Οικονομία|04.12.2018 13:04

Ο ΟΑΕΔ επιδοτεί 6.000 προσλήψεις πτυχιούχων

Γιάννης Φώσκολος

Πέντε απλές προϋποθέσεις για τους άνεργους πτυχιούχους και πέντε βήµατα για τους επιχειρηµατίες ξεκλειδώνουν την επιδότηση έως και 800 ευρώ ανά µήνα για 15 µήνες, που παρέχει το νέο πρόγραµµα του ΟΑΕ∆ σε 6.000 άνεργους πτυχιούχους. Οι αιτήσεις ξεκίνησαν την περασµένη Τετάρτη και θα µείνουν ανοικτές µέχρι να εξαντληθούν οι 6.000 επιδοτούµενες θέσεις εργασίας. Οι άνεργοι δεν υποβάλλουν οι ίδιοι αίτηση, αλλά υποδεικνύονται µε συστατικό σηµείωµα από τον ΟΑΕ∆ (από το ΚΠΑ2 όπου εδρεύει η επιχείρηση) σύµφωνα µε τις ζητούµενες ειδικότητες και τις επιλογές των ανέργων που έχουν καταγραφεί. Οι προϋποθέσεις για τους άνεργους πτυχιούχους είναι: 

  1. να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ, τόσο κατά την ηµεροµηνία υπόδειξής τους από το αρµόδιο ΚΠΑ, όσο και κατά την πρόσληψή τους (προσοχή, δεν ισχύει ελάχιστος χρόνος εγγεγραµµένης ανεργίας, οπότε µπορεί να επιδοτηθεί και ο άνεργος µίας µέρας)
  2. να έχουν συµπληρώσει το τυποποιηµένο έντυπο εξατοµικευµένης προσέγγισης και να έχουν συµφωνήσει σε Ατοµικό Σχέδιο ∆ράσης
  3. να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους-µέλους της ΕΕ ή να είναι οµογενείς που έχουν δικαίωµα διαµονής και απασχόλησης στη χώρα µας ή πολίτες τρίτων χωρών που έχουν άδεια διαµονής για εξαρτηµένη εργασία τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστηµα διαρκεί το πρόγραµµα
  4. να είναι ηλικίας έως 39 ετών (να διανύουν έως και το 40ό έτος της ηλικίας τους), κατά την ηµεροµηνία υπόδειξής τους από την αρµόδια υπηρεσία και
  5. να είναι απόφοιτοι ανώτατων πανεπιστηµιακών και τεχνολογικών ιδρυµάτων (πτυχιούχοι τριτοβάθµιας εκπαίδευσης ή άνεργοι που διαθέτουν βεβαίωση επιτυχούς περάτωσης των σπουδών τους). ∆εκτοί γίνονται και πτυχιούχοι σχολών της αλλοδαπής που διαθέτουν βεβαίωση ισοτιµίας και αντιστοιχίας, όπου απαιτείται, από τον ∆ΟΑΤΑΠ. 

Το ενδιαφέρον εκδηλώνουν οι επιχειρήσεις, οι οποίες πρέπει να υποβάλουν αίτηση-εντολή κενής θέσης στον ΟΑΕ∆ ώστε να επιλεγεί ο άνεργος. Τα βήµατα για τις επιχειρήσεις είναι: 

  1. Oι επιχειρήσεις που διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης στο πληροφοριακό σύστηµα του ΟΑΕ∆ και επιθυµούν να ενταχθούν στο πρόγραµµα υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση, η οποία είναι αναρτηµένη στην ιστοσελίδα του Οργανισµού (www.oaed.gr). Η επιχείρηση που ενδιαφέρεται να απασχολήσει επιχορηγούµενο προσωπικό σε υποκατάστηµά της, θα υποβάλει την ηλεκτρονική αίτηση υπαγωγής στο ΚΠΑ2 αρµοδιότητας του υποκαταστήµατος, χρησιµοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης του υποκαταστήµατος. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης είναι η ενδιαφερόµενη επιχείρηση να είναι πιστοποιηµένος χρήστης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕ∆ (έχει παραλάβει κλειδάριθµο από το ΚΠΑ2) και να διαθέτει κωδικούς πρόσβασης (ονοµασία χρήστη και συνθηµατικό). 
  2. Αν οι ενδιαφερόµενες επιχειρήσεις δεν είναι πιστοποιηµένοι χρήστες στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕ∆, προσκοµίζουν στο ΚΠΑ2 τα εξής δικαιολογητικά: οι ατοµικές επιχειρήσεις τη βεβαίωση έναρξης επιτηδεύµατος και αντίγραφο δελτίου αστυνοµικής ταυτότητας ή διαβατηρίου και τα νοµικά πρόσωπα, πρόσφατο καταστατικό από το οποίο προκύπτει η µετοχική ή/και εταιρική σύνθεση και ο Αριθµός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), βεβαίωση έναρξης επιτηδεύµατος της επιχείρησης, ΦΕΚ σύστασης της εταιρείας, ΦΕΚ ορισµού του νόµιµου εκπροσώπου, αντίγραφο της αστυνοµικής του ταυτότητας. 
  3. Στην αίτηση εµπεριέχεται και η εντολή κενής θέσης, στην οποία οι επιχειρήσεις προσδιορίζουν την ειδικότητα καθώς και τα πρόσθετα προσόντα (µεταπτυχιακό, διδακτορικό) των ανέργων που επιθυµούν να προσλάβουν. Οι ωφελούµενοι που θα προσληφθούν, θα απασχοληθούν στην κύρια δραστηριότητα της επιχείρησης ή σε δευτερεύουσα, εφόσον αυτή ανήκει στους επιλέξιµους κλάδους, εκτός από την ειδικότητα πληροφορικής. Η διαδικασία της αντικατάστασης του επιχορηγούµενου ατόµου, κατά τη διάρκεια του προγράµµατος, γίνεται µε κλειδάριθµο.
  4. Στην αίτηση, η επιχείρηση δηλώνει τον νόµιµο εκπρόσωπο και τυχόν νοµικά πρόσωπα που είναι εταίροι ή µέτοχοι της επιχείρησης µε ποσοστό 25% και άνω.
  5. Η αίτηση της επιχείρησης επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης. Η ανακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται επισύρει την απόρριψη της αίτησης. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής της αίτησης υπαγωγής η επιχείρηση λαµβάνει αποδεικτικό στο οποίο αναγράφονται ο αριθµός πρωτοκόλλου και η ηµεροµηνία υποβολής
ΟΑΕΔθέσεις εργασίας