Οικονομία|05.12.2019 14:06

Στο 2,3% επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο

Ελευθερία Αρλαπάνου

Η ελληνική οικονομία συνέχισε να ανακάμπτει στο τρίτο τρίμηνο του 2019, αλλά με επιβραδυνόμενο ρυθμό, ο οποίος ανήλθε στο 2,3% από 2,8% που καταγράφηκε τελικά στο δεύτερο τρίμηνο τους έτους με κύριο όχημα την αύξηση των εξαγωγών αφού ήταν πιο αδύναμη η συνεισφορά από το μέτωπο της κατανάλωσης και των επενδύσεων.

Από τα δεδομένα του εννεαμήνου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2019 προκύπτει ωστόσο πως σε μέσα επίπεδα ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σε ετήσια βάση κινείται ήδη στην περιοχή του 2,2%, μετά και τη σημαντική ανοδική αναθεώρηση της ανάπτυξης δευτέρου τριμήνου στο 2,8%, καθιστώντας ρεαλιστική την πρόβλεψη για μέση ανάπτυξη σχεδόν 2% στο σύνολο του χρόνου.  Η επίτευξη αυτού του στόχου είναι σημαντική καθώς θα πρέπει να δοθεί το σήμα στις αγορές ότι η ελληνική οικονομία κινείται εντός προβλέψεων και σε αυτό το μέτωπο. Πιο σημαντικό είναι όμως ο φετινός ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης να επιταχυνθεί σημαντικά το 2020, στο 2,8% σύμφωνα με τις προβλέψεις της ελληνικής πλευράς, και στη βάση της ενίσχυσης της επενδυτικής δραστηριότητας, προκειμένου να εδραιωθεί η ανάκαμψη. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη καταγράφεται στην Ελλάδα,  που εξέρχεται από μια πολυετή οικονομική κρίση, κόντρα στην επιβράδυνση που καταγράφεται στη διεθνή και την ευρωπαϊκή οικονομία. Σημαντικός παραμένει ο ρόλος του τουρισμού στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ενώ με βραδύτερο ρυθμό ανακάμπτουν μέχρι στιγμής οι άλλοι δύο σημαντικοί πυλώνες, οι επενδύσεις και η κατανάλωση.  

Συγκεκριμένα στο τρίτο τρίμηνο του 2019 και σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018 (δηλαδή σε ετήσια βάση) η Ελληνική Στατιστική Αρχή κατέγραψε ανάπτυξη 2,3%. Η αύξηση αυτή ήταν αποτέλεσμα των εξής μεταβολών:

·        Της ανόδου κατά 0,5% στη συνολική, τελική καταναλωτική δαπάνη σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2018. Η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών αυξήθηκε οριακά κατά 0,2%

·        Της αύξησης 2% στις ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2018.

·        Στην αύξηση κατά 9,5% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2018 στις  εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 6,2% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 14,5%.

  • Στον αντίποδα οι εισαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 2,9% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2018. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 4,9% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 8,6%.

Σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο της ίδιας χρονιάς, το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% έναντι ανόδου 1,3% που είχε καταγραφεί επίσης σε τριμηνιαία βάση στο δεύτερο τρίμηνο του 2019. Η άνοδος προήλθε από τις εξής μεταβολές:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,4% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2019.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 5,0% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2019.
  • Αύξηση κατά 4,5% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2019 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,4% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,7%.
  • Αύξηση κατά 0,6% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2019 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,0% ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 8,1%
ΕΛΣΤΑΤ