Οικονομία|26.11.2018 12:27

Ποιοι θα πάρουν το επίδομα στέγασης - Έως 210€ το μήνα σε 300.000 νοικοκυριά

Γιάννης Φώσκολος

Πάνω από 300.000 νοικοκυριά που μένουν στο νοίκι ή έχουν δάνειο πρώτης κατοικίας, «κόκκινο» ή «πράσινο», ενισχύονται από το 2019 με ποσά από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα μέσω του επιδόματος στέγασης. Η ένταξη στο νέο προνοιακό πρόγραμμα γίνεται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, κοινά για όλους, τα οποία διαμορφώνονται σε τελικό στάδιο:

Εισοδηματικά κριτήρια

Η αρχική εισοδηματική κλίμακα για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό «κλειδώνει» κοντά στην περιοχή των 7.000 ευρώ (χωρίς να αποκλείεται να κυμανθεί ελαφρώς κάτω ή πάνω από αυτό το όριο). Αυτό σημαίνει πως τα όρια θα κλιμακώνονται έως τα 21.000 ευρώ περίπου. Αναλυτικά, για κάθε επόμενο μέλος του νοικοκυριού μετά το πρώτο (σύζυγος, παιδί κ.λπ.) το όριο θα προσαυξάνεται κατά 50%, δηλαδή κατά 3.500 ευρώ. Στη μονογονεϊκή οικογένεια και σε νοικοκυριό με απροστάτευτα τέκνα, για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 100%, δηλαδή 7.000  ευρώ. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει την περιοχή των 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Η κλιμάκωση των εισοδηματικών κριτηρίων δίνει έμφαση στο παιδί, ενσωματώνοντας ρήτρες ειδικές προστασίας για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα.

Κριτήρια ακίνητης περιουσίας

Στο τραπέζι βρίσκεται η βελτίωση, εφόσον αυτό μετρηθεί ως εφικτό, των κριτηρίων που αρχικά είχαν τεθεί για τη συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού. Στόχος είναι τα νέα κριτήρια να «κουμπώσουν» με τις νέες αντικειμενικές αξίες, ώστε να μη χάσουν το επίδομα νοικοκυριά απλώς και μόνο λόγω της αλλαγής των αντικειμενικών αξιών. Υπενθυμίζεται πως τα αρχικά περιουσιακά κριτήρια που είχαν τεθεί ήταν έως 120.000 ευρώ (συνολική αξία) για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενα κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και μέχρι του ποσού των 180.000 ευρώ.

Το επίδοµα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο και θα χορηγείται ύστερα από αίτηση σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρµα

«Είναι ένα πολύ μεγάλο μέτρο, γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα πρόγραμμα επιδότησης στέγασης. Μπαίνει σε νέα βάση η πολιτική για την κατοικία» δήλωσε πρόσφατα η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, εξηγώντας πως «θα επιδοτήσουμε πάνω από 300.000 οικογένειες με 70 έως 210 ευρώ τον μήνα. Ισως φτάσουμε τα 340.000. Εάν η οικογένεια δεν έχει ενοίκιο αλλά στεγαστικό δάνειο, τα λεφτά θα πιστώνονται κατ’ ευθείαν στην τράπεζα για τη μηνιαία δόση».

Για το επίδομα στέγασης θα ισχύουν επίσης κριτήρια κινητής περιουσίας και περιουσιακά τεκµήρια. Το όριο των καταθέσεων του νοικοκυριού και η τρέχουσα αξία µετοχών, οµολόγων κ.λπ. αναµένεται να τεθούν κοντά στην περιοχή των 8.000 ευρώ για µονοπρόσωπο νοικοκυριό,

κατά 50% για κάθε επόµενο µέλος και µέχρι τα 24.000 ευρώ. Δεν θα γίνονται δεκτές αιτήσεις νοικοκυριών που εµπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας, δηλώνουν αµοιβές πληρωµάτων σκαφών αναψυχής, δηλώνουν δαπάνες άνω των 1.500 ευρώ για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, δηλώνουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό. Από το πρόγραµµα εξαιρούνται νοικοκυριά που έχουν ενταχθεί στον νόµο Κατσέλη.

«Ανάσα»

Το νέο προνοιακό πρόγραµµα έχει προϋπολογισµό 400 εκατ. ευρώ και αναµένεται να δώσει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που διαµένουν σε µισθωµένο σπίτι ή επιβαρύνονται µε το κόστος εξυπηρέτησης στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας, ανεξάρτητα αν το δάνειο είναι «κόκκινο» ή «πράσινο». Η θεσµοθέτησή του αναµένεται το αµέσως επόµενο διάστηµα, πιθανά µε παραµετροποίηση της ΚΥΑ του περασµένου Ιουνίου, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόµενο νοµοθετικής ρύθµισης. Υπενθυµίζεται πως το επίδοµα στέγασης είναι ένα από τα «αντίµετρα» του 2017 το οποίο θα υλοποιηθεί, όπως συµβαίνει και µε το επίδοµα παιδιού ήδη από το 2018, παρά την απόσυρση του µέτρου της περικοπής των συντάξεων.

Το επίδοµα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο και θα χορηγείται ύστερα από αίτηση του δανειολήπτη ή ενοικιαστή σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρµα που αναπτύσσεται. Η πλατφόρµα «πατάει» πάνω στο επιτυχηµένο µοντέλο του κοινωνικού µερίσµατος και του ΚΕΑ. Υπουργείο Εργασίας και τράπεζες ολοκληρώνουν τις τεχνικές λεπτοµέρειες για τις αυτόµατες διασταυρώσεις της ηλεκτρονικής πλατφόρµας.

Για τους δανειολήπτες το ποσό του επιδόµατος θα πιστώνεται στον λογαριασµό που συνδέεται µε το δάνειο της πρώτης κατοικίας. Μέσω της ίδιας πλατφόρµας θα διεξάγονται οι διασταυρώσεις για τα µισθωτήρια συµβόλαια µε χρήση στοιχείων του Taxisnet. Οι κλειδάριθµοι του Taxisnet θα είναι το βασικό «κλειδί» για την είσοδο στην ηλεκτρονική αίτηση. Το επίδοµα χορηγείται µε βάση το εισόδηµα που δηλώνεται στην Εφορία κατ’ αρχάς για 12 µήνες. Μετά το πρώτο 12µηνο ο δικαιούχος µπορεί να επανυποβάλει αίτηση.

επίδομα στέγασης