Οικονομία|23.11.2019 14:30

Νέα πλατφόρµα δίνει ώθηση σε startups

Γιώργος Μανέττας

Η καινοτομία αποτελεί ζητούµενο για τη χώρα και τις επιχειρήσεις της, αφού µπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην οικοδόµηση µιας ισχυρής οικονοµίας που θα αντέχει στους κραδασµούς και θα παράγει βιώσιµες θέσεις απασχόλησης. Προς αυτή την κατεύθυνση η υποστήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων ή αλλιώς startups, όπως έχει επικρατήσει να λέγονται, θεωρείται µονόδροµος. Και αυτό γιατί εκτιµάται πως µπορούν να εξελιχθούν σε βασικούς φορείς της καινοτοµίας, εφόσον βέβαια βρουν πρόσφορο έδαφος. Αυτή την ώθηση επιχειρεί να δώσει η πρωτοβουλία Invent ICT, η οποία αποτελεί την πρώτη σύµπραξη δηµόσιου και ιδιωτικού τοµέα για την επώαση νεοφυών επιχειρήσεων από οµάδες των πολυτεχνικών σχολών της χώρας.

Είναι ένα πρόγραµµα, σύµφωνα µε τον Μιχάλη Στάνγκο, συνιδρυτή της Industry Disruptors-Game Changers, «που γεφυρώνει το κενό ανάµεσα στα πανεπιστήµια και την αγορά, µε όχηµα τις καινοτόµες ιδέες που εξελίσσονται σε νεοφυείς επιχειρήσεις», ενώ ο γενικός διευθυντής της ΕΕΚΤ (Ενωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας), Γιώργος Στεφανόπουλος, χαρακτηρίζει το Invent ICT το παραγωγικό εργαλείο που βοηθά οµάδες µε υψηλή τεχνολογική κατάρτιση να εδραιωθούν στο ελληνικό επιχειρείν, συνδυάζοντας και κυρίως συγχρονίζοντας την έρευνά τους µε τις απαιτήσεις και τις ανάγκες της αγοράς. Οπως λέει ο κ. Στεφανόπουλος, νεοφυείς επιχειρήσεις µε πρωτοποριακές ιδέες µπορούν να φτάσουν στην επιτυχία όταν λάβουν την κατάλληλη κατεύθυνση και υποστήριξη.

Εξωστρέφεια

Ηδη από τον πρώτο κύκλο του έχουν αναδειχθεί νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες πέρα από την προσέλκυση χρηµατοδότησης έχουν καταφέρει να αποκτήσουν σηµαντική εξωστρέφεια και διεθνές αποτύπωµα. Μία από αυτές ήταν η εταιρεία Purposeful, η οποία χρησιµοποιεί προηγµένες υπολογιστικές µεθόδους και την τεχνογνωσία που διαθέτει στη χηµεία/βιοπληροφορική, για να ανακαλύψει εναλλακτικές χρήσεις φαρµάκων που ήδη υπάρχουν στην αγορά, µε στόχο την αντιµετώπιση σπάνιων ασθενειών µε χαµηλό κόστος.

Αυτήν τη στιγµή το 95% των σπάνιων ασθενειών, παρόλο που επηρεάζουν 350 εκατοµµύρια ανθρώπους, δεν έχει πιστοποιηµένη θεραπεία. «Το Invent ICT µας προσέφερε κατ’ αρχάς µια δοµή στην οποία µπορούσαµε να συναντήσουµε άλλες startups για την ανταλλαγή ιδεών, καθώς και να εξετάσουµε πιθανές συνέργειες. Οργανώθηκαν τρεις παρουσιάσεις εταιρειών στις οποίες µπορούσαµε να λάβουµε χρήσιµες συµβουλές και σχόλια αλλά και ένα πρώτο pitching µπροστά στα ελληνικά funds. Πολύ σηµαντική ήταν η δυνατότητα συµµετοχής στην έκθεση MWC2018, όπου ήρθαµε σε επαφή µε τη διεθνή αγορά και τις ανάγκες της. Πλέον έχουµε λάβει την πρώτη µας χρηµατοδότηση από το Metavallon, ένα σηµαντικό fund µε συνεργάτες πρώτης γραµµής στον τοµέα τους», σηµειώνει η Γεωργία Τσιλίκη, ιδρυτικό στέλεχος της Purposeful.

