Οικονομία|25.10.2019 15:18

Ελληνο - Σερβικό Επιμελητήριο Β. Ελλάδος: Δυναμική αποστολή Σέρβων επιχειρηματιών στην 35η Philoxenia

Ντέπη Χιωτοπούλου

Με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Σερβίας και της Σέρβικης Δημοκρατίας της Βοσνίας, το Ελληνο – Σερβικό Επιμελητήριο Β. Ελλάδος, σε συνεργασία με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και το Επιμελητήριο Ελλάδας – Σερβίας, διοργανώνει φόρουμ τουρισμού, με στόχο τη σύσφιξη σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες και την ανάπτυξη συνεργασιών και συνεργιών μεταξύ των επιχειρηματιών του κλάδου.

Στο πλαίσιο της 35η Διεθνούς Εκθέσεως Τουρισμού Philoxenia, που θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ – Helexpo, 8-10 Νοεμβρίου, το 2ο φόρουμ τουρισμού, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Νοεμβρίου, έχει ως στόχο τις περαιτέρω συνέργιες και νέες συνεργασίες μεταξύ Ελληνικών και Σερβικών επιχειρήσεων, στον κλάδο του τουρισμού αλλά και του real estate.

Αναδεικνύοντας άγνωστες περιοχές

«Το φόρουμ Τουρισμού, που διεξάγεται για 2η χρονιά, χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες, και, μεταξύ άλλων, θα αναδείξουμε περιοχές της Ελλάδος, της Σερβίας και της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, οι οποίες είναι άγνωστες για το ευρύ κοινό, ωστόσο έχουν τη δυνατότητα και την υποδομή να αποτελέσουν  δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς» ανέφερε ο πρόεδρος του Ελληνο – Σερβικού Επιμελητηρίου Β. Ελλάδος Κωνσταντίνος Γεωργάκος.

Η πρώτη ενότητα με τίτλο «Ανακαλύψτε νέους τουριστικούς προορισμούς» θα προβάλλει, από πλευρά της Ελλάδας, την Πρέβεζα, «οι Σέρβοι γνωρίζουν την Πάργα, τα Σύβοτα, τη Λευκάδα, ωστόσο, τους είναι άγνωστη η Πρέβεζα» ανέφερε χαρακτηριστικά στο ethnos.gr ο κ. Γεωργάκος.

Από την πλευρά της Σερβίας, θα παρουσιαστεί η επαρχία Βοϊβοντίνα, στη Βόρεια Σερβία, πρωτεύουσα της οποίας είναι το Νόβι Σαντ, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας, ενώ από πλευρά της Σέρβικης Δημοκρατίας της Βοσνίας, θα παρουσιαστεί η Γιαχόρινα, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μπάνια Λούκα δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης.

Τουρισμός και ανάπτυξη, υποδομές, χρυσή βίζα

Στο πλαίσιο της δεύτερης ενότητας του φόρουμ τουρισμού θα συζητηθούν και θα παρουσιαστούν εισηγήσεις σχετικά με την εξάρτηση που έχει το τουριστικό προϊόν μιας περιοχής σε συνάρτηση με τις υφιστάμενες υποδομές.

Παράλληλα, στο θέμα τουρισμός + ανάπτυξη, και χρυσή βίζα, θα αναπτυχθούν εισηγήσεις σχετικά με τους τρόπους που μπορεί η Ελλάδα να αξιοποιήσει την χρυσή βίζα (golden visa).

Να υπενθυμίσουμε ότι το πρόγραμμα «χρυσή βίζα» δίνει το δικαίωμα σε πολίτες από τρίτες χώρες να προχωρήσουν στην απόκτηση ακινήτων αξίας άνω των 250.000 ευρώ, προκειμένου να αποκτήσουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα. Ουσιαστικά η Χρυσή Βίζα είναι ένα προνόμιο διαμονής και όχι υποχρέωση διαμονής του ξένου αγοραστή.

«Από τις 5.200 χρυσές βίζες που έχουν δοθεί στην Ελλάδα, μονάχα 128 έχουν δοθεί στη Θεσσαλονίκη» ανέφερε ο κ. Γεωργάκος.

Επιχειρηματικές συναντήσεις

Η τρίτη ενότητα του 2ου φόρουμ Τουρισμού του Ελληνο – Σερβικού Επιμελητηρίου Β. Ελλάδος που θα διεξαχθεί, το Σάββατο 9 Νοεμβρίου, περιλαμβάνει Επιχειρηματικές συναντήσεις για συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών. Πρόκειται για εκδήλωση που διοργανώνει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, και στόχος είναι να έρθουν σε επικοινωνία τουριστικοί πράκτορες, ξενοδόχοι, εστιάτορες και όλοι όσοι εμπλέκονται με το τουριστικό προϊόν, από τις δυο χώρες, ώστε να επεξεργαστούν μελλοντικές συνεργασίες.

Τέλος, η 4η ενότητα του φόρουμ, υπό την οργάνωση και πάλι του ΕΕΘ, θα είναι Στρογγυλή Τράπεζα και συζήτηση με τη συμμετοχή των φορέων.

Μεταξύ άλλων, θα συζητηθούν τα προβλήματα καθώς και οι ευκαιρίες που προκύπτουν από τη συνέργεια των τριών περιοχών, έτσι ώστε να αναδειχθούν και να μπορούν λύσεις αντιμετώπισης.

Οπως αναφέρθηκε, πρέπει να λυθεί το πρόβλημα σχετικά με τη διέλευση των τουριστικών λεωφορείων στα σύνορα Ελλάδας – Σερβίας. Για παράδειγμα για να διασχίσει ένα τουριστικό λεωφορείο τα σύνορα της Σερβίας, θα πρέπει να κατέβουν όλοι οι επιβάτες, και να περάσουν αυτοπροσώπως τον έλεγχο ταυτοτήτων/διαβατηρίων.

Επίσης, μετά την συμφωνία ενοποίησης των συνοριακών ελέγχων Σερβίας – Βόρειας Μακεδονίας για την καθιέρωση κοινών ελέγχων στη συνοριακή διάβαση Presevo-Tabanovce, έχει διπλασιαστεί η καθυστέρηση που παρατηρείται για είσοδο των επισκεπτών στη Σερβία.

1 εκατ. Σέρβοι στην Ελλάδα

Σ’ ότι αφορά το τουριστικό ρεύμα από Σερβία προς Ελλάδα, όπως επισημαίνεται, υπολογίζονται περί το 1 εκατ. τουρίστες Σέρβοι ετησίως που επιλέγουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους. Από αυτούς το 75%-80% επιλέγει τη Βόρεια Ελλάδα.

Σε αντίθεση με τους Ελληνες που πηγαίνουν προς Σερβία, υπολογίζονται περί τους 65.000 ετησίως.

Ελληνοσερβικό Επιμελητήριο Β. Ελλάδοςφόρουμ τουρισμού