Οικονομία|06.12.2018 09:47

Μποναμάς τα αναδρομικά στα ειδικά μισθολόγια

Γιάννης Φώσκολος

Μέσα στον Δεκέμβριο αναμένεται να καταβληθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων, των οποίων η σύνταξη ήταν εν πολλοίς εξαρτημένη από τον μισθό των αντίστοιχων εν ενεργεία υπαλλήλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του σχεδιασμού του υπουργείου Εργασίας είναι τα ποσά των δικαιούμενων αναδρομικών να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων στις 21 Δεκεμβρίου, μαζί με τη σύνταξη Ιανουαρίου, η οποία προπληρώνεται.

Αναμένεται, μάλιστα, το ποσό των αναδρομικών να αναγράφεται σε ξεχωριστό κουτάκι στο εκκαθαριστικό. Το μεικτό ποσό που θα δοθεί στους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, 424 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτό υπόκειται σε προβλεπόμενες ασφαλιστικές και φορολογικές κρατήσεις. Τα αναδρομικά θα δοθούν ως εφάπαξ χρηματικό ποσό. Αντιστοιχούν στη διαφορά μεταξύ της μηνιαίας σύνταξης που θα δικαιούνταν να λάβουν οι εν λόγω συνταξιούχοι εάν δεν είχαν μεσολαβήσει οι μισθολογικές διατάξεις του νόμου 4093 του 2012 και της σύνταξης που πράγματι τους καταβλήθηκε κατ' εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων.

Απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας, συνταξιούχοι γιατροί του ΕΣΥ και καθηγητές πανεπιστημίων και ΤΕΙ, είναι μεταξύ των ασφαλισμένων οι οποίοι θα πάρουν τα αναδρομικά

Υπενθυμίζεται πως οι αποδοχές των αποστράτων και λοιπών συνταξιούχων από ειδικά μισθολόγια επηρεάζονταν μέχρι τον νόμο Κατρούγκαλου (4387/2016) και από τους μισθούς των εν ενεργεία υπαλλήλων. Για όλους τους συνταξιούχους τα αναδρομικά θα υπολογιστούν μέχρι το χρονικό σημείο υπαγωγής τους στις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, ο οποίος δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 12 Μαΐου του 2016. Κατά τα λοιπά, το εφάπαξ χρηματικό ποσό των αναδρομικών υπολογίζεται με αναφορά στο χρονικό διάστημα που ορίστηκε για τους εν ενεργεία υπαλλήλους. Συνεπώς, δικαιούχοι των αναδρομικών είναι πέντε κατηγορίες συνταξιούχων, συνάδελφοι των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων που δικαιώνονται επίσης αναδρομικά. Ειδικότερα, πρόκειται για: 

Απόστρατους, δηλαδή πρώην στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής. Το χρηματικό ποσό των αναδρομικών τους υπολογίζεται με αναφορά στο χρονικό διάστημα από 1/8/2012 έως 12/5/2016. 

  1. Συνταξιούχους γιατρούς του ΕΣΥ, γιατρούς και οδοντίατρους δημόσιας υγείας ΕΣΥ κ.λπ., με αναφορά στο χρονικό διάστημα από 13/11/2014 έως 12/5/2016. 
  2. Συνταξιούχους καθηγητές-μέλη ΔΕΠ, ΕΕΠ και ΕΔΙΠ των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, εκπαιδευτικό προσωπικό ΑΣΠΑΙΤΕ, μέλη ΔΕΠ των ΑΣΕΙ, μέλη ΔΕΠ των ΑΕΑ, ερευνητές και ΕΛΕ των ερευνητικών κέντρων, ινστιτούτων και τεχνολογικών φορέων κ.λπ., με αναφορά στο χρονικό διάστημα από 1/1/2015 έως 13/5/2016. 
  3. Συνταξιούχους-πρώην καλλιτεχνικό προσωπικό της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με αναφορά στο χρονικό διάστημα από 1/1/2015 έως 13/5/2016. 
  4. Συνταξιούχους δικαστικούς λειτουργούς και πρώην μέλη του ΝΣΚ, με αναφορά στο χρονικό διάστημα από 1/8/2012 έως και 30/6/2014. 
  5. Στον νόμο των αναδρομικών, ο οποίος ψηφίστηκε στις 8 Νοεμβρίου φέτος, προβλέφθηκε ότι η καταβολή αυτού του εφάπαξ ποσού δεν επηρεάζει το ύψος της καταβαλλόμενης σύνταξης που έχει ληφθεί υπόψη για τον επανυπολογισμό.

Υπενθυμίζεται πως ο επανυπολογισμός των παλαιών συντάξεων θα πρέπει να κάνει πρεμιέρα από τον Ιανουάριο του 2019. Στα εκκαθαριστικά του 2019 θα πρέπει να φανεί και το «επιπλέον ποσό»-«προσωπική διαφορά» για όλους τους παλαιούς συνταξιούχους.

ειδικά μισθολόγιααναδρομικάαναδρομικά ένστολοι