Οικονομία|30.11.2019 12:56

Ανάπτυξη σε τρεις άξονες για το Attica - Το πλάνο για το City Link

Γιώργος Μανέττας

Ήταν Απρίλιος του 2005, όταν το πολυκατάστηµα Attica υποδέχθηκε για πρώτη φορά τους Αθηναίους στο εµβληµατικό κτίριο του Μετοχικού Ταµείου Στρατού στο κέντρο της Αθήνας, το περίφηµο City Link. Εκεί που κάποτε έστεκαν οι βασιλικοί στάβλοι. Πολύ γρήγορα, το εγχείρηµα του Κωνσταντίνου Λαµπρόπουλου, της γνωστής οικογένειας, του Κωνσταντίνου Τσουβελεκάκη και του Αλέξη Σγουµπόπουλου εξελίχθηκε σε πόλο έλξης και έγινε σηµείο αναφοράς για το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας.

Χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό περνούσαν καθηµερινά τις πύλες του, για να κάνουν τις αγορές τους. Μάλιστα όσο περνούσε ο καιρός η απήχησή του µεγάλωνε και όλοι µιλούσαν για την πλούσια γκάµα σε επώνυµα brands και τη µοναδική αγοραστική εµπειρία που προσέφερε. Η επιτυχία αυτή οδήγησε την ιδρυτική οµάδα να ανοίξει και άλλα σηµεία στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και να «χτίσει» µια αλυσίδα πέντε πολυκαταστηµάτων. Στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, όταν η κατανάλωση στο λιανεµπόριο κατέρρεε, η συγκεκριµένη αλυσίδα ανέβαζε διαρκώς τους τζίρους της και προσέλκυε νέους πελάτες.

∆εκατέσσερα χρόνια µετά, τα Attica συγκαταλέγονται στις 100 µεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας, µε τζίρο που πλησιάζει τα 200 εκατ. ευρώ και πάνω από 2.000 εργαζόµενους. Στο «success story» των πολυκαταστηµάτων Attica αποφάσισαν να επενδύσουν ορισµένα από τα ηχηρότερα ονόµατα της ευρύτερης επιχειρηµατικής (και όχι µόνο) ζωής του τόπου: Ο όµιλος των αδελφών Θανάση και Παναγιώτη Λασκαρίδη, το κοινωφελές Ιδρυµα Ωνάση, ο εφοπλιστικός όµιλος Τσάκου, ο εφοπλιστής Γιάννης Σαραντίτης, αλλά και ορισµένοι άλλοι κεφαλαιούχοι.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, οι νέοι επενδυτές σκοπεύουν να επενδύσουν περίπου 60 εκατ. ευρώ, δηµιουργώντας µια µεγάλη εµπορική δύναµη στην ελληνική αγορά. Η συµφωνία, η οποία έκανε κρότο στην αγορά, προβλέπει την εξαγορά από την Εθνική Τράπεζα του 25% των µετοχών των Attica που παλαιότερα κατείχε η Folli Follie, ενώ ο Κωνσταντίνος Λαµπρόπουλος θα διατηρήσει τη συµµετοχή του και θα συνεχίσει να ασκεί το management. Ενισχυµένο πλέον, το νέο σχήµα θα είναι σε θέση να αναπτύξει τους νέους στρατηγικούς στόχους του οµίλου, µε κυριότερους:

■ Την επέκτασή του σε δραστηριότητες όπως το χονδρικό και το λιανικό εµπόριο ρούχων, αξεσουάρ και καλλυντικών.

■Τη δηµιουργία νέων καταστηµάτων, βάσει και των αναγκών του καταναλωτικού κοινού, σε πρωτοποριακές αναπτύξεις όπως αυτή του Ελληνικού. ■Την περαιτέρω ενίσχυση της θέσης του υφιστάµενου πολυκαταστήµατος στο City Link ως ενός premium προορισµού αγορών, µέσα από την επέκτασή του σε νέο χώρο 4.000 τ.µ. (η σχετική συµφωνία έχει ήδη «κλειδώσει»).

