Οικονομία|08.10.2019 18:38

Ισχυρή ζήτηση για την επανέκδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου

Ελευθερία Αρλαπάνου

Με ισχυρή ζήτηση και προσφορές περίπου 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε πριν από λίγο το Reuters, ολοκληρώθηκε η επανέκδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου μέσω της οποίας το Δημόσιο δανείστηκε 1,5 δισ. ευρώ με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 1,5%.

Πρόκειται για μια κίνηση που προκρίθηκε με δεδομένη την ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία στην αγορά εξαιτίας της μεγάλης αποκλιμάκωσης στο κόστος δανεισμού του Δημοσίου και η οποία δεν έγινε για ταμειακούς λόγους αφού το ετήσιο δανειακό πρόγραμμα του Δημοσίου έχει ήδη υπερκαλυφθεί με την άντληση 7,5 δισ. ευρώ με τρεις ομολογιακές εκδόσεις από τις αρχές του έτους.

Για μια εξαιρετικά ποιοτική έκδοση κάνει λόγο το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωση του υπογραμμίζοντας πως η χώρα άντλησε με δεκαετές ομόλογο 1,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,5%, όταν το επιτόκιο της προηγούμενης έκδοσης 10ετούς ομολόγου το Μάρτιο του 2019 ήταν 3,9%.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών ως στοιχεία επιτυχίας χαρακτηρίζονται η μεγάλη ζήτηση, η σημαντικά πλεονάζουσα κάλυψη αλλά και η διασπορά των επενδυτών.

«Η επιτυχής αυτή κίνηση αποδεικνύει ότι η χώρα, με σχέδιο και αποφασιστικότητα, ενισχύει την αξιοπιστία της απέναντι στις διεθνείς αγορές και δημιουργεί, βήμα – βήμα, τις προϋποθέσεις για την επιστροφή της στην πλήρη κανονικότητα» καταλήγει η ανακοίνωση με το νέο προϋπολογισμό ανά χείρας αλλά και τα θετικά αποτελέσματα της σημερινής έκδοσης ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μεταβαίνει αύριο Πέμπτη στο Λουξεμβούργο για τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Μητσοτάκης: Ψήφος εμπιστοσύνης στη χώρα και τις ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης

«Η ιστορικά χαμηλή απόδοση του 1,5% για το δεκαετές ομόλογο της Ελλάδας αποτελεί ακόμα μια ψήφος εμπιστοσύνης στην οικονομία της χώρας και στις ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Θα ήθελα να συγχαρώ την Υπηρεσία Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους και το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιτυχημένες προσπάθειές τους».

T
δεκαετές ομόλογοδανεισμός