Οικονομία|10.10.2019 16:01

Lamda Development: Το πλάνο για το Ελληνικό μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 650 εκατ. ευρώ

Δημήτρης Δελεβέγκος

Την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 650 εκατ. ευρώ, ενέκρινε την Πέμπτη η Γενική Συνέλευση μετόχων της Lamda Development, με το ακριβές χρονοδιάγραμμα και τη διαδικασία να αναμένεται ότι θα γίνουν γνωστά μετά την έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Στη διαδικασία θα συμμετάσχει ο βασικός μέτοχος της εισηγμένης, η οικογένεια Λάτση, όπως και ο δεύτερος βασικός μέτοχος της Lamda Development, η Voxcove Holdings, των Π. Γερμανού και της οικογένειας Κάτσου.

«Η σύλληψη της ιδέας του Ελληνικού ξεκίνησε από τον όμιλο Λάτση, που παρέμεινε από την αρχή προσηλωμένος. Αυτό που φάνταζε πριν από χρόνια ουτοπικό πέρασε την πόρτα της πραγματικότητας» ανέφερε ο πρόεδρος της Lamda Development, Τάσος Γιαννίτσης.

Ο κ. Αθανασίου τόνισε ότι η Lamda Development είναι έτοιμη, από πλευράς χρηματοδότησης, να υλοποιήσει το έργο αυτόνομα. Ωστόσο, επιδιώκει τις συνεργασίες. «Θέλουμε να συνεργαστούμε με τους καλύτερους στον τομέα τους. Το μόνο που σκοπεύουμε να αναπτύξουμε εμείς, είναι τα malls. Για το ξενοδοχείο, τον ουρανοξύστη, τη μαρίνα και τα γραφεία είμαστε σε πολύ καλό στάδιο συνεργασιών με τους καλύτερους». 

Σχετικά με την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της Aegean, ο κ. Αθανασίου σημείωσε ότι είναι πολύ ευχαριστημένος, με τη συνεργασία με την αεροπορική να αφορά στον τομέα του μάρκετινγκ και της επικοινωνίας.

Η πρώτη φάση

Η χρηματοδότηση της πρώτης φάσης θα είναι ύψους 2 δισ. ευρώ και θα προέλθει από την ΑΜΚ ύψους 650 εκατ. ευρώ, από έσοδα 400 εκατ. που θα είναι τμήμα των εκτιμώμενων πωλήσεων 1,2 δισ.ευρώ, από δανεισμό 850 εκατ. ευρώ και από την έκδοση ομολόγου ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Η πρώτη φάση του έργου, που θα διαρκέσει πέντε χρόνια, περιλαμβάνει την ανάπτυξη του συνόλου της παραλιακής ζώνης, που συνδέεται με τη θάλασσα και το ολοκληρωμένο συγκρότημα με καζίνο (IRC) που «θα φέρει τουρισμό με μεγάλη καταναλωτική δύναμη». Στο βόρειο κομμάτι της έκτασης θα πραγματοποιηθεί το μεγαλύτερο mall στην Ελλάδα (μεγαλύτερο κατά 15%-20% σε σχέση με το The Mall Athens Αμαρουσίου), τα κτίρια γραφείων, ενώ το άνω με το κάτω μέρος θα συνδέονται με το 40% του πάρκου. Το 37% του έργου θα υλοποιηθεί την πρώτη πενταετία, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για εμφάνιση κερδών τον τέταρτο χρόνο του έργου.

Εκτιμάται ακόμη ότι το 43% της κερδοφορίας θα προέλθει από τις κατοικίες την πρώτη τετραετία, ενώ υπολογίζεται ότι το σχέδιο της εταιρείας προβλέπει την ανάπτυξη περίπου 800 κατοικιών.

Η Lamda Development έχει προβλέψει ελάχιστες τιμές πώλησης για τις κατοικίες ύψους 3.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ακόμη, θα αναπτυχθεί ξενοδοχείο με χίλια δωμάτια, το οποίο υπολογίζεται ότι θα αυξήσει την ετήσια καταναλωτική δαπάνη για το σύνολο των εισερχόμενων τουριστών-περίπου 1 εκατ.- κατά 1,5 δισ. ευρώ. Θα αναπτυχθεί ακόμη το μεγαλύτερο mall στην Ελλάδα (Vouliagmenis mall) για το οποίο οι προβλέψεις για μηνιαία ενοίκια εμπορικών καταστημάτων είναι 37 ευρώ ανά τ.μ., αλλά και ένα boutique mall στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά.

επένδυση ΕλληνικόLamda Development