέρνηση με αναδόχους τη BNP Paribas, τη Citi, την Goldman Sachs, την HSBC και την JP Morgan.

Πρόκειται για μια κίνηση που αναμενόταν στην αγορά τις τελευταίες εβδομάδες μετά και τη θεαματική αποκλιμάκωση που έχουν σημειώσει τα επιτόκια στην ελληνική αγορά ομολόγων, ακολουθώντας και την τάση που επικράτησε στη διεθνή αγορά. Μεγάλο ερώτημα είναι το επιτόκιο που θα επιτευχθεί, καθώς το δεκαετές τυγχάνει διαπραγμάτευσης στην αγορά στα επίπεδα του 1,4%, όταν το δεκαετές την Άνοιξη είχε εκδοθεί με επιτόκιο 3,9%, καθώς δεν είχε μεσολαβήσει τότε η μεγάλη πτώση στα επιτόκια που βίωσε η χώρα τους τελευταίους μήνες.  

Η κίνηση της επανέκδοσης είναι πλέον του επίσημου δανειακού προγράμματος του ελληνικού δημοσίου. Εντάσσεται στη στρατηγική του δημοσίου για τακτική παρουσία στις αγορές και «ανοικοδόμησης» της ελληνικής καμπύλης ομολόγων και όχι για την κάλυψη τυχόν πρόσθετων χρηματοδοτικών αναγκών καθώς αυτές έχουν ήδη καλυφθεί με την πλήρη υλοποίηση του φετινού δανειακού προγράμματος από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

αγορές10ετές ομόλογο