Οικονομία|03.12.2018 21:43

Eurogroup: «Κλείδωσε» η ακύρωση της περικοπής των συντάξεων

Newsroom

Η τελευταία -και τυπική- έγκριση δόθηκε κατά το Eurogroup της Δευτέρας για την ακύρωση των περικοπών των συντάξεων και της εφαρμογής των ελαφρύνσεων ύψους 910 εκ ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός ενώ η προθεσμία για τις μεταρρυθμίσεις μεταφέρθηκε για τις αρχές του 2019.

Τότε θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη αξιολόγηση της Ελλάδας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας σχετικά με τις 16 δεσμεύσεις της χώρας μετά το τέλος του προγράμματος. Από την εν λόγω εξέταση και την πρόοδο στον τομέα των μεταρρυθμίσεων θα εξαρτηθεί η εφαρμογή των μέτρων υπό αίρεση που περιλαμβάνονται στην λύση για την ελάφρυνση του χρέους που πήρε το Eurogroup τον περασμένο Ιούνιο.

Συγκεκριμένα, θα αποφασιστεί αν η Ελλάδα θα πάρει τα πρώτα 600 εκατ. ευρώ από την συνολική ετήσια δόσης των 1,2 δισ. του 2019 από τα κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (ANFA SNP’s) . Παράλληλα θα συζητηθεί αν θα ισχύσει η μείωση επιτοκίου κατά 2,5% στο δάνειο των 12 δις ευρώ που έκανε η Ελλάδα το 2012 για την επαναγορά χρέους.

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Θετική η αποτίμηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

«Θετική» ήταν η αποτίμηση της δημοσιονομικής πορείας της Ελλάδας στο Εurogroup της Δευτέρας, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως ανέφερε η εν λόγω πηγή, κατά το πρώτο μέρος της συνεδρίασης του σημερινού Eurogroup, η Επιτροπή παρουσίασε την πρώτη τριμηνιαία έκθεση ενισχυμένης μετα-προγραμματικής εποπτείας για την Ελλάδα. Ακολούθησε τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών, ενώ δεν σημειώθηκε καμία παρατήρηση από άλλα κράτη μέλη.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ίδια πηγή σημείωσε ότι σε γενικές γραμμές υπήρξε «θετική αποτίμηση της δημοσιονομικής πορείας», προσθέτοντας ότι παράλληλα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων επισημάνθηκαν «οι περιοχές για τις οποίες η ελληνική πλευρά συνεχίζει να εργάζεται συστηματικά με ορίζοντα την επόμενη έκθεση στις 27 Φεβρουαρίου 2019».

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών, «δεν υπήρξε καμία αναφορά στον προϋπολογισμό της Ελλάδας», ενώ επισημάνθηκε ότι μετά το τέλος του προγράμματος, η Ελλάδα είναι «πλήρως ενσωματωμένη στην κανονική ευρωπαϊκή δημοσιονομική διαδικασία».

Eurogroupελληνική οικονομίαυπουργείο Οικονομικών