Οικονομία|28.11.2018 07:16

«Ασανσέρ» στους φόρους ακινήτων - Οι τέσσερις αλλαγές που θα μας επηρεάσουν

Ελευθερία Αρλαπάνου

Τέσσερις σηµαντικές αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων, που θα επηρεάσουν εκατοµµύρια πολίτες, έρχονται το επόµενο διάστηµα. Πρόκειται για αλλαγές που αφορούν στη φορολογητέα αξία της ακίνητης ιδιοκτησίας αλλά και στη φορολόγηση του εισοδήµατος από ενοίκια επαγγελµατικής στέγης. Οι αλλαγές προβλέπονται στη συµφωνία κυβέρνησης - εταίρων για τη µεταµνηµονιακή περίοδο και έχουν τόσο δηµοσιονοµικό όσο και διαρθρωτικό χαρακτήρα. Ειδικότερα, οι αλλαγές που έρχονται στον τρόπο φορολόγησης των ακινήτων έχουν ως εξής:

Ενεργοποίηση από την Πρωτοχρονιά των νέων αντικειµενικών αξιών για τους 19 φόρους που υπολογίζονται µε βάση τις τιµές ζώνης. Οι φόροι που υπολογίζονται βάσει αντικειµενικών είναι:

  1. Τεκµήριο κατοικίας 
  2. Τεκµαρτό εισόδηµα επαγγελµατικής στέγης 
  3. ΤΑΠ
  4. ΦΠΑ σε νεόδµητα ακίνητα 
  5. Φόρος µεταβίβασης 
  6. Φόρος γονικής παροχής ακινήτου 
  7. Φόρος δωρεάς ακινήτου 
  8. Φόρος κληρονοµιάς ακινήτου
  9. Φόρος χρησικτησίας 
  10. Φόρος ανταλλαγής 
  11. Φόρος διανοµής 
  12. ∆ηµοτικός φόρος 
  13. Τέλη νοµικών 
  14. Τέλος µετεγγραφής 
  15. Τέλος εγγραφής 
  16. Πρόστιµο διατήρησης αυθαιρέτου 
  17. Πρόστιµο νέου αυθαιρέτου 
  18. Εισφορά σε γη και χρήµα 
  19. Φόρος ακινήτων που ανήκουν σε εξωχώριες εταιρείες (οffshore)

Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, οι νέες τιµές ζώνης ίσχυσαν ήδη για τον υπολογισµό του φετινού φόρου. Ωστόσο, µε την ενεργοποίηση των νέων αντικειµενικών από την Πρωτοχρονιά, για όλους τους υπόλοιπους φόρους έρχονται αυξοµειώσεις στην επιβάρυνση των φορολογουµένων.

Συµφέρει η αναµονή Συγκεκριµένα, οι φόροι µεταβίβασης και όλοι οι υπόλοιποι φόροι θα µειωθούν σε 2.122 περιοχές. Οι µειώσεις αφορούν κατά κύριο λόγο περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που τα τελευταία χρόνια έχουν χτυπηθεί έντονα από την ύφεση, καθώς και τις λεγόµενες «υποβαθµισµένες» περιοχές των µεγάλων αστικών κέντρων (π.χ. κέντρο Αθήνας). Σε αυτές τις περιοχές συµφέρει τους φορολογουµένους να περιµένουν το νέο έτος προκειµένου να πραγµατοποιήσουν µεταβιβάσεις, δωρεές και γονικές παροχές.

Οι τιµές ζώνης αυξάνονται σε 3.792 περιοχές. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές που τα τελευταία χρόνια έχουν γνωρίσει σηµαντική τουριστική ανάπτυξη. Επίσης, αυξηµένες τιµές ορίστηκαν και σε µεσαίες αλλά αναβαθµισµένες περιοχές των µεγάλων αστικών κέντρων. Σε αυτές τις περιοχές συµφέρει να γίνουν έως το τέλος του έτους γονικές παροχές, µεταβιβάσεις και δωρεές, αφού το σχετικό κόστος (φόρος, συµβολαιογραφικά κ.λπ.) υπολογίζεται µε βάση τις αντικειµενικές. Οι τιµές ζώνης παραµένουν σταθερές σε 4.302 περιοχές. Σε αυτές τις περιοχές δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στο φορολογικό βάρος των µεταβιβάσεων λόγω των αντικειµενικών.

Τον Ιούνιο του επόµενου έτους έρχεται νέα αναπροσαρµογή των αντικειµενικών αξιών. Είναι η δεύτερη από τις τρεις δόσεις επικαιροποίησης των τιµών ζώνης, µε τελικό στόχο την ευθυγράµµιση των αντικειµενικών µε τις εµπορικές αξίες των ακινήτων. Η αναπροσαρµογή αυτή θα αφορά κυρίως αυξήσεις τιµών, καθώς έχει αποφασιστεί οι αυξήσεις που θα έπρεπε να είναι µεγάλες να γίνουν σε τρεις δόσεις, προκειµένου να µην προκληθεί σοκ στην κτηµαταγορά αλλά και απότοµες αυξήσεις στη φορολογική επιβάρυνση των ιδιοκτητών.

∆ηµιουργείται στο υπουργείο Οικονοµικών µια µόνιµη υπηρεσία διαρκούς επικαιροποίησης των αντικειµενικών αξιών. Ο νέος µηχανισµός θα στηρίζεται στη συλλογή στοιχείων για την πορεία των εµπορικών τιµών σε όλη την Ελλάδα και έπειτα από επεξεργασία θα αποτυπώνεται σε µεταβολές των αντικειµενικών αξιών. Μάλιστα, οι τιµές θα αλλάζουν ανά περιοχή και όχι µαζικά και ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα, όπως γίνεται σήµερα.

Κατάργηση του χαρτοσήµου και αντικατάστασή του από ένα νέο ενιαίο τέλος, το 
οποίο θα αποδίδεται ηλεκτρονικά στο δηµόσιο ταµείο. Το τέλος χαρτοσήµου επιβάλλεται στα µισθώµατα επαγγελµατικής στέγης µε συντελεστή 3,6%. Το νέο ηλεκτρονικό τέλος εξετάζεται να είναι της τάξης του 2% ή 3%, που θα προσφέρει µια µικρή ελάφρυνση στους µισθωτές επαγγελµατικών χώρων, δηλαδή τις επιχειρήσεις και τους επαγγελµατίες 

ακίνηταφόροι