Οικονομία|14.01.2020 18:57

Σήμα κινδύνου από τη Moody's για την ευρωζώνη

Ελευθερία Αρλαπάνου

Καμπανάκι κινδύνου για την ικανότητα των οικονομιών της ευρωζώνης να αντιδράσουν σε μια επιδείνωση του εξωτερικού περιβάλλοντος ήλθε σήμερα από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Μοοdy’s. Ο διεθνής οίκος υποβάθμισε σε αρνητική, από σταθερή, την προοπτική της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της ευρωζώνης για το 2020, κίνηση που αντανακλά την επίπτωση στην ανάπτυξη της περιοχής από την επιδείνωση του παγκοσμίου οικονομικού περιβάλλοντος στην ανάπτυξη αλλά  και τον προβληματισμό για το υψηλό χρέος πολλών οικονομιών στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, οι οικονομίες της ευρωζώνης είναι ευάλωτες στην άνοδο του προστατευτισμού και στα γεωπολιτικά ρίσκα, ενώ ο πολιτικός κατακερματισμός σε αρκετές χώρες υπονομεύει το μεταρρυθμιστικό μομέντουμ και είναι πιθανόν να επιβραδύνει την αντίδραση των κυβερνήσεων σε εγχώρια ή σε εξωτερικά σοκ.

«Η αρνητική προοπτική (outlook) για την ευρωζώνη αντανακλά την περιορισμένη δυνατότητα των περισσότερων κρατών – μελών να αντιδράσουν σε μια επιδείνωση του εξωτερικού περιβάλλοντος» δήλωσε η Kathrin Muehlbronner, ανώτερο στέλεχος της Moody's και μια από τους συγγραφείς της έκθεσης. "Η επιδείνωση του παγκοσμίου περιβάλλοντος θα επιβαρύνει την ανάπτυξη των ανοικτών οικονομιών των κρατών – μελών το 2020, αν και η ανθεκτική εγχώρια ζήτηση, η χαλαρή νομισματική πολιτική και κάποια δημοσιονομική χαλάρωση θα περιορίσουν τον αντίκτυπο» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η Moody's αναμένει ανάπτυξη 1,2% στην ευρωζώνη το 2020, οριακά μόνο βελτιωμένη σε σχέση με το 1,1% του 2019.

Moody'sευρωζώνη