Οικονομία|23.12.2019 16:01

Ικανοποίηση υπουργείου Οικονομικών για την αναβάθμιση από την R&I

Ελευθερία Αρλαπάνου

Την ικανοποίηση του για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον ιαπωνικό οίκο αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού δημοσίου R&I εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο ιαπωνικός οίκος, που δεν είναι επιλέξιμος οίκος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όπως είναι η Moody’s, η Fitch και η Standard & Poor’s αναβάθμισε την ελληνική οικονομία στην κλίμακα ΒΒ σε Β+ με σταθερή προοπτική (outlook). Όπως υποστηρίζει παρά το ότι το χρέος είναι υψηλό, η βιωσιμότητα του έχει βελτιωθεί ενώ η εκλογή νέας κυβέρνησης παρέχει πολιτική σταθερότητα. Σύμφωνα με τον οίκο η οικονομία θα τονωθεί εφόσον η κυβέρνηση κάνει πρόοδο στη μείωση της φορολογίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και στις ιδιωτικοποιήσεις ενώ επισημαίνει πως οι κεφαλαιακοί δείκτες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είναι υψηλότεροι από τις απαιτήσεις των ρυθμιστικών αρχών.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα «παρά το ότι η R&I δεν είναι επιλέξιμος οίκος αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ECB eligible), το γεγονός ότι η εν λόγω αναβάθμιση δίνεται 8 μήνες μετά την αμέσως προηγούμενη από τον ίδιο οίκο (Απρίλιος 2019), καθώς και το ότι το νέο rating είναι το υψηλότερο συγκριτικά με όλων των άλλων οίκων και μόλις 2 βαθμίδες πίσω από το investment grade status (ΒΒΒ-), είναι ενδεικτικό της αλλαγής κλίματος αλλά και της βελτιωμένης άποψης για την ελληνική οικονομία, ενός «συντηρητικού» οίκου αξιολόγησης, η οποία προέκυψε από τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και την εφαρμογή μίας συνεκτικής και ολοκληρωμένης οικονομικής πολιτικής».  

πιστοληπτική ικανότηταΧρήστος Σταϊκούραςυπουργείο Οικονομικών