Οικονομία|06.11.2019 13:22

Μπαίνουν ανεμογεννήτριες στον «Κασιδιάρη» στα Γιάννενα

Newsroom

Στην τελική ευθεία μπαίνει η κατασκευή του μεγαλύτερου αιολικού πάρκου της Ηπείρου στον «Κασιδιάρη» στους Δήμους Πωγωνίου και Ζίτσας από την εταιρεία «Ελληνική Τεχνοδομική Άνεμος», που ανήκει στον Όμιλο Ελλάκτωρ.

Τις προηγούμενες μέρες στήθηκαν οι γερανοί που απαιτούνται για την κατασκευή του αιολικού πάρκου ενώ τις επόμενες μέρες αρχίζει η μεταφορά των ανεμογεννητριών στην περιοχή. Η επιχείρηση είναι εξαιρετικά δύσκολη αφού τα τεράστια φορτηγά που μεταφέρουν τα υλικά θα πρέπει να κινηθούν μέσα από στενούς δρόμους και να φτάσουν σε κορυφές που ήταν… απάτητες μέχρι πριν από λίγο καιρό.

Στην ουσία πρόκειται για δύο αιολικά πάρκα με συνολική ισχύ 90 MW που θα δημιουργηθούν στην περιοχή «Κασιδιάρης» σε έκταση 4.500 στρεμμάτων.

Από το 2011 οι διεργασίες

Η προσπάθεια για την κατασκευή του έργου είχε ξεκινήσει το 2011. Η τελική αδειοδότηση δόθηκε το 2014 και σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της περιοχής οι εργασίες θα ολοκληρωθούν την άνοιξη του 2020. Στα δύο αιολικά πάρκα θα τοποθετηθούν 28 ανεμογεννήτριες.

Από τη λειτουργία των δύο αιολικών πάρκων θα προκύψουν και σημαντικά οφέλη για τους κατοίκους των δύο δήμων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 200.000 ευρώ το χρόνο θα είναι το άμεσο όφελος για τους δημότες των οικισμών που γειτνιάζουν με την περιοχή, μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Το αποτέλεσμα θα είναι σε κάποια χωριά οι κάτοικοι να έχουν μηδενική συνεισφορά στη ΔΕΗ, ανάλογα με την παραγωγή ενέργειας.

αιολικό πάρκοαιολική ενέργειαανεμογεννήτριες