Οικονομία|03.02.2020 14:42

Ντε Γκίντος: Πάτε καλά - Προσοχή στα κόκκινα δάνεια

Newsroom

Τις θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος μιλώντας νωρίτερα στην Αθήνα στέλνοντας το μήνυμα πως η Οικονομία είναι σε τροχιά κανονικότητας και τα δημοσιονομικά έχουν τεθεί σε πιο στέρεες βάσεις, σε σχέση με νωρίτερα, ενώ μειώνεται το κόστος δανεισμού της. Όπως όμως τόνισε το μεγάλο πρόβλημα στην ελληνική οικονομία είναι τα κόκκινα δάνεια και πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα για να αποκατασταθεί το πρόβλημα. Σχετικά με την ευρωπαϊκή οικονομία, επισημαίνοντας πως ο πληθωρισμός θα κινηθεί κοντά στα επίπεδα που είναι τώρα, με την ΕΚΤ να βλέπει σημάδια σταθεροποίησης στην παγκόσμια οικονομία, αναφέρθηκε στο θέμα του κοροναϊού, εκτιμώντας πως η έξαρση του είναι μεταξύ των παραγόντων που δημιουργούν αβεβαιότητα για την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας. Την ίδια ώρα αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή οικονομία υπογράμμισε πως είναι καίριας σημασίας η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης για τις επιδόσεις της ευρωζώνης.  

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας προειδοποίησε επίσης πως απαιτείται τραπεζική ένωση στην ευρωζώνη για να προστατευθεί από μια επόμενη κρίση. Εκτίμησε πως η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,2% πέρσι βλέποντας ανάπτυξη 2,5% φέτος. Σχετικά με τα ελληνικά κόκκινα δάνεια ο διοικητής υπογράμμισε την ανάγκη το θέμα να αντιμετωπιστεί με όλα τα μέσα, τον Ηρακλή αλλά και από άλλα εργαλεία, όπως αυτά που έχει εισηγηθεί η ΤτΕ, υπογραμμίζοντας πως όμως ότι ο κλάδος έχει επαρκή κεφάλαια 

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τονίζοντας πως από το 2014 και μετά η ευρωπαϊκή οικονομία σημειώνει μόνο θετικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, υπογράμμισε την ύπαρξη σημαντικών προκλήσεων μεταξύ αυτών οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις, οι συνέπειες του Brexit, η ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κίνδυνος παρατεταμένης αναιμικής ανάπτυξης και χαμηλού πληθωρισμού, ο ρόλος, η κατεύθυνση και ο συνδυασμός δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, η προσαρμογή σε μια νέα ψηφιακή εποχή, οι δημογραφικές αλλαγές και η κλιματική αλλαγή. Όπως εκτίμησε η συλλογική απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις πρέπει να είναι μια πιο ανθεκτική, ανταγωνιστική και αποτελεσματική Ευρώπη, με ενισχυμένη αλληλεγγύη, καλύτερο οικονομικό συντονισμό, κοινή επενδυτική κατεύθυνση, επαρκή εργαλεία και πόρους για την αντιμετώπιση ανισορροπιών, και συγκεκριμένους κανόνες μακροπρόθεσμης οικονομικής διακυβέρνησης.

Προς αυτή την κατεύθυνση, βασικές προϋποθέσεις αποτελούν:

- Η ενίσχυση του ρόλου της δημοσιονομικής πολιτικής στην ευρωπαϊκή αναπτυξιακή πορεία.

- Η ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

- Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης καθώς υπολείπεται ο τρίτος πυλώνας της, εξαιρετικά σημαντικός, που είναι η δημιουργία και λειτουργία ενός Ευρωπαϊκού Φορέα Εγγύησης Καταθέσεων, πλήρους αμοιβαιοποίησης.

- Η προώθηση μιας ολοκληρωμένης ένωσης κεφαλαιαγορών, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας και την εισαγωγή ενός ασφαλούς ευρωπαϊκού χαρτοφυλακίου, που θα αυξήσει σημαντικά τις διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, θα περιορίσει την σχεδόν πλήρη εξάρτησή τους από το τραπεζικό σύστημα και θα τονώσει τη διεθνή ανταγωνιστικότητά τους.

- Η καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, με σωστά σχεδιασμένες αρμοδιότητες και καλύτερο συντονισμό.

- Η προσαρμογή του ευρωπαϊκού οικονομικού υποδείγματος στις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής, με την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και βιώσιμων λύσεων που μπορούν να φέρουν την Ευρώπη στην πρώτη γραμμή της μελλοντικής οικονομικής ανάπτυξης, και να την καταστήσουν παγκόσμιο ηγέτη σε ένα ολοένα και περισσότερο ψηφιοποιημένο κόσμο.

- Η μετάβαση σε μια φιλική προς το περιβάλλον και κλιματικά ουδέτερη ήπειρο.

ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα