Οικονομία|13.12.2019 12:58

Με έσοδα από ANFA & SMPs η χρηματοδότηση του ΒΟΑΚ

Ελευθερία Αρλαπάνου

O Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης είναι στα έργα που θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με τα κέρδη από ομόλογα τα οποία έχουν στην κατοχή τους κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης και τα οποία επιστρέφονται στην Ελλάδα (SMPs & ANFA), σύμφωνα με απάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Χανίων Μανούσου-Κωνσταντίνου Βολουδάκη.

Για τα συγκεκριμένα κέρδη αξιολογείται σε επίπεδο θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης το πως θα καταστεί δυνατό να αξιοποιούνται από την Ελλάδα για την υλοποίηση επενδυτικών έργων προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, όπως αποφασίστηκε στο τελευταίο Eurogroup. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται σειρά έργων υποδομής που θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν με τη χρήση τέτοιων κεφαλαίων και όπως φαίνεται ένα τέτοιο έργο είναι του Βορείου Οδικού Άξονα Κρήτης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι με την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και την επικύρωση της από το Eurogroup στην Ελλάδα αναμένεται να εκταμιευθεί στις αρχές του 2020 το ποσό των 770 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε κέρδη από ANFA & SMPs. Μέσα στους πρώτους μήνες του 2020 αναμένεται να προχωρήσουν και οι συζητήσεις των ελληνικών αρχών με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το που θα κατευθυνθούν αυτά τα χρήματα και με ποιο τρόπο και κριτήρια θα αξιοποιηθούν για συγκεκριμένα επενδυτικά έργα που θα προτείνει η ελληνική πλευρά. Πρέπει να σημειωθεί πως το σύνολο των κερδών ANFA & SMPs ανέρχεται περίπου σε 5,1 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είχε συμφωνηθεί καταρχήν  να δίνεται στην Ελλάδα, ανά εξάμηνο, σε ισόποσες δόσεις από το Δεκέμβριο του 2018 και μέχρι το Μάιο του 2022 σε 8 δόσεις.

Έχει γίνει μια επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και στο τελευταίο Eurogroup αποφασίστηκε η εκταμίευση της δεύτερης. Η αλλαγή χρήσης των συγκεκριμένων εσόδων για επενδυτικούς σκοπούς και όχι για την αποπληρωμή του χρέους είναι στις κεντρικές επιδιώξεις της κυβέρνησης και μετά το τελευταίο Eurogroup ξεκίνησε να δρομολογείται σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Χρήστος Σταϊκούρας