Οικονομία|24.01.2020 15:51

Οι θεσμοί αναχωρούν - Στοίχημα σήμερα η αναβάθμιση από τη Fitch

Ελευθερία Αρλαπάνου

Με το βλέμμα στραμμένο στο Εurogroup της 16ης Μαρτίου που θεωρείται σημαντικό ορόσημο στη σύνθετη πορεία προς μια πολιτική απόφαση για εξασφάλιση επιπλέον δημοσιονομικών περιθωρίων για πρόσθετες φοροελαφρύνσεις βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση, μετά την ολοκλήρωση, σήμερα και σε καλό κλίμα των συζητήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα. Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες εκφράζουν την εκτίμηση πως οι συζητήσεις πήγαν καλά ενώ μέσα στην ημέρα το δικό τους στίγμα αναμένεται να δώσουν και οι πιστωτές με την έκδοση ανακοινωθέντος για την ολοκλήρωση των «εποικοδομητικών διαβουλεύσεων». Τα τοπ θέματα στην ατζέντα της πέμπτης αξιολόγησης είναι το νέο πλαίσιο για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με δεδομένη την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας στο τέλος Απριλίου, οι διαπραγματεύσεις για τα δημοσιονομικά περιθώρια (που θα συνεχιστούν καθώς κινούνται σε πολλά επίπεδα), η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες, οι συνολικές εξελίξεις στο τραπεζικό πεδίο, οι ιδιωτικοποιήσεις και το νέο ασφαλιστικό. Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούσε πως τόσο το υπουργείο, όσο και οι θεσμοί δεν έχουν θέσει δημοσιονομικό ζήτημα στο υπουργείο Εργασίας και έκανε λόγο για εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των κ.κ. Γ. Βρούτση και Χρ. Σταϊκούρα.

Οι επαφές με τους θεσμούς θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες ενόψει της παρουσίασης της έκθεσης της Κομισιόν για την Πέμπτη αξιολόγηση στις 27 Φεβρουαρίου. Στο διάστημα που μεσολαβεί θα αναζητηθεί περαιτέρω πρόοδος και συγκλίσεις σε σημαντικά ζητήματα και κυρίως στο σχέδιο για το ιδιωτικό χρέος, τα ληξιπρόθεσμα, την αγορά ενέργειας και τις εγγυήσεις του δημοσίου. Κεντρική επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι στο Eurogroup στις 16 Μαρτίου να έχουν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις για να έχουμε τις πρώτες θετικές ειδήσεις στο μέτωπο των δημοσιονομικών ελληνικών διεκδικήσεων οι οποίες τρέχουν. Μάλιστα για τις τρεις από τις πέντε βασικές διεκδικήσεις (αλλαγή χρήσης εσόδων ANFA & SMPs, κονδύλια μεταναστευτικού και τη μεταφορά πλεονασμάτων) η ελληνική πλευρά κατέθεσε ήδη προχθές φακέλους με συγκεκριμένες προτάσεις. Οι άλλες δύο διεκδικήσεις δηλαδή η μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ και η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και τον ΕΝΦΙΑ είναι οι άλλες δύο διεκδικήσεις που προχωρούν παράλληλα με απώτερο ορόσημο το φθινόπωρο του 2020 και τη σύνταξη του κρατικού προϋπολογισμού του 2020, που πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το Νοέμβριο. Θα έχει προηγηθεί φυσικά το προσχέδιο την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, όπως γίνεται κάθε χρόνο.

Βραδινή αναβάθμιση από τη Fitch;

Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το ανακοινωθέν των θεσμών που αναμένεται σε λίγη ώρα, η προσοχή της αγοράς στρέφεται στις βραδινές ανακοινώσεις από το διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings με μεγάλο στοίχημα μια αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και μια θετική έκθεση για τις προοπτικές της από το διεθνή οίκο. Πρόκειται για μια εξέλιξη που θα βαρύνει στις αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου για μια νέα έκδοση, πιθανόν 15ετούς ομολόγου ίσως και μέσα στις επόμενες μέρες, για δανεισμό 2 – 2,5 δις. ευρώ από τις αγορές. Όπως έχει γράψει το ethnos.gr η τελική απόφαση θα σταθμιστεί ανάλογα και με το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών στην Ιταλία την Κυριακή και εφόσον τελικά αποφασιστεί η προσφυγή στις αγορές το επόμενο μεγάλο στοίχημα θα είναι το επιτόκιο της νέας έκδοσης, και κατά πόσο αυτό θα είναι πάνω ή κάτω από το 2%.

υπουργείο ΟικονομικώνFitch