Οικονομία|01.12.2018 11:56

Αβεβαιότητα λόγω των κόκκινων δανείων βλέπει ο Fitch

Ελευθερία Αρλαπάνου

H πρόοδος της ελληνικής οικονοµίας συνεχίζεται, αλλά υπάρχουν αβεβαιότητες, εκτιµά ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch, χωρίς, πάντως, να προχωρά σε µεταβολή της πιστοληπτικής αξιολόγησης του ελληνικού ∆ηµοσίου.

Σε έκθεσή του χθες, λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, στο οποίο αναµένεται να σφραγιστεί η µη περικοπή των συντάξεων, ο διεθνής οίκος επισηµαίνει την υπαναχώρηση από τις µεταρρυθµίσεις (αναφερόµενος στη µη περικοπή των συντάξεων), ωστόσο εκτιµά πως δεν διαφοροποιείται η δηµοσιονοµική κατάσταση της Ελλάδας σε σχέση µε τις υποθέσεις του.

Παρ’ όλα αυτά, οι αναλυτές του κάνουν λόγο για αβεβαιότητα όσον αφορά στα σχέδια και τα κόστη των ελληνικών τραπεζών, και αναφέρει πως δεν είναι βέβαιο κατά πόσον τα πλάνα για τη µείωση των κόκκινων δανείων θα περιορίσουν το ενδεχόµενο οι κίνδυνοι που σχετίζονται µε τον τραπεζικό κλάδο να αποτυπωθούν στον ελληνικό προϋπολογισµό.

Προειδοποίηση

Η Fitch προειδοποιεί, παράλληλα, πως χωρίς δυναµική και προβλέψιµη µείωση στα µη εξυπηρετούµενα ανοίγµατα (NPEs), οι κίνδυνοι του τραπεζικού κλάδου για το πιστοληπτικό προφίλ της Ελλάδας είναι σηµαντικοί.

Όπως αναφέρει, οι πρόσφατες προτάσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταµείο Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας υποδηλώνουν τη στήριξη σε τέτοιες πολιτικές -µείωσης των NPEs-, ενώ σηµειώνουν πως τα σχέδια αυτά µπορούν να επιταχύνουν την εκκαθάριση του ενεργητικού και να µειώσουν την πίεση σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια και την κερδοφορία των τραπεζών, βελτιώνοντας το πιστωτικό προφίλ της καθεµίας.

Οµως, συνεχίζει η Fitch, παρότι η βραχυπρόθεσµη πολιτική πρωτοβουλία είναι πιθανή, δεν είναι ξεκάθαρο πόσο θα προχωρήσει κάθε πρόταση. Σε σχέση µε τα δηµοσιονοµικά, αναφέρεται πως οι θετικές προσαρµογές που προχωρούν ακολουθούν την ισχυρή δηµοσιονοµική υπεραπόδοση, αλλά και την υποεκτέλεση των δαπανών, ενώ σηµειώνεται πως ο προϋπολογισµός επιβεβαιώνει την άποψη ότι είναι εφικτή η µερική αντιστροφή πολιτικών, στο πλαίσιο διαλόγου µε τους επίσηµους πιστωτές της χώρας.

Fitchοίκος αξιολόγησηςελληνική οικονομία