Οικονομία|30.01.2020 12:28

Σύλλογος Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών Θεσσαλονίκης: Προσδοκώντας την κατάργηση του φόρου πολυτελείας

Ντέπη Χιωτοπούλου

«Σαν κλάδος έχουμε καταθέσει αίτημα για κατάργηση του φόρου πολυτελείας» ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών Πέτρος Καλπακίδης στο πλαίσιο της χθεσινής ετήσιας κοπής βασιλόπιτας παρουσία των μελών τους προσθέτοντας «οδηγούμαστε προς την κατάργηση του, έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και πιστεύω πως θα καταργηθεί».

Υπερφορολόγηση

Οπως αναφέρθηκε, οι προοπτικές είναι καλές, ωστόσο εξακολουθούν και υπάρχουν εμπόδια, ιδιαίτερα σε ένα διεθνές περιβάλλον που γίνεται όλο και πιο αβέβαιο.

«Η χρονιά που μας πέρασε άφησε αρκετές θετικές εξελίξεις που δημιουργούν προσδοκίες για την πορεία της αγοράς και της οικονομίας το επόμενο διάστημα» ανέφερε ο κ. Καλπακίδης.

Σ’ ότι αφορά την υπερφορολόγηση στο ελληνικό κόσμημα, με δεδομένο ότι ο φόρος πολυτελείας ανέρχεται στο 10% για προϊόντα που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ και πάνω σ’ αυτό επιβάλλεται και ο ΦΠΑ, τα ελληνικά προϊόντα καθίστανται λιγότερο ανταγωνιστικά.

Στις δε γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία και η Τουρκία, ο φόρος πολυτελείας δεν υφίσταται, ούτε και στην Ιταλία, που είναι η κύρια ανταγωνίστρια χώρα της Ελλάδας εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

κοσμηματοπωλείαφόρος πολυτελείαςΠΟΒΑΚΩ