Οικονομία|01.11.2019 12:52

Σε χαμηλό δύο εβδομάδων και οι αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρωζώνη

Ελευθερία Αρλαπάνου

Σε πρωτόγνωρα επίπεδα για τα ελληνικά ομόλογα, και συγκεκριμένα στην περιοχή του 1,14% - 1,17%, κινείται το επιτόκιο στο ελληνικό δεκαετές ομόλογο αναφοράς, εν αναμονή των αποφάσεων του καναδικού οίκου αξιολόγησης DBRS, που θα μπορούσε να «φέρει» την ελληνική πιστοληπτική αξιολόγηση πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα, αλλά και στη σκιά της εξέλιξης στην αγορά χρέους της Ευρωζώνης, όπου οι αποδόσεις των ομολόγων διατηρούνται σε χαμηλό δύο εβδομάδων σήμερα, πρώτη ημέρα που η Κριστίν Λαγκάρντ βρίσκεται και τυπικά στο τιμόνι της ΕΚΤ.

Η έναρξη της θητείας της Λαγκάρντ και το στίγμα που θα δώσει στην πρώτη δημόσια ομιλία της, η οποία αναμένεται τη Δευτέρα, έρχεται στη σκιά της μείωσης των επιτοκίων από τη Fed και του προβληματισμού για την εξέλιξη των εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, που ώθησαν τα επιτόκια των ομολόγων σε νέα χαμηλά επίπεδα.

Στο επίκεντρο βρίσκεται το τι πρόκειται να γίνει με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και στην πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει η διάδοχος του Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος, η Λαγκάρντ πρόκειται να διατηρήσει αρχικά τους συνεργάτες του προκατόχου της, μεταξύ αυτών και τον προσωπικό του σύμβουλο.

Ο μεγάλος ελέφαντας στο δωμάτιο παραμένει η αδύναμη οικονομία της Ευρωζώνης και το κατά πόσο η νομισματική πολιτική μπορεί πραγματικά να δώσει τη λύση ή εάν είναι πλέον η ώρα των κυβερνήσεων να αναλάβουν παράλληλη δράση, όπως άλλωστε τις έχει προτρέψει και τη ΕΚΤ αλλά και το ΔΝΤ.

Oι αποδόσεις των περισσότερων 10ετών ομολόγων της Ευρωζώνης σημείωναν μικρές μεταβολές, με το γερμανικό 10ετές να διαμορφώνεται στο -0,40%, κοντά στο χαμηλό -0,42% της Πέμπτης.

Στην Ελλάδα, η απόφαση της DBRS σήμερα είναι πιθανόν να βελτιώσει την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, που θα παραμείνει, όμως, εκτός επενδυτικής βαθμίδας. Είναι σημαντικό, ωστόσο, ότι η αξιολόγηση παραμένει σε ανοδική πορεία, ενώ το μεγάλο στοίχημα είναι ένας τουλάχιστον από τους τέσσερις οίκους να ωθήσει την αξιολόγηση σε επενδυτική βαθμίδα το ταχύτερο δυνατό, προκειμένου η χώρα να μπορέσει να επωφεληθεί από το νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης και να βελτιωθούν οι συνθήκες δανεισμού για το ελληνικό Δημόσιο, αλλά και τις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. 

Επεκτείνεται η ελληνική μεταποίηση 

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, η ελληνική μεταποίηση παρέμεινε τον Οκτώβριο σε φάση ανάπτυξης, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης από τους πελάτες του εξωτερικού που προκάλεσε και αύξηση θέσεων απασχόλησης.

Παρ' όλα αυτά, ο εν λόγω Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης υποχώρησε οριακά στις 53,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα από τις 53,6 μονάδες του Σεπτεμβρίου, καταγράφοντας χαμηλό τεσσάρων μηνών.

Παρέμεινε, όμως, πάνω από το όριο των 50 μονάδων, που στη συγκεκριμένη μέτρηση διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση στη μεταποίηση, ενώ ισχυρή καταγράφηκε και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη, με τους συμμετέχοντες στην έρευνα να επισημαίνουν τις πιο ευνοϊκές χρηματοοικονομικές συνθήκες και τη μεγαλύτερη ζήτηση. 

ομόλογαελληνικά ομόλογαευρωζώνη