Οικονομία|16.12.2019 14:26

«Τρέχει» με υπεραπόδοση ο φετινός προϋπολογισμός - 7 δισ. ευρώ πλεόνασμα

Ελευθερία Αρλαπάνου

Στα 6,94 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου, υπερβαίνοντας αισθητά τον στόχο που είχε τεθεί, με όχημα τα υψηλότερα έσοδα και τις χαμηλότερες δαπάνες. Ο στόχος αφορούσε πρωτογενές πλεόνασμα 4,71 δισ. ευρώ, δηλαδή στο ενδεκάμηνο καταγράφηκε υπέρβαση 2,23 δισ. ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί πως το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού είναι ενδεικτικό και όχι άμεσα συγκρίσιμο με τον μεταμνημονιακό στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, στον οποίο έχει δεσμευτεί η Ελλάδα έναντι των επίσημων δανειστών της. Στο ενδεκάμηνο η υπέρβαση των εσόδων ανήλθε στα 380 εκατ. ευρώ ενώ οι δαπάνες ήταν μειωμένες κατά 1,9 δισ. ευρώ περίπου σε σχέση με το στόχο εξαιτίας, κυρίως, της υποεκτέλεσης στις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, ο προϋπολογισμός συνεχίζει να εκτελείται με πλεόνασμα μεγαλύτερο των προβλέψεων καθώς σε σχέση με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού είχαμε υπέρβαση των φορολογικών εσόδων κατά 117 εκατ. ευρώ. Σχετικά με το ΠΔΕ σημείωσε την αξιόλογη βελτίωση στα έσοδα αν και ακόμη δεν έχει αναταχθεί η υποεκτέλεση στις δαπάνες που παρουσιάστηκε από τις αρχές του 2019.

Εν τω μεταξύ, ο υφυπουργός Οικονομικών διατηρεί ανοικτό το ενδεχόμενο μικρής αύξησης στο κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μικρή αύξηση κατά 5 – 10 εκατ. ευρώ κάτι που θα φανεί από την πορεία των αιτήσεων που έχουν ξεπεράσει ήδη τις 500.000. Με βάση το σχεδιασμό η πλατφόρμα αναμένεται να κλείσει στις 20 Δεκεμβρίου, με στόχο να γίνουν οι πληρωμές μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου.

Το οικονομικό επιτελείο στις αρχές του Ιανουαρίου θα δει ξανά το ζήτημα και εάν υπάρχει περιθώριο για επιπλέον καταβολές θα αποφασιστεί τότε. Σύμφωνα με ανώτερη πηγή του οικονομικού επιτελείου είναι σημαντική η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ και εκτιμάται πως θα έχουμε επιπλέον έσοδα 150 εκατ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με τις εκτιμήσεις ενώ πολύ καλή είναι η πορεία των εισπράξεων από ΦΠΑ. 

Θεόδωρος Σκυλακάκης