Οικονομία|30.11.2018 13:13

Αλλαγή σκυτάλης στη διοίκηση της Alpha Bank

Έφη Καραγεώργου

Nέα σελίδα σε επίπεδο διοίκησης στην Alpha Bank, µε τον Βασίλη Ψάλτη να αναδεικνύεται -οµόφωνα- ο νέος διευθύνων σύµβουλος της τράπεζας και να διαδέχεται τον ∆ηµήτρη Μαντζούνη. Και για πρώτη φορά στα 140 χρόνια της λειτουργίας της, τα ηνία της τράπεζας αναλαµβάνει τραπεζίτης που δεν προέρχεται από την οικογένεια Ι.Φ. Κωστόπουλου, που ίδρυσε την τράπεζα το 1879.

Τη διαδικασία δροµολόγησε στα τέλη Ιουνίου φέτος ο κ. Μαντζούνης, από το βήµα της γενικής συνέλευσης, εκφράζοντας την ελπίδα ο νέος CEO να είναι «παιδί» της Alpha Bank, όπως και έγινε.

Η εκλογή του κ. Ψάλτη ήταν οµόφωνη, καθώς για λόγους «οµαλότητας και ενότητας» ο αναπληρωτής διευθύνων σύµβουλος Γιώργος Αρώνης παραιτήθηκε από την κούρσα της διαδοχής, ενώ το ίδιο έπραξε και ο Σπύρος Φιλάρετος, επίσης αναπληρωτής διευθύνων σύµβουλος της Alpha. Σύµφωνα µε τραπεζικές πηγές, ο κ. Αρώνης έβαλε πάνω από την προσωπική του προβολή την οµαλή συνύπαρξη µε τον νέο CEO και την εύρυθµη, ενωτική λειτουργία της διοικητικής οµάδας.

Ο Βασίλης Ψάλτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Είναι κάτοχος µεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και διδακτορικού διπλώµατος στη ∆ιοίκηση Επιχειρήσεων, του University of St Gallen στην Ελβετία, µε ειδίκευση στην Τραπεζική και στα Οικονοµικά. Από το 2007 εργάζεται στην Αlpha Βank, το 2010 ανέλαβε CFO και το 2012 γενικός διευθυντής.

Χθες η Alpha Bank ανακοίνωσε και τα αποτελέσµατα 9µήνου 2018, που έκλεισε µε καθαρά κέρδη 53,4 εκατ. ευρώ. Το τρίτο τρίµηνο τα µη εξυπηρετούµενα δάνεια µειώθηκαν κατά 2,1 δισ. ευρώ -κατά 4,4 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση- και διαµορφώθηκαν σε 22,5 δισ. ευρώ.

Το ίδιο διάστηµα οι καταθέσεις σηµείωσαν άνοδο κατά 1,5 δισ. ευρώ, µε τα υπόλοιπα καταθέσεων να ανέρχονται στα 38,6 δισ. ευρώ, µε τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις στο 106%. Στο 18,3 διαµορφώνεται ο δείκτης κεφαλαίων CET1.Η τράπεζα παραµένει «η ισχυρότερη σε κεφαλαιακή επάρκεια µεταξύ των ελληνικών τραπεζών» δήλωσε, σχολιάζοντας τα αποτελέσµατα, ο απερχόµενος CEO ∆ηµήτρης Μαντζούνης.

Υπογράµµισε ότι το τρίτο τρίµηνο συνεχίσθηκε η µείωση των καθυστερούµενων δανείων «και παράλληλα προσφέραµε περισσότερες λύσεις στους πελάτες µας για την αναδιάρθρωση των δανείων τους». «Παραµένουµε προσηλωµένοι στη βελτίωση της κερδοφορίας του οµίλου, η οποία έχει επηρεασθεί από το υψηλό επίπεδο προβλέψεων, και στη δηµιουργία προστιθέµενης αξίας για τους µετόχους µας» σηµείωσε χαρακτηριστικά.

Η Alpha ανακοίνωσε χθες και την πώληση πακέτου µη εξυπηρετούµενων δανείων µικροµεσαίων επιχειρήσεων -µε εξασφαλίσεις- λογιστικής αξίας 1 δισ. ευρώ. Το τίµηµα για το χαρτοφυλάκιο Jupiter ανήλθε στα 337,1 εκατ. ευρώ, ήτοι στο 33,6% περίπου επί της συνολικής λογιστικής του αξίας. Να σηµειωθεί ότι πρόκειται για τη δεύτερη συναλλαγή που γίνεται στην αγορά µετά το Amοeba της Τράπεζας Πειραιώς, ανεβάζοντας τον πήχη των τιµηµάτων για τα ελληνικά NPLs.

Το χαρτοφυλάκιο Jupiter πωλήθηκε σε κοινοπραξία που αποτελείται από επενδυτικά κεφάλαια υπό τη διαχείριση εταιρειών συνδεδεµένων µε την Apollo Global Management, LLC και από τον ∆ιεθνή Οργανισµό Χρηµατοδοτήσεως (International Finance Corporation - IFC), µέλος του οµίλου της Παγκόσµιας Τράπεζας. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναµένεται µέχρι το τέλος του έτους 

Alpha Bank