Οικονομία|05.02.2020 11:40

Ξεκινάει η τοποθέτηση του αγωγού TAP στον βυθό της Αδριατικής

Εύρης Τσουμής

Στο λιμάνι του Πρίντεζι στην Ιταλία βρίσκεται το πλοίο της εταιρείας Saipem, Castoro Sei, που θα τοποθετήσει το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού TAP. Οι εργασίες για την κατασκευή του αγωγού που μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο στη Δυτική Ευρώπη έχουν ολοκληρωθεί στην Ελλάδα και στην Αλβανία, και μένει πλέον η τοποθέτηση του αγωγού στο υποθαλάσσιο τμήμα του έργου.

Το Castoro Sei είναι ένα ημιϋποβρύχιο σκάφος που παρέχει μια ασφαλή, αξιόπιστη, σταθερή και φιλική προς το περιβάλλον πλατφόρμα λειτουργίας, ικανή να τοποθετεί υποβρύχιους αγωγούς. Το πλοίο έχει μήκος 152 μ., πλάτος 70,5 μ. μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 347 άτομα, και έχει πάρει μέρος σε διάφορα αντίστοιχα πρότζεκτ.

Το Castoro Sei θα ξεκινήσει τις εργασίες τις επόμενες μέρες

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι αγωγοί Transmed (Αλγερία-Ιταλία μέσω Τυνησίας), Medgaz (Αλγερία-Ισπανία), Blue Stream (Ρωσία-Τουρκία) και Zohr (Αιγυπτιακό παράκτιο Port Said).

Το ειδικό σκάφος θα ξεκινήσει τις επόμενες μέρες τις εργασίες, που θα διαρκέσουν περίπου δύο μήνες, για την τοποθέτηση του αγωγού TAP από τις αλβανικές μέχρι τις ιταλικές ακτές, στον βυθό της Αδριατικής.

Το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού στην Αδριατική θα έχει συνολικό μήκος 105 χλμ., (εκ των οποίων τα 37 χλμ. στα χωρικά ύδατα της Αλβανίας, τα 25 χλμ. στα χωρικά ύδατα της Ιταλίας και τα υπόλοιπα 43 χλμ. σε διεθνή ύδατα) και για την κατασκευή του θα χρησιμοποιηθούν περίπου 9.000 σωλήνες, συνολικού βάρους 100.000 τόνων, οι οποίοι θα τοποθετηθούν ακόμα και σε βάθος 820 μέτρων!

φυσικό αέριοTAP pipelineαγωγός TAP