Οικονομία|08.11.2019 21:18

Standard & Poor's: Αναβάθμιση για τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες

Newsroom

Χαρμόσυνα νέα επεφύλασσε η σημερινή ημέρα για τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα), καθώς αναβαθμίστηκαν από τη βαθμίδα «Β» από «Β-», αλλά και του outlook της Τράπεζας Πειραιώς, που πρόκειται να διατηρηθεί στη βαθμίδα «Β-» από σταθερό σε θετικό.

Όπως σημειώνεται, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η ανάκαμψη της Ελλάδας σε ό,τι αφορά το οικονομικό και λειτουργικό περιβάλλον ενισχύει το χρηματοοικονομικό προφίλ των τραπεζών, δεδομένου ότι η χώρα μας για την περίοδο 2019-2022 θα αναπτύσσεται κατά 2,5% ετησίως, αρκετά πάνω από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ, ενώ παράλληλα η εσωτερική ζήτηση και οι εξαγωγές θα συνεχίζουν να καταγράφουν σταθερά ανοδική τροχιά.

Tα θεμελιώδη μεγέθη των ελληνικών τραπεζών εμφανίζουν θεαματική βελτίωση μετά τη λήξη του τριετούς προγράμματος του ESM, τονίζει η Standard & Poor's, συμπληρώνοντας πως οι δεσμεύσεις τόσο της προηγούμενης, όσο και της σημερινής κυβέρνησης σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δίνουν καρπούς.

O οίκος σημειώνει ότι ο ρυθμός ανάκαμψης των τιμών των ακινήτων παίζει καθοριστικό ρόλο για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, οι οποίες διέθεταν μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα περίπου 75 δισ. ευρώ στις 30 Σεπτεμβρίου 2019. Θεωρεί δε ότι η βελτίωση της αγοράς ακινήτων θα μπορούσε να υποστηρίξει τις τράπεζες στην προσπάθειά τους να μειώσουν τα επισφαλή δάνεια.

Όπως σημειώνει, οι περισσότερες τράπεζες έχουν ήδη υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων για την άμεση πώληση ή τιτλοποίηση NPEs, ενώ το σχέδιο «Ηρακλής», που ενέκρινε η DG Comp, θα βοηθήσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη να παράσχει εγγυήσεις για τιτλοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών.

Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την Alpha Bank, o οίκος εκτιμά ότι τα υψηλά κεφαλαιακά αποθέματά της θα βοηθήσουν την τράπεζα με τα σχέδια μείωσης κινδύνου, λόγω της βελτίωσης των συνθηκών της δευτερογενούς αγοράς για τα NPEs. Τον Ιούνιο του 2019, ο δείκτης ιδίων κεφαλαίων (Tier 1) της τράπεζας ανερχόταν σε 17,8%,, περίπου 1,9 δισ. ευρώ άνω του απαιτούμενου ορίου.

Από την άλλη, η Eurobank βρίσκεται κοντά στην απαλλαγή της από μεγάλο μέρος των NPEs, ενώ εργάζεται για τον διαχωρισμό μέρους των assets της που δεν συνδέονται άμεσα με τις κύριες τραπεζικές της δραστηριότητες. Η συγχώνευση με την Grivalia δεν ήταν τόσο επωφελής κεφαλαιακά, ωστόσο βοήθησε αναφορικά με το management των ακινήτων της τράπεζας. Ο S&P υπογράμμιζει επίσης ότι η Eurobank βρίσκεται κοντά στην πώληση μεριδίου 80% στην FPS. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται η αξιολόγηση του οίκου για την Eθνική Τράπεζα, που έχει σημειώσει πρόοδο σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, αφού έχει απαλλαγεί από ιδιαίτερα μεγάλο βάρος.

Όσον αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, μολονότι η Standard & Poor's εκτιμά ότι θα καταφέρει σταδιακά να μειώσει μεγάλο όγκο από NPEs της, εκτιμά ότι έχει λιγότερο «χώρο» για να κινηθεί, εξ ου και η μη αναβάθμισή της. Η αναβάθμιση του outlook της σε θετικό, ωστόσο, αντανακλά το γεγονός ότι πλάνο μείωσης ρίσκου και η πιστοληπτική της αξιοπιστία θα μπορούσαν να βελτιωθούν.

ελληνικές τράπεζεςτράπεζες