Μια δεύτερη επιτυχηµένη παρουσία στο Invent ICT από τον πρώτο κύκλο είναι η InAceel, η οποία ιδρύθηκε από τους Γιάννη Σταµέλο, Χριστόφορο Κάχρη και Ηλία Κοροµηλά. Η InAceel παρέχει τεχνολογίες αιχµής για την επιτάχυνση εφαρµογών πληροφορικής, όπως εφαρµογές µηχανικής µάθησης, ανάλυση µεγάλων δεδοµένων και τεχνητής νοηµοσύνης. Είναι πρωτοπόρος στην ανάπτυξη επεξεργαστών ειδικού σκοπού για την ταχύτερη επεξεργασία µεγάλου όγκου δεδοµένων και έχει συνεργασίες µε µεγάλες εταιρείες τεχνολογίας στην Αµερική και την Ασία, όπως οι Intel, Microsoft, Amazon AWS, Xilinx και Alibaba Cloud.

Ο κ. Χριστόφορος Κάχρης, CEO της εταιρείας InAccel, αναφέρει τα εξής: «Συµµετείχαµε στον πρώτο γύρο υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων του Invent ICT στο ΕΜΠ και µε την πολύτιµη υποστήριξή του καθώς και την υποστήριξη του Industry Disruptors (ID-GC) και της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) καταφέραµε να εδραιωθούµε ως εταιρεία στον χώρο, καθώς και να εξασφαλίσουµε την πρώτη χρηµατοδότηση από τη Marathon VC. To Invent ICT συνεχίζει την έµπρακτη υποστήριξη στην προώθηση και την ανάπτυξη της εταιρείας και αποτελεί πολύτιµο συνεργάτη».

Δεύτερος κύκλος

Στον δεύτερο κύκλο, ο οποίος ολοκληρώνεται τις επόµενες µέρες, έδωσαν το «παρών» συνολικά 11 οµάδες. Μέσα σε αυτές ήταν και η AccessLab. Πρόκειται για µια συνεργασία πολεοδόµων και µηχανικών γεωπληροφορικής, οι οποίοι αναπτύσσουν ψηφιακές εφαρµογές και εργαλεία για τη βελτίωση της προσβασιµότητας και της αστικής κινητικότητας. «Η συνεργασία µας µε το Invent ICT ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο, µε στόχο την ανάπτυξη του WheelRoute, µιας διαδικτυακής εφαρµογής για την πλοήγηση των ατόµων µε αµαξίδιο ή/ και κινητικές δυσκολίες µέσα από κατάλληλες ράµπες, πεζοδρόµια και διαβάσεις στην πόλη.

Στο πλαίσιο αυτό αποκτήσαµε τον δικό µας µέντορα και συζητήσαµε µε επενδυτικά σχήµατα. Το project πλέον υλοποιείται για τους δήµους Μοσχάτου-Ταύρου και Αλίµου µε την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής και ονοµάζεται GoSafe» επισηµαίνει ο ιδρυτής και CEO της εταιρείας, Κωνσταντίνος Λαλιώτης. Να σηµειωθεί πως το πρόγραµµα Invent ICT τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης. Υλοποιείται από τη θερµοκοιτίδα ΕΠΙ.νοώ του Ερευνητικού Πανεπιστηµιακού Ινστιτούτου Συστηµάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΠΙΣΕΥ ΕΜΠ) και τους Industry Disruptors Game Changers (ID-GC), µε τη στήριξη της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας.

startup