Οικονομία|14.11.2019 13:00

Thessaloniki Summit - Σταϊκούρας: Μειώθηκαν κατά 14 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια

Τίμος Φακαλής

Μείωση των κόκκινων δανείων κατά 14 δισ. ευρώ τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα, επιστροφή των καταθέσεων και των ρέπος στις τράπεζες, υποχώρηση των spread σε ιστορικό χαμηλό και ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης έγκαιρα και με επιτυχία  είναι μερικά από τα πρώτα αποτελέσματα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας όπως είπε την Πέμπτη (14.11) ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια του 4ου Thessaloniki Summit.

«Η χώρα επιστρέφει βήμα - βήμα στην πλήρη κανονικότητα αλλά δεν εφησυχάζουμε. Προχωράμε μπροστά και με ασφάλεια» είπε ο υπουργός Οικονομικών και προέβλεψε ότι  «το 2020 παρά τους κινδύνους που υπάρχουν θα κινηθεί ακόμη καλύτερα από το 2019 και οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα πιάσουν το 2.8%». Όπως είπε  μέσα σε 100 μέρες υλοποιήθηκαν δώδεκα προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Μεταξύ άλλων καλύφθηκε το δημοσιονομικό κενό για το 2019, μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ, καταργήθηκαν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί, βελτιώθηκε το πλαίσιο ληξιπρόθεσμων οφειλών και πλέον χρησιμοποιούν 600.000 πολίτες τη ρύθμιση. Παράλληλα, η κυβέρνηση, όπως είπε, προχωρά στην αποπληρωμή του πιο ακριβού τμήματος του δανείου από το ΔΝΤ αλλά και στην απλοποίηση ρυθμίσεων προστασίας της πρώτης κατυοικίας. 

Προτεραιότητες της κυβέρνησης

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε σε 12 προτεραιότητες της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα. Μεταξύ άλλων όπως είπε στα άμεσα σχέδια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης βρίσκονται η επίτευξη των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων, η ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, η ολοκλήρωση του νέου φορολογικού πλαισίου με έντονη αναπτυξιακή διάσταση, η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που λιμνάζουν, η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, η εκτέλεση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων, η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και η υλοποίηση διορθωτικών αλλαγών. Μετά και τις σημαντικές μειώσεις φόρων που προβλέπονται στο υπό ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο , η κυβέρνηση ετοιμάζεται στο Β’ Εξάμηνο του 2020 να ικανοποιήσει ένα πολύ σημαντικό για τις επιχειρήσεις αίτημα, τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους διευκολύνοντας έτσι τις εταιρείες να συγκρατήσουν στη χώρα και στο ανθρώπινο δυναμικό τους στελέχη που σήμερα προτιμούν να εργαστούν στο εξωτερικό.

Thessaloniki Summitυπουργείο ΟικονομικώνΧρήστος Σταϊκούρας