Οικονομία|26.10.2018 01:26

Ερχεται επιπλέον «χαράτσι» στο Airbnb

Newsroom

Ηταν και δίκαιο θα υποστηρίξουν κάποιοι άλλοι, καθώς το χαράτσι που είχε επιβληθεί σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα από 1/1/2017 ήταν «στοχευμένο». Σε κάθε περίπτωση, το κράτος βρήκε τρόπο να αυξήσει τα έσοδά του παίρνοντας μερίδιο από τους ιδιοκτήτες ακινήτων (διαμερισμάτων, κατοικιών) που διαθέτουν τα ακίνητά τους προς ενοικίαση μέσω της οικονομίας διαμοιρασμού τύπου Airbnb, Booking, Homeaway κι άλλων συναφών πλατφορμών.

Οπως διέρρευσε από κύκλους του υπουργείου, η επιβολή του τέλους διαμονής για τις διανυκτερεύσεις πελατών στο σύστημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων θα εφαρμοστεί από τις αρχές του 2019 κι αφού ολοκληρωθεί, όπως έχει οριστεί έως τα τέλη Νοεμβρίου, η εγγραφή όλων των ιδιοκτητών ακινήτων στο ειδικό μητρώο βραχυχρόνιων μισθώσεων της ΑΑΔΕ.

Οι ενοικιαστές ακινήτων, θα πληρώνουν επιπλέον τέλος διαμονής για κάθε διανυκτέρευση, όπως ισχύει για ξενοδοχεία και καταλύματα και το τέλος θα χρεώνεται ανάλογα με τα τετραγωνικά του κάθε διαμερίσματος και ανά διανυκτέρευση και πελάτη και θα αποδίδεται, όπως ισχύει με τα ξενοδοχεία, στο Δημόσιο.

Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής επεσήμανε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, το Δημόσιο θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ σε εισπράξεις, ενώ το πρώτο 9μηνο του 2018 το Δημόσιο έχει εισπράξει από το τέλος διαμονής περίπου 85 ευρώ.

Στο μητρώο βραχυχρόνιων μισθώσεων της ΑΑΔΕ είναι εγγεγραμμένα πάνω από 15.000 ακίνητα, εκ των οποίων τα 7.000 διατίθενται προς βραχυχρόνια μίσθωση από τους ιδιοκτήτες τους στην Αθήνα, τα 2.500 στη Θεσσαλονίκη και τα υπόλοιπα σε νησιωτικούς τουριστικούς προορισμούς.

Airbnb