Οικονομία|19.12.2019 20:46

Rebrain Greece: Στην Εργάνη η φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων για το «Ελλάδα ξανά»

Γιάννης Φώσκολος

Από την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου αναρτήθηκε στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας η φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων για τη συμμετοχή τους στη δράση «Ελλάδα…Ξανά» του Rebrain Greece. Στη φόρμα αυτή οι επιχειρήσεις θα αποτυπώσουν τις ανάγκες τους για ανθρώπινο δυναμικό συγκεκριμένων ειδικοτήτων και επαγγελμάτων, σε συγκεκριμένους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας. Η καταγραφή και η χαρτογράφηση των ειδικοτήτων/επαγγελμάτων από τη πλευρά των επιχειρήσεων θα συμβάλει στην οριστικοποίηση των όρων και των τεχνικών προδιαγραφών της δράσης που στόχο έχει τον επαναπατρισμό τουλάχιστον 500 επιστημόνων από το εξωτερικό.

Η δράση «Ελλάδα…ξανά» θα δημιουργήσει πρόσθετες θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα με στόχο την τεχνολογική αναβάθμισή τους ενόψει της 4ης βιομηχανικής επανάστασης ώστε, σταδιακά, μέσω της ενσωμάτωσης τεχνογνωσίας να καταστούν εξωστρεφείς και ανταγωνιστικές. Με τη σταδιακή προσθήκη ανθρώπινου δυναμικού υψηλής εξειδίκευσης, φιλοδοξεί να οδηγήσει τις μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις, με συντεταγμένα βήματα, στην εποχή του τεχνολογικού μετασχηματισμού της αγοράς εργασίας.

Παράλληλα, σχεδιάζεται ειδική υποστηρικτική διαδικασία για τη μετεγκατάσταση και ένταξη του ανθρώπινου δυναμικού στις επιχειρήσεις, που θα τους απασχολήσουν στο πλαίσιο της δράσης. Σε πρώτη φάση το πιλοτικό πρόγραμμα στοχεύει στον επαναπατρισμό 500 Ελλήνων του εξωτερικού υψηλής ειδίκευσης και επιστημονικής εμπειρίας, ηλικίας 28-40 ετών και με ελάχιστη μηνιαία αμοιβή 3.000 ευρώ. Ο μισθός θα επιδοτείται για 12 μήνες στο 70% ενώ θα προβλεφθεί η υποχρέωση οι θέσεις να διατηρηθούν για άλλους 12 μήνες χωρίς επιχορήγηση. Η έναρξη της δράσης θα γίνει κατόπιν επίσημης Προκήρυξης από το φορέα, στον οποίο θα ανατεθεί η υλοποίησή της.

ΕΡΓΑΝΗbrain drainεπιχειρήσειςRebrain Greece