Οικονομία|17.10.2019 10:43

Τουρκία: Ανησυχίες από την εισβολή στη Συρία και για τις εξορύξεις φυσικού αερίου

Εύρης Τσουμής

Οι πολεμικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στα σύνορα με τη Συρία, και οι κυρώσεις των ΗΠΑ στη γειτονική χώρα, ήδη προκαλούν ανησυχία και στις εταιρίες που ασχολούνται στη γειτονική χώρα με την εξόρυξη φυσικού αερίου, ακόμα και 1.000 χιλιόμετρα μακριά από το  μέτωπο των συγκρούσεων.

Σε ανακοίνωσή της η καναδική εταιρία Valeura Energy Inc., που δραστηριοποιείται στην περιοχή της ανατολικής Θράκης κοντά στην Κωνσταντινούπολη, επισημαίνει ότι με εξωτερικό νομικό σύμβουλο παρακολουθεί το θέμα «των κυρώσεων του εκτελεστικού διατάγματος των Η.Π.Α. που έχουν πρόσφατα επιβληθεί κατά της κυβέρνησης της Τουρκίας και ορισμένων τουρκικών κομμάτων και αξιωματούχων».

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, με την οποία προσπαθεί να καθησυχάσει τυχόν φόβους επενδυτών και συνεργατών της «η εταιρεία πιστεύει ότι οι συνεχιζόμενες δραστηριότητές της είναι σε θέση να προχωρήσουν ανεμπόδιστα με πρόσφατες κυρώσεις. Η Valeura αναμένει να συνεχίσει τις εργασίες παραγωγής φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των συνεχών πωλήσεων στους υπάρχοντες πελάτες της στην Τουρκία, και η Εταιρεία συνεχίζει το πρόγραμμα δοκιμών αξιολόγησης σε σχέση με το μη συμβατικό παιχνίδι συσσώρευσης αερίων. Η εταιρεία δεν έχει λάβει από την ημερομηνία της παρούσας ανακοίνωσης καμία ειδοποίηση από οποιονδήποτε από τους εργολάβους ή τους παρόχους υπηρεσιών της για τυχόν αναμενόμενη διακοπή της ικανότητάς της να υποστηρίζει τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες της Valeura. Η Εταιρεία συνεχίζει να παρακολουθεί ενεργά την κατάσταση και, αν χρειαστεί, μπορεί να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι εργασίες της παραμένουν διεξαγόμενες κατά τρόπο που να μην προκαλούν κυρώσεις που επιβάλλονται από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».

Από το 2017

Οι δραστηριότητες της Valeura βρίσκονται στην ανατολική Θράκη, δυτικά της Κωνσταντινούπολης, στην περιοχή του Τέκιρντακ (Ραιδεστός) και σε απόσταση πάνω από 1.000 χλμ. από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

H καναδική ερευνητική εταιρεία αερίου Valeura Energy Inc. έχει πάρει  άδεια για 21 γεωτρήσεις στην περιοχή. Από το 2017 σε συνεργασία με τη νορβηγική εταιρεία Equinor έχει προχωρήσει στην εκμετάλλευση μιας γεώτρησης στη θέση Yamalik-1 στην Ανατολική Θράκη. Το 2018 ανακοίνωσε την εκτίμησή της για την  ύπαρξη κοιτάσματος στην περιοχή μεγέθους αρκετών τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών και έχει δημοσιοποιήσει πως στόχος της είναι να επενδύσει 500 εκατομμύρια τουρκικές λίρες στην πραγματοποίηση νέων γεωτρήσεων. Η καναδική εταιρεία εκτιμά ότι στην περιοχή υπάρχουν αποθέματα ύψους 10 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου.

Τον Οκτώβριο του 2018, η εταιρεία ξεκίνησε γεωτρήσεις αξιολόγησης στη θέση Inanli-1. Στις αρχές του καλοκαιριού ξεκίνησε τις αναγκαίες δοκιμές για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος.

Η Valeura ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2019 τη διάνοιξη ενός ακόμα κοιτάσματος στη θέση  Devepinar-1. Μέχρι τώρα έχουν γίνει γεωτρήσεις στις θέσεις Yamalik-1, Inanli-1 και Devepinar-1.

Ανατολική Θράκηφυσικό αέριο