Οικονομία|04.12.2018 09:16

Eurogroup: «Πράσινο» από τις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισµό

Μαρία Ψαρά

Εγκρίθηκε τελικά ο ελληνικός προϋπολογισµός, που προβλέπει κατάργηση των περικοπών στις συντάξεις και θετικά µέτρα ύψους 910 εκατοµµυρίων ευρώ. Το Eurogroup που πραγµατοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες έδωσε και το οριστικό «πράσινο φως» στην πρόταση της Αθήνας, η οποία κρίθηκε αξιόπιστη και αναπτυξιακή.

Καµία χώρα δεν εξέφρασε αντιρρήσεις, ούτε καν κατά την παρουσίαση της έκθεσης µεταµνηµονιακής εποπτείας της Κοµισιόν, στην οποία καταγράφεται ότι η Ελλάδα δεν έχει υλοποιήσει τις δεσµεύσεις της. «Θα τα δούµε τον Φεβρουάριο» είπε πηγή των Βρυξελλών στο «Έθνος».

Στη συνάντηση των υπουργών Οικονοµικών της Ευρωζώνης, στην οποία συζητήθηκαν οι προϋπολογισµοί, την παρουσίαση της ελληνικής πρότασης ανέλαβε η Κοµισιόν, εκφράζοντας για ακόµη µια φορά τη θετική της εισήγηση για την έγκρισή της. Το «στίγµα» είχε δώσει νωρίτερα, µπαίνοντας στη συνεδρίαση, ο αντιπρόεδρος της Κοµισιόν Βάλντις Ντοµπρόβσκις, τονίζοντας ότι ο ελληνικός προϋπολογισµός είναι συµβατός µε τους κανόνες της ΕΕ και ότι η Ελλάδα θα «πετύχει» τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσµατος 3,5% για την επόµενη χρονιά.

Αισιόδοξος υπήρξε και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος είπε πως «όπως υποστηρίζαµε πάντα, οι περικοπές των συντάξεων δεν είναι αναγκαίες», συµπληρώνοντας ότι η Ελλάδα απέδειξε πως είναι δυνατό να συνδυαστούν οι «σοβαρές» πολιτικές µε µια κοινωνική «προσέγγιση» κατά των αποκλεισµών. «Είναι µια ανταµοιβή για τον ελληνικό λαό, που είναι ώρα να δει φως στην άκρη του τούνελ» τόνισε.

Ραντεβού τον Φεβρουάριο

Το κλίµα αυτό επιβεβαιώθηκε και από τη συνεδρίαση του Eurogroup. Και στη συζήτηση για την έκθεση της µεταµνηµονιακής εποπτείας κανένα κράτος-µέλος δεν θέλησε να χαλάσει το θετικό κλίµα µε παρατηρήσεις ή συστάσεις. Η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει καµία από τις 16 δεσµεύσεις της και η Επιτροπή τόνισε την ανάγκη για την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, την αντιµετώπιση των κόκκινων δανείων, την αντικατάσταση του νόµου Κατσέλη και τη στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων.
Θεσµοί και υπουργοί αποφάσισαν να εξετάσουν τη «µεταρρυθµιστική διάθεση» της Ελλάδας κατά την επόµενη έκθεση, τον Φεβρουάριο. Τότε θα αποφασιστεί η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά οµόλογα (ANFAs και SMPs), υπό την αίρεση ότι τηρούνται οι δεσµεύσεις.

Μεγαλύτερη συζήτηση υπήρξε για το θέµα του προϋπολογισµού της Ιταλίας, χωρίς ωστόσο και από εκεί να προκύψει κάτι ουσιαστικό. «Περιµένουµε εξελίξεις από την πλευρά της Ρώµης» είχε πει µπαίνοντας ο αντιπρόεδρος Ντοµπρόβσκις, ρίχνοντας τους τόνους. Σύµφωνα µε πληροφορίες, στο χθεσινό ανακοινωθέν υπήρξε µια αλλαγή στις επιλεγµένες λέξεις που τελικά χρησιµοποιήθηκαν: αντί για «υποστήριξη του Eurogroup στην επίσηµη γνώµη της Κοµισιόν» (για απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισµού), επιλέχθηκε η «υποστήριξη στον συνεχιζόµενο διάλογο της Κοµισιόν µε την ιταλική κυβέρνηση».

Σύµφωνα µε κυβερνητική πηγή, υπήρξε θετική αποτίµηση της δηµοσιονοµικής πορείας της Ελλάδας. Παράλληλα, στον τοµέα των µεταρρυθµίσεων επισηµάνθηκαν οι περιοχές για τις οποίες η ελληνική πλευρά συνεχίζει να εργάζεται συστηµατικά, µε ορίζοντα την επόµενη έκθεση στις 27 Φεβρουαρίου 2019. Επισηµάνθηκε, επίσης, ότι µετά το τέλος του προγράµµατος η Ελλάδα είναι πλήρως ενσωµατωµένη στην κανονική ευρωπαϊκή δηµοσιονοµική διαδικασία.

Eurogroupπροϋπολογισμός