Οικονομία|25.11.2019 17:56

Επική εξαγορά! Η LVMH του Μπερνάρ Αρνό απέκτησε με 16,2 δισ. την Tiffany

Newsroom

Ο μεγαλύτερος στον κόσμο όμιλος ειδών πολυτελείας, ο LVMH, ανακοίνωσε σήμερα την εξαγορά της αμερικανικής κοσμηματοποιίας Tiffany έναντι του ποσού των 16,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο την καθιστά τη σημαντικότερη εξαγορά στην ιστορία του ομίλου του δισεκατομμυριούχου Μπερνάρ Αρνό. Πριν λίγους μήνες ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος Μπερνάρ Αρνό (Bernard Arnault) μπήκε στη μικρή λίστα ανθρώπων των οποίων η περιουσία ξεπερνά τα 100 δισ. δολάρια.

Στον όμιλο του Αρνό ανήκουν τεράστιες θυγατρικές εταιρείες στον χώρο τον αλκοολούχων ποτών (BelvedereHennessy, Moët et Chandon, Dom Pérignon κ.α.), μερικές από τις πιο γνωστές και ακριβές εταιρείες ρολογιών και χρυσαφικών στον κόσμο (TAG HeuerBulgariDior), σπουδαίοι οίκοι μόδας (Louis VuittonFendiDonna KaranGivenchyKenzoMarc Jacobs κ.α.) και τεράστιες αλυσίδες καταστημάτων (Sephora κ.α). Σύμφωνα με το Bloomberg, η LVMH αύξησε την αξία της μέσα στο 2019 κατά 32 δισ. δολάρια και είναι με διαφορά η πιο κερδοφόρα εταιρεία στον κόσμο.

Σε κοινή ανακοίνωση, οι δύο όμιλοι αναφέρουν πως «κατέληξαν σε οριστική συμφωνία για την απόκτηση της Tiffany από τον LVMH στην τιμή των 135 δολαρίων ανά μετοχή. Η συναλλαγή αποτιμά την Tiffany σε περίπου 14,7 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 16,2 δισεκατομμύρια δολάρια». 

«Έχουμε τη φιλοδοξία να κάνουμε να λάμψει αυτή η εμβληματική μάρκα χρησιμοποιώντας όλη τη φροντίδα και όλη την αποφασιστικότητα που αναπτύξαμε για όλους τους οίκους που ενώθηκαν μαζί μας στη διάρκεια της ιστορίας μας», σχολίασε ο Μπερνάρ Αρνό, σύμφωνα με ανακοίνωση. Η Tiffany είναι «μια επιχείρηση που έχει μοναδική στον κόσμο κληρονομιά και θέση στην αγορά της υψηλής κοσμηματοποιίας» και η οποία «μας εμπνέει τεράστιο σεβασμό και μεγάλο θαυμασμό». «Χαιρόμαστε που θα της επιτρέψουμε να συνεχίσει να ακτινοβολεί στο μέλλον», υπογράμμισε ο Αρνό.

Ο γαλλικός όμιλος είχε αρχικά προτείνει στις 15 Οκτωβρίου 120 δολάρια ανά μετοχή της Tiffany, πριν ανεβάσει αυτή την πρόταση σε περίπου 130 δολάρια την περασμένη εβδομάδα. Αυτή η τελευταία προσφορά είχε παρακινήσει την Tiffany να αποκαλύψει τους λογαριασμούς της στον LVMH, ο οποίος τελικά αποφάσισε να προτείνει 135 δολάρια ανά μετοχή της Tiffany. Κατά το οικονομικό έτος 2018, ο όμιλος του Αρνό έκανε πωλήσεις 46,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό ρεκόρ, ενώ τα καθαρά κέρδη του ανήλθαν σε 6,4 δισεκατομμύρια.

Ο Γάλλος μεγιστάνας Μπερνάρ Αρνό είναι διάσημος και για το φιλανθρωπικό του έργο. Πριν από λίγο καιρό απασχόλησε τα παγκόσμια media όταν ανακοίνωσε πως θα δωρίσει 200 δισ. Ευρώ για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων, μεγάλο μέρος της οποίας κάηκε στην καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στις 15 Απριλίου.

Μπερνάρ Αρνόεξαγορά