Οικονομία|18.11.2019 16:34

«Τρέχει» το πλεόνασμα - Από την ερχόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για το «μέρισμα»

Ελευθερία Αρλαπάνου

Στη σφαίρα της υπεραπόδοσης «τρέχει» ο φετινός κρατικός προϋπολογισμός, καθώς στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου ο προϋπολογισμός εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα 5,75 δισ. ευρώ, αντί στόχου 2,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Με άλλα λόγια ήταν υψηλότερο κατά περίπου 3,4 δισ. ευρώ έναντι του στόχου χάρη στα υψηλότερα έσοδα και στις χαμηλότερες δαπάνες. 

Η σημαντική αυτή υπέρβαση δεν εγγυάται, ωστόσο, ισόποσα μερίσματα προς διανομή στο τέλος του έτους, καθώς οι τελικές υποχρεώσεις αναμένεται να περιορίσουν εντέλει το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα και πιο κοντά στις προβλέψεις που έχουν ήδη γίνει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, κοντά στα 350-400 εκατ. ευρώ. 

Όπως όλα δείχνουν, από την επόμενη εβδομάδα με την ανάλυση όλων των διαθέσιμων στοιχείων θα μπορέσει να γίνει μια αποτίμηση των ρεαλιστικών περιθωρίων φέτος, ενώ οι αποφάσεις για τα επιπλέον μέτρα τόνωσης της οικονομίας, τελικά και παρά τις αρχικές προσδοκίες, δεν αναμένεται να περιλαμβάνονται στο τελικό σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που κατατίθεται στη Βουλή την Πέμπτη, αν και εκτιμάται πως εντέλει το περιθώριο θα είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από τα 346 εκατ. ευρώ που ήταν η αρχική εκτίμηση στο προσχέδιο.

Πρέπει να σημειωθεί, όπως επισημαίνουν και πηγές του υπουργείου Οικονομικών, πως η αύξηση των εσόδων τον Οκτώβριο, αν και περιορισμένη, είναι σημαντική, καθώς αντισταθμίζονται απώλειες εσόδων 120 - 150 εκατ. ευρώ τον μήνα εξαιτίας της μείωσης του ΦΠΑ και του ΕΝΦΙΑ.

Με τις οριστικές αποφάσεις για τον φετινό δημοσιονομικό χώρο θα λαμβάνεται μέριμνα για να υπάρχει ένα μαξιλάρι ασφαλείας, ενώ ήδη έχουν συνυπολογιστεί η προκαταβολή του πετρελαίου θέρμανσης, αλλά και η μείωση προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων (από το 100% στο 95%). Από το δημοσιονομικό χώρο αναμένεται να καλυφθεί μέρος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που οφείλει το δημόσιο στη ΔEH (από σύνολο που εκτιμάται σε 200 εκατ. ευρώ).

Στο 10μηνο, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού παρουσίασαν υπέρβαση 1,666 δισ. ευρώ, οι επιστροφές εσόδων 358 εκατ. ευρώ, οι δαπάνες παρουσιάζουν υστέρηση 2,152 δισ. ευρώ. Το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού είναι ενδεικτικό και όχι άμεσα συγκρίσιμο με τον μεταμνημονιακό στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, στον οποίο έχει δεσμευτεί η Ελλάδα έναντι των επίσημων δανειστών της.

πρωτογενές πλεόνασμαπροϋπολογισμός 2020ΕΝΦΙΑ