Οικονομία|25.10.2019 13:06

Αναστολή ΦΠΑ στα ακίνητα: Ποιοι κερδίζουν, ποιους αφορά (vid)

Newsroom

Ωφελημένοι από το νέο μέτρο που θεσπίζει η κυβέρνηση κι αφορά στο «πάγωμα» του ΦΠΑ για την αγορά ακινήτων, θα είναι οι αγοραστές. Όπως εξηγεί ο ειδικός, ο πιστοποιημένος εκτιμητής ακινήτων Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος, οι ενδιαφερόμενοι ό,τι αγοράζουν δεν θα έχει ΦΠΑ, αλλά θα έχει φόρο μεταβίβασης ακινήτου. Για παράδειγμα σήμερα ένα διαμέρισμα 100.000€ με τον ΦΠΑ στο 24% θα κόστιζε συνολικά 124.000€. Πλέον το 2020 ο φόρος μεταβίβασης θα είναι 3.000, που σημαίνει ότι θα πωληθεί για 103.000€.

Ενα μισοτελειωμένο σπίτι ιδιώτη δεν ωφελείται. Κανονικά θα πληρώσει τον ΦΠΑ των υλικών όσοι είναι στα... μπετά. Ουσιαστικά το μέτρο αφορά μόνο στον αγοραστή και τους κατασκευαστές, που θα διώξουν το στοκ (σ.σ: υπάρχουν 100.000 απούλητα σπίτια) και θα αποκτήσουν ρευστότητα έτσι ώστε να σηκώσουν νέες οικοδομές.

Η αγορά ακινήτων εξηγεί, τον τελευταίο 1,5 χρόνο έχει δύο ταχύτητες. Έχουν ανέβει τα ενοίκια σε περιοχές που υπάρχει ζήτηση λόγω του airbnb και στο Ελληνικό και γενικά στο παραλιακό τόξο, λόγω της ανάπλασης. Οι άλλες περιοχές είναι δύο κατηγοριών. Υπάρχουν αυτές που παραμένουν στάσιμες κι αυτές που δεν έχουν καθόλου ζήτηση.

Αν ενδιαφέρεται κάποιος για πολλά τετραγωνικά όλη η Ελλάδα, έχει μεγάλες ευκαιρίες, λέει ο κύριος Χαραλαμπόπουλος.

αναστολή ΦΠΑοικοδομέςαγορά ακινήτων