Οικονομία|19.11.2019 08:08

Με νέους μετόχους διευρύνεται η Lamda Development

Δημήτρης Δελεβέγκος

Νέοι μέτοχοι εισήλθαν στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Lamda Development, μετά την πώληση, χθες, ποσοστού 2,75% αυτής. Σε συναλλαγή, που πραγματοποιήθηκε στο χρηματιστηριακό ταμπλό, πωλήθηκαν 2,2 εκατ. μετοχές της Lamda Development, έναντι τιμήματος 7,5 ευρώ ανά μετοχή.

Πωλητής του συγκεκριμένου μεριδίου του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, που θα υλοποιήσει την ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, μίας έκτασης 6,2 χιλ. στρεμμάτων, είναι το σχήμα VoxCove του ομίλου Π.Γερμανού και της οικογένειας Κάτσου, το οποίο έχει κάνει γνωστό πως θα καλύψει ποσοστό της τάξης του 10% της επικείμενης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 650 εκατ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, μετά τη χθεσινή συναλλαγή, το ποσοστό της VoxCove μειώθηκε από 12,75% σε 10%, και πέρασε στον έλεγχο εγχώριων και ξένων θεσμικών επενδυτών, όπως και ελληνικού τραπεζικού ομίλου, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Την ίδια στιγμή, η τιμή πώλησης (7,50 ευρώ / μετοχή) του 2,75% της Lamda Development είναι η υψηλότερη, ιστορικά, στην οποία έχει μεταβιβαστεί ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο εταιρείας.

Η ΑΜΚ

Από τα 650 εκατ. ευρώ που πρόκειται να αντλήσει η Lamda Development:

- 467 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για συμμετοχή σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της 100% θυγατρικής Hellinikon Global προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από αυτή για την καταβολή των δύο πρώτων δόσεων του τιμήματος για την απόκτηση του Ελληνικού. Ποσό, δηλαδή, 300 εκατομμυρίων ευρώ, που θα χρησιμοποιηθεί για την καταβολή της πρώτης δόσης κατά την Ημερομηνία Μεταβίβασης και ποσό 167 εκατ. ευρώ, που θα χρησιμοποιηθεί για την καταβολή της δεύτερης δόσης κατά τη δεύτερη επέτειο από την ημερομηνία μεταβίβασης (υπό την προϋπόθεση ότι έως τότε θα έχουν εκδοθεί άδειες δόμησης για όλα τα κτήρια – τοπόσημα (landmark buildings), όπως αυτά προσδιορίζονται στο Σχέδιο Γενικής Διάταξης) της Ελληνικό Α.Ε.

- 133 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση επιμέρους αναπτύξεων στο πλαίσιο της επένδυσης εντός τριών ετών από την ολοκλήρωση της αύξησης,

- 40 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης της εταιρείας εντός τριών ετών από την ολοκλήρωση της αύξησης,

- 10 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των εξόδων έκδοσης της προτεινόμενης αύξησης.

ανάπλαση ΕλληνικόLamda Development