Για να κλείσει το παραπάνω mega deal χρειάστηκαν δέκα ολόκληροι µήνες διαβουλεύσεων και αδιάκοπης προσπάθειας, ενώ κοµβική ήταν η συµβολή του διορατικού διαχειριστή Λάµπρου Παπακωνσταντίνου. Οπως όλα δείχνουν, το... εναρκτήριο λάκτισµα για την είσοδο των Attica Stores στη νέα εποχή θα δοθεί µε την επέκταση του City Link σε επιπλέον 4.000 τετραγωνικά µέτρα.

Πρόκειται για χώρους που σήµερα χρησιµοποιούνται από την Τράπεζα Πειραιώς και θα περάσουν στην εταιρεία, όπως προβλέπει η «κλειδωµένη» συµφωνία. Η επέκταση αυτή, η οποία θα απαιτήσει πρόσθετες επενδύσεις 5 εκατ. ευρώ, θα συνδυαστεί και µε την προσθήκη νέων brands από την εταιρεία, ενώ θα προσθέσει και 200 νέες θέσεις εργασίας.

«Βαριά ιστορία»

Σηµαντικό µέρος της επιτυχίας των Attica στο κέντρο της Αθήνας οφείλεται και στο κτίριο που στεγάζεται. Ενα κτίριο µε πλούσια ιστορία που αποτέλεσε επί πολλές δεκαετίες ζωντανό κύτταρο της πόλης. Το City Link, όπως ονοµάζεται σήµερα το Μέγαρο του Μετοχικού Ταµείου Στρατού, άλλαξε το αστικό τοπίο για πάντα και έδωσε ώθηση στην οικονοµική ζωή της πρωτεύουσας. Επί βασιλείας Οθωνα και έως την εκθρόνιση του Γεωργίου στέγαζε τους βασιλικούς στάβλους.

Είχαν κατασκευαστεί το 1834 από τον αρχιτέκτονα της Αυλής, Κ. Ρέεζερ. Οι στάβλοι διέθεταν εγκαταστάσεις για τα άλογα αλλά και το προσωπικό των Ανακτόρων, όπως αµαξάδες, ιπποκόµους κ.ά. Μετά την κατάργηση της βασιλείας, το οικόπεδο περιήλθε στο Ελληνικό ∆ηµόσιο, από το οποίο και το απέκτησε το 1927 το Μετοχικό Ταµείο Στρατού (ΜΤΣ) - ένα ταµείο αρωγής για τις χήρες και τα ορφανά των αξιωµατικών του Στρατού και της Χωροφυλακήςύστερα από σκληρές διαπραγµατεύσεις. Το ΜΤΣ, ύστερα από προτροπή του Ανδρέα Μεταξά, ενός από τους πιο σηµαντικούς αρχιτέκτονες του Μεσοπολέµου, προκηρύσσει αρχιτεκτονικό διαγωνισµό για την αξιοποίηση του ακινήτου.

Υποβλήθηκαν 37 µελέτες που εξετάστηκαν από επιτροπή Βρετανών αρχιτεκτόνων, η οποία αποφάσισε να αναθέσει το έργο σε δύο νεαρούς και άγνωστους αρχιτέκτονες που φοιτούσαν στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού, την περίφηµη Ecole des Beaux Arts: τον Βασίλη Κασσάνδρα και τον Λεωνίδα Μπόνη. Η οικοδόµηση ξεκινά το 1928 και δώδεκα χρόνια αργότερα ολοκληρώνεται το µεγαλύτερο κτίριο της Αθήνας. Μετά τη µαύρη περίοδο της Κατοχής, το κτίριο ξαναβρίσκει ρυθµούς και αποτελεί και πάλι σηµείο αναφοράς.

Στη δεκαετία του 1970 ξεκινάει µια περίοδος παρακµής, που θα διαρκέσει πάνω από 30 χρόνια. Το κτίριο θα ανακτήσει τη χαµένη αίγλη του µε τη µεγάλη ανακαίνιση που έγινε το 2003, όταν η Τράπεζα Πειραιώς αποφάσισε να αξιοποιήσει το κτίριο των 65.000 τ.µ. Με σεβασµό στην ιστορία του, το παλαιό κτίριο του ΜΤΣ µεταµορφώθηκε στο σηµερινό, σύγχρονο City Link, ένα µέγαρο πολλαπλών χρήσεων, µε θέατρα, πολυκατάστηµα, χώρους εστίασης και καφέ, αλλά και spa.

City LinkAttica