Οικονομία|25.10.2019 12:29

Kοινωνικό μέρισμα: Δεν ξέρουμε αν θα δοθεί, λέει η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου

Newsroom

Ειδήσεις επεφύλαξε η συνέντευξη της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, στον ΑΝΤ1 σήμερα το πρωί (Παρασκευή 25 Οκτωβρίου), καθώς εν αρχή ανέφερε πως δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν θα δοθεί κοινωνικό μέρισμα και ότι η τελική απόφαση αναμένεται να παρθεί όταν διαπιστωθεί ότι πράγματι υπάρχει υπερπλεόνασμα.

Ανάλογα, λοιπόν, με τα δημοσιονομικά πλεονάσματα που μπορεί να υπάρξουν, θα διαλευκανθούν το εάν θα δοθεί κοινωνικό μέρισμα, καθώς επίσης τα κριτήρια και οι δικαιούχοι.

Ωστόσο, η υπουργός επεσήμανες ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως θα υπάρξει υπερπλεόνασμα, και μάλιστα αυτό θα ανέρχεται σε 200 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο θα διατεθεί ως κοινωνικό μέρισμα. Σε ό,τι αφορά την κατανομή του, θα δοθεί προτεραιότητα στις ομάδες με χαμηλές εισοδηματικές ροές, ωστόσο και αυτό δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο.

Σε σχέση με το επίδομα γέννας, η Δόμνα Μιχαηλίδου σημείωσε πως η κυβέρνηση θα ήθελε να δίνει σε ακόμα περισσότερους το επίδομα, όμως τροχοπέδη αποτελούν τα αρνητικά οικονομικά δεδομένα που κληρονόμησε από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία.

Αλλαγές στα επιδόματα

Για τη μερική απασχόληση σημείωσε πως αν κάποιος έχει συμβόλαιο μερικής απασχόλησης: Η τετράωρη εργασία στην πράξη είναι πεντάωρη, έτσι σημειώνεται προσαύξη 12%, με τα εξής αποτελέσματα: 

  • Γεμίζουμε με κάποιες ασφαλιστικές εισφορές τα Ταμεία 
  • Αυξάνεται η μερική απασχόληση σε επίπεδο ωρών
  • Μερικά συμβόλαια μερικής απασχόλησης μετατρέπονται σε πλήρους απασχόλησης

Τι θα συμβεί με τα κοινωνικά παντοπωλεία και τις άλλες κοινωνικές δομές

Σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές δομές, η απόφαση της κυβέρνησης είναι να συνεχίσουν τα κοινωνικά παντοπωλεία τη λειτουργία τους, όπως και τα κοινωνικά φαρμακεία και τα συσσίτια, με σκοπό να καταλάβουν και οι ασθενέστεροι οικονομικά πολίτες πως το κράτος είναι δίπλα τους. Σημείωσε δε πως βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με τους περιφερειάρχεις για την υλοποίηση αυτού του έργου.

κοινωνικό μέρισμα 2019Δόμνα Μιχαηλίδουυφυπουργός Εργασίας