Οικονομία|05.12.2019 14:32

Eurogroup: Εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα

Μαρία Ψαρά

Εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα και αναφορά στο ανακοινωθέν του Eurogroup για έναρξη συζητήσεων περί του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης για διάθεση των κερδών για επενδύσεις. Ωστόσο, παρά τις δηλώσεις περί του αντιθέτου, το ανακοινωθέν εμπεριέχει όρους και προϋποθέσεις που η Ελλάδα οφείλει να τηρήσει προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.

Βασική προϋπόθεση είναι η τήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος και οι διαβεβαιώσεις της ελληνικής πλευράς ότι θα επιτευχθεί το 2019 και το 2020. Σαφείς είναι οι υπουργοί της Ευρωζώνης περί συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι.

Επίσης, το Eurogroup ελπίζει ότι οι προτεινόμενες αλλαγές θα λειτουργήσουν, π.χ. στην μείωση των οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες. Αναφέρεται σαφώς ότι τον Απρίλιο του 2020 θα λήξει η εφαρμογή του νόμου περί προστασίας της πρώτης κατοικίας. Δεν παραλείπουν τέλος να αναφέρουν ότι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στην ηλεκτρονική ασφάλιση και τις δημοπρασίες.

Η Ελλάδα διανύει μια καλή περίοδο σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την οικονομία της. Τον Φεβρουάριο θα υπάρξει η επόμενη εξέταση και έκθεση ενισχυμένης εποπτείας. Μένει να δούμε αν το καλό κλίμα θα συνεχιστεί.

Ολόκληρο το ανακοινωθέν εδώ:

Το Eurogroup συζήτησε την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων της Ελλάδας με βάση την τέταρτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσιεύθηκε στις 20 Νοεμβρίου.

Χαιρετίζουμε την επιβεβαίωση από τα θεσμικά όργανα ότι η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει άνετα το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ για το 2019. Χαιρετίζουμε επίσης την έγκριση ενός προϋπολογισμού για το 2020, ο οποίος προβλέπεται να εξασφαλίσει την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και περιλαμβάνει ένα πακέτο μέτρων φιλικών προς την ανάπτυξη που αποσκοπούν στη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης του κεφαλαίου και της εργασίας.

Η Ελλάδα σημείωσε επίσης σημαντική πρόοδο με ευρύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ιδίως στον τομέα της αγοράς εργασίας, της ψηφιακής διακυβέρνησης, της αδειοδότησης των επενδύσεων και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Επιπλέον, λαμβάνουμε υπόψη τους μεσοπρόθεσμους κινδύνους και τις προκλήσεις που αναφέρονται στην ενισχυμένη έκθεση επιτήρησης. Θα είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να διατηρήσει και, όπου είναι απαραίτητο, να επιταχύνει, τη μεταρρυθμιστική δυναμική συμπεριλαμβανομένης της αποφασιστικής εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζουμε ότι οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν τη γενική δέσμευσή τους να συνεχίσουν την εφαρμογή όλων των βασικών μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΜΣ, ιδίως όσον αφορά τη μείωση των καθυστερούμενων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες, τη στελέχωση του δημόσιου τομέα και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Χαιρετίζουμε επίσης την σταθερή δέσμευση των ελληνικών αρχών να μην επεκτείνουν πέραν του Απριλίου 2020 το ισχύον καθεστώς για την προστασία της πρώτης κατοικίας και χαιρετίζουν την πρόθεση να προχωρήσει σε ευρεία μεταρρύθμιση του πλαισίου αφερεγγυότητας έως το τέλος Απριλίου 2020.

Το νέο πλαίσιο θα πρέπει να στοχεύει στην εξασφάλιση κατάλληλης επιβολής όλων των εγγυήσεων, γεγονός που θα συμβάλει στην ομαλοποίηση της παροχής πιστώσεων του τραπεζικού τομέα στην οικονομία.

Θα είναι επίσης σημαντικό να συνεχιστεί και να ενισχυθεί η εφαρμογή άλλων μεταρρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα, ιδίως όσον αφορά την ταχεία εκκαθάριση των κρατικών εγγυήσεων δανείων, την εκκαθάριση των καθυστερημένων διαδικασιών αφερεγγυότητας των νοικοκυριών και την περαιτέρω βελτίωση του πλαισίου για την ηλεκτρονική ασφάλιση και τις δημοπρασίες. Αυτά θα εξακολουθήσουν να παρακολουθούνται στο πλαίσιο ενισχυμένης επιτήρησης”, αναφέρεται στη δήλωση του Eurogroup.

Το Eurogroup εκφράζει την ικανοποίησή του για την εκτίμηση από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει τις απαραίτητες ενέργειες για την επίτευξη των ειδικών μεταρρυθμιστικών της δεσμεύσεων για τα μέσα του 2019, στο πλαίσιο της προώθησης ενός ευρύτερου προγράμματος μεταρρυθμίσεων και ότι υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις επιβεβαιώνουν την αποδέσμευση της δεύτερης δόσης των μέτρων χρέους που εξαρτώνται από πολιτικές δράσεις.

Με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, το EWG και το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF αναμένεται να εγκρίνουν τη μεταφορά ποσών ισοδύναμων τα έσοδα  ΑΜΕΡ και εκμηδενισμό επιτοκιακού περιθωρίου επιτοκίου σε ορισμένα δάνεια του EFSF ύψους 767 εκατ. Ευρώ σύνολο.

Το Eurogroup δίνει εντολή στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να ξεκινήσουν τεχνικές εργασίες σχετικά με την πιθανή χρήση των ισοδυνάμων εισοδήματος ANFA και SMP για τη μείωση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών ή τη χρηματοδότηση αμοιβαία συμφωνημένων επενδύσεων, σύμφωνα με τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους και τη δήλωση Eurogroup του Ιουνίου του 2018.

Η επόμενη συζήτησή μας για την Ελλάδα θα βασιστεί στην πέμπτη ενισχυμένη έκθεση εποπτείας που αναμένεται να εκδοθεί το Φεβρουάριο του 2020.

Eurogroupελληνικά ομόλογαπρωτογενές πλεόνασμα