Οικονομία|04.12.2018 11:09

Ξεμπλοκάρουν άμεσα έξι μεγάλες επενδύσεις

Μάκης Αποστόλου

Επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να πάρουν το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση εντός του μήνα, προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίησή τους από το νέο έτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επενδύσεις αυτές αφορούν έξι σημαντικά πρότζεκτ τα οποία περιλαμβάνονται στη λίστα των fast track επενδύσεων, ορισμένα εκ των οποίων εκκρεμούν εδώ και αρκετά χρόνια λόγω διάφορων εμποδίων που έχουν συναντήσει οι υποψήφιοι επενδυτές. Στα κωλύματα αναφέρονται θέματα που σχετίζονται π.χ. με τη χρήση γης, απαλλοτριώσεις, κληρονομικές εκκρεμότητες, ζητήματα που άπτονται των αρχαιολογικών υπηρεσιών, ενδεχόμενες επιπτώσεις στο περιβάλλον κ.ο.κ.

Ωστόσο, όπως προαναφέραμε, φαίνεται πως ξεπεράστηκαν οι σκόπελοι σε ορισμένες επενδύσεις που καθυστερούν εδώ και καιρό, παρότι έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, και οι οποίες βρίσκονται στην τελική ευθεία έγκρισης από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ). Εκκινώντας από τις τουριστικές επενδύσεις, εκτιμάται ότι θα πάρει το «ΟΚ» της Επιτροπής η επένδυση της εταιρείας Amberland ύψους 150 εκατ. ευρώ, η οποία ανήκει στον όμιλο Μεταξά.

Δύο ξενοδοχειακές μονάδες

Αφορά στη δημιουργία σύνθετου τουριστικού καταλύματος με την ονομασία «Cape Tholos Luxury Resort» στην περιοχή Θόλος - Χυλόφτες - Σχοινιάς Καβουσίου, στον Δήμο Ιεράπετρας. Η επένδυση, σε ιδιόκτητη έκταση 1.200 στρεμμάτων, περιλαμβάνει στην πρώτη ζώνη χρήση «Παραθεριστικού - Τουριστικού Χωριού» και στη δεύτερη ζώνη χρήση «Τουρισμού - Αναψυχής», με υποδομές σύνθετου καταλύματος και καταφυγίου τουριστικών σκαφών. Από το σύνολο των 1.200 στρεμμάτων, η δόμηση αφορά το 4,8% της έκτασης για τη δημιουργία δύο ξενοδοχειακών μονάδων 300 κλινών έκαστη και 208 κατοικιών.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο όμιλος Μεταξά διαθέτει τα Creta Maris Hotel και ΤUI Magic Life Candia Maris, καθώς και το συνεδριακό κέντρο Creta στην Κρήτη, ενώ στην Οία της Σαντορίνης λειτουργεί το Santo Maris Oia Luxury Suites & Spa. Ακόμη, στα προς έγκριση έργα περιλαμβάνεται το Αrcadia Cultural Resort & Spa, ένα πολυτελές θέρετρο πέντε αστέρων στην περιοχή της Δυτικής Πελοποννήσου (Κυλλήνη), με ξενοδοχειακές μονάδες, σπα, μαρίνα, παραθαλάσσιο θέατρο και θεματικές αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Ακόμη μία σημαντική επένδυση στην Κρήτη, η οποία αναμένεται να ξεμπλοκαριστεί, αφορά στην κατασκευή και τη λειτουργία καινοτόμου πολιτιστικού και εμπορικού πάρκου αναψυχής στη θέση Δύο Αοράκια της δημοτικής ενότητας Αλικαρνασσού, στο Ηράκλειο Κρήτης. Πρόκειται για μια επένδυση προϋπολογισμού 69,3 εκατ. ευρώ, η οποία θα υλοποιηθεί από την εταιρεία Βήτα Πρώτη Κτηματική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος ΑΕ. Είναι αξιοσημείωτο ότι στη δεδομένη επένδυση εμπόδια υπήρχαν από την παρουσία Ρομά στη συγκεκριμένη έκταση, τα οποία φαίνεται πως ξεπεράστηκαν ύστερα από σχετικές επαφές που είχε με εκπροσώπους των Ρομά η διοίκηση του Enterprise Greece, του αρμόδιου φορέα προώθησης στρατηγικών επενδύσεων στη χώρα μας.

Στον χώρο του real estate, η κατασκευή ακόμη ενός μεγάλου εμπορικού κέντρου στην πρωτεύουσα αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη χρονιά. Πρόκειται για την ανάπτυξη ενός σύνθετου εμπορικού κέντρου σε έκταση 90 στρεμμάτων στα όρια των Δήμων Μεταμόρφωσης και Λυκόβρυσης - Πεύκης, μια επένδυση της τάξης των 93 εκατ. ευρώ η οποία θα υλοποιηθεί από την Panina TD. Πρόκειται για εταιρεία του ομίλου Κωνσταντίνου, ο οποίος λειτουργεί εδώ και χρόνια με επιτυχία το εμπορικό κέντρο Athens Metro Mall στον Άγιο Δημήτριο Αττικής. Το συγκεκριμένο πρότζεκτ θα περιλαμβάνει εμπορικά καταστήματα, κινηματογράφους, αθλητικά κέντρα, αναψυκτήρια, παιδική χαρά, σούπερ μάρκετ και χώρους στάθμευσης.

Τέλος, αναμένεται να προχωρήσει η δημιουργία μαρίνας στην περιοχή Βλυχού Λευκάδας, που θα αποφέρει πολλά οφέλη για την τοπική κοινωνία, τον Δήμο και το Λιμενικό Ταμείο Λευκάδας. Ακόμη εκτιμάται ότι θα εγκριθεί η συμφωνία για τη μαρίνα Μονόλιθου στη Σαντορίνη. Πρόκειται για έργο που προβλέπει τη δημιουργία 340 θέσεων ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής, οι 37 εκ των οποίων για mega yachts, δηλαδή σκάφη μεγάλου μήκους, στην περιοχή Μονόλιθος στα ανατολικά του νησιού πλησίον του αεροδρομίου 

ελληνική οικονομίαεπενδύσεις