Οικονομία|19.12.2019 19:06

ΟΤΕ: Απειλή για μπαράζ απεργιών - Το «όχι» οκτώ υπαλλήλων στην εθελουσία

Μαρία Λιλιοπούλου

Με απεργία διαρκείας τριών εβδομάδων μέσα στις γιορτές, η οποία ξεκινά από το Σάββατο και ανάλογα με τη συμμετοχή και τη μαζικότητά της απειλεί με ουσιαστικό μπλακ άουτ τον μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό πάροχο της χώρας αποφάσισαν να απαντήσουν οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ στις επικείμενες απολύσεις οκτώ συναδέλφων τους, οι οποίες αναμένεται να γίνουν στο τέλος του μήνα.

Από την πλευρά της η διοίκηση του ΟΤΕ με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν λίγο «θεωρεί την απεργία παράνομη και καταχρηστική» σημειώνοντας πως «έχει αδικαιολόγητα μεγάλη διάρκεια τριών ολόκληρων εβδομάδων και μάλιστα μέσα στις γιορτές, ενώ δεν προηγήθηκε πρόσκληση σε δημόσιο διάλογο πριν την κήρυξή της». Τονίζει επίσης ότι επιφυλλάσσεται να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της.

Νωρίτερα το προεδρείο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων (ΟΜΕ-ΟΤΕ) σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε είχε κατηγορήσει τη διοίκηση του Οργανισμού για «τορπιλισμό» της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας τονίζοντας ότι πίσω από όλες τις κινήσεις κρύβεται η απόσχιση δραστηριοτήτων με τη δημιουργία ξεχωριστών θυγατρικών του ομίλου, στις οποίες θα μεταφερθούν περίπου 5.000 εργαζόμενοι σε δίκτυο καταστημάτων και τεχνικές υπηρεσίες. Οι εργαζόμενοι αυτοί, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, θα απωλέσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα, ενώ δε θα έχουν τη ρήτρα διασφάλισης των θέσεων εργασίας τους.

Η εθελουσία των φυλάκων

Να σημειωθεί ότι οι προς απόλυση εργαζόμενοι είναι οκτώ άτομα που απασχολούνταν ως φύλακες, μία ειδικότητα την οποία ο Ομιλος αποφάσισε να καλύπτει με εξωτερική συνεργασία. Συνολικά ο Οργανισμός απασχολούσε 74 φύλακες, οι περισσότεροι εκ των οποίων αποδέχτηκαν την πρόταση να αποχωρήσουν από την εταιρία συμμετέχοντας σε εθελουσία και λαμβάνοντας «πακέτα» μισθών έως και οκτώ ετών και τη δέσμευση για τριετή απασχόλησή τους από την εταιρία που θα αναλάμβανε τη φύλαξη. Ωστόσο οκτώ από τους φύλακες αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα με αποτέλεσμα να βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό απόλυση.

Σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο της ΟΜΕ-ΟΤΕ, Δημητρη Φούκα, το εάν τελικώς θα αποφασίσουν να συμμετάσχουν στην εθελουσία έστω και στην εκπνοή της προθεσμίας, είναι δική τους απόφαση. «Η Ομοσπονδία, πάντως, θα προχωρούσε σε κινητοποιήσεις ακόμα και για έναν εργαζόμενο» τόνισε.

Τόσο η ΟΜΕ-ΟΤΕ, η οποία πλέον έχει νέα ηγεσία μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου της, Βασίλη Λάμπρου, όσο και ο νομικός της σύμβουλος, κ. Καρούζος μάλιστα αμφισβητούν και τον εθελούσιο χαρακτήρα των αποχωρήσεων, ενώ κατηγορούν τη διοίκηση της εταιρίας ότι δεν προσήλθε καν στη διαπραγμάτευση με τον ΟΜΕΔ: «Η διοίκηση από την πρώτη συνάντηση για τη ΣΣΕ έθεσε ως βέτο τις απολύσεις όσων φυλάκων δε συμμετάσχουν στην εθελουσία. Εδώ τίθεται το ερώτημα εάν πρόκειται για εθελουσία ή για ομαδικές απολύσεις και παραβίαση του σχετικού νόμου του 5%» σημείωσε ο κ. Καρούζος, συμπληρώνοντας πως η Ομοσπονδία τον έχει εξουσιοδοτήσει να διερευνήσει κάθε πρόγραμμα εθελουσίας του Ομίλου. Αναρωτήθηκε επίσης πως μία εταιρία με 14.000 άτομα προσωπικό δεν μπόρεσε να απορροφήσει τους συγκεκριμένους οκτώ.

Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Εκτός των επικείμενων απολύσεων, πάντως, η κόντρα εργαζομένων και διοίκησης φτάνει στα άκρα και για το ζήτημα της υπογραφής ΣΣΕ. Οι εργαζόμενοι ζητούν σύμβαση τριετούς διάρκειας, ενώ η διοίκηση προτείνει ανανέωση της ΣΣΕ για ένα χρόνο, κάτι που δεν αποδέχεται η ΟΜΕ-ΟΤΕ εκτιμώντας ότι εντός αυτού του έτους θα τους έχουν προλάβει οι εξελίξεις και θα βρεθούν προ τετελεσμένων με τις θυγατρικές. Η ΟΜΕ-ΟΤΕ θεωρεί ιδιαίτερα κρίσιμο η υπογραφή ΣΣΕ να καλύπτει και το προσωπικό των θυγατρικών και να διατηρεί τη ρήτρα μη απολύσεων, ενώ ζητεί και αυξήσεις για παλαιούς και νέους εργαζομένους.

Οι εργαζόμενοι σημειώνουν ότι έχουν αποστείλει σχετικές προσκλήσεις για διαπραγμάτευση ήδη από τον περασμένο Ιούλιο και είχαν κάνει μία προειδοποιητική απεργία, ενώ επισημαίνουν ότι παραμένουν ανοιχτοί σε διάλογο για τη διαπραγμάτευση της ΣΣΕ.

ΟΤΕ: Προσχηματική η πρόσκληση

Την πρόσκληση για διάλογο αμφισβητεί ξεκάθαρα η διοίκηση του ΟΤΕ χαρακτηρίζοντάς την «προσχηματική» τη στιγμή που έχει προκηρυχθεί μία πολυήμερη απεργία. Χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΟΤΕ αναφέρει: «Μετά από μόλις έξι εργάσιμες ημέρες από την πρώτη συνάντηση με τη Διοίκηση του ΟΤΕ, η ΟΜΕ-ΟΤΕ κήρυξε απεργία διάρκειας τριών εβδομάδων, εν μέσω της εορταστικής περιόδου. Μετά την προκήρυξη της απεργίας, η ΟΜΕ-ΟΤΕ κάλεσε την εταιρεία σε διάλογο. Η πρόσκληση αυτή είναι προσχηματική. Η πρόσκληση σε διάλογο προηγείται της κήρυξης της απεργίας. Στην πρόσκληση της εταιρείας να αναστείλει η ΟΜΕ-ΟΤΕ την απεργία και να προσέλθει σε καλόπιστη και ουσιαστική διαπραγμάτευση για την ΣΣΕ, η ΟΜΕ-ΟΤΕ δεν ανταποκρίθηκε. Είναι προφανές ότι η ΟΜΕ-ΟΤΕ δεν είχε την πρόθεση να συζητήσει ουσιαστικά, αλλά να προσδώσει επίφαση νομιμότητας στην παράνομη και καταχρηστική απεργία της» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. 

Αναφορικά με το θέμα των 8 φυλάκων, ο ΟΤΕ διευκρινίζει τα εξής:

  • Το μεγαλύτερο μέρος του έργου της φυσικής φύλαξης των εγκαταστάσεων και υποδομών του Ομίλου ΟΤΕ επί σειρά ετών υλοποιούνταν από εξωτερικούς συνεργάτες. Από τις αρχές του 2019, ανατέθηκε σε εξωτερικούς συνεργάτες και το εναπομείναν τμήμα του εν λόγω έργου και το αντικείμενο της φυσικής φύλαξης καταργήθηκε με καταληκτική ημερομηνία το τέλος του 2019, γεγονός για το οποίο η ΟΜΕ-ΟΤΕ και οι φύλακες ενημερώθηκαν άμεσα.
  • Για τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες φύλαξης που εξακολουθούσαν να απασχολούνται στον ΟΤΕ ελήφθη ειδική μέριμνα: ενισχυμένο κίνητρο αποχώρησης που ισοδυναμούσε με καθαρούς μισθούς 4 έως 8 ετών (έως 270.000 ευρώ μικτά), εξασφάλιση εργασίας σε εξωτερικούς συνεργάτες υπηρεσιών φύλαξης για τουλάχιστον 3 χρόνια και κάλυψη των εξόδων εκπαίδευσης για την απόκτηση άδειας security.

Η συντριπτική πλειονότητα (66 επί συνόλου 74 εργαζομένων) συμμετείχε στο πρόγραμμα – αναφέρει ο ΟΤΕ προσθέτοντας ότι οκτώ φύλακες δεν έχουν αποδεχθεί τα κίνητρα, και η σύμβασή τους θα λυθεί στις 31/12. Κατηγορεί μάλιστα την ΟΜΕ-ΟΤΕ ότι «χρησιμοποιεί τους 8 φύλακες, για να μην προσέλθει στο διάλογο για την κατάρτιση ΣΣΕ. Στόχος της Ομοσπονδίας, είναι να διοικεί εκείνη την εταιρεία και να αποφασίζει για την οργάνωση και τη λειτουργία της».

ΟΤΕαπεργίαεργαζόμενοι