Οικονομία|13.02.2020 18:56

Κωνσταντίνος Ζωνίδης: Ο στρατηγικός επενδυτής επανέφερε το αίσθημα ασφάλειας

Γιάννης Πολίτης

Αν και τα τελευταία χρόνια οι «συστημικές» τράπεζες έχουν επιλέξει τον δρόμο της συγχώνευσης ή ακόμα και του λουκέτου στην Περιφέρεια, η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου επιλέγει τον δρόμο της ανάπτυξης. Θέλοντας να δώσει νέα πνοή στην τοπική οικονομία ανοίγει νέο υποκατάστημα στην Φιλιππιάδα ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο νέες θέσεις εργασίας. 

Πλέον ο επόμενος στόχος που θέτουν οι ιθύνοντες της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου είναι να ανοίξουν τα "φτερά τους" για την Αθήνα. To ethnos.gr έδωσε το παρών στη συνέντευξη Τύπου της τράπεζας στα Ιωάννινα και αμέσως μετά το τέλος της συνομίλησε με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνο Ζωνίδη.

"Μέχρι το τέλος του 2020 εκτιμούμε πως η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου θα είναι σε θέση να ανοίξει υποκατάστημα ακόμα και στην Αθήνα". Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει μέσω του ethnos.gr o πρόεδρος της τράπεζας Κωνσταντίνος Ζωνίδης. 

Όπως επισημαίνει ο κ. Ζωνίδης για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος "πρέπει να υπάρξει η κατάλληλη συγκυρία. Άλλωστε το ζητάμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Μέχρι τώρα δεν κατέστη κάτι τέτοιο δυνατό λόγω της οικονομικής κρίσης. Εάν η τράπεζά μας δεν αναπτυχθεί μένουμε στάσιμοι και αντί να έχουμε μία κερδοφορία θα γυρίσουμε χρόνια πίσω.Για να έχουμε ένα υποκατάστημα στην Αθήνα δεν είναι απλά ένα τυχαίο σημείο αναφοράς. Εκεί έχουμε τουλάχιστον 350.000 Ηπειρώτες και πιστεύω ότι θα δώσει μία πολύ μεγάλη ώθηση στην τράπεζά μας".

"Στην αρχή της κρίσης αντιμετωπίσαμε απώλεια ρευστότητας καθώς πολλοί πήραν τα χρήματά τους και τα έβαλαν στα μπαούλα τους, ακόμα και στις θυρίδες. Ωστόσο τώρα έχει επανέλθει η ομαλότητα και πλέον έχουμε μία ρευστότητα 60 εκατ. ευρώ. Για να το πετύχουμε αυτό κάναμε μας βοήθησε ο στρατηγικός επενδυτής. Αυτός έδωσε ένα αίσθημα ασφάλειας και έτσι οι πελάτες μας άρχισαν να βλέπουν την τράπεζά μας ως ισχυρή και ασφαλή. Γι αυτό λοιπόν επέστρεψαν πίσω τα χρήματα που είχαν πάρει" συμπληρώνει.

"Ήταν αρκετά δύσκολο εγχείρημα να προσελκύσουμε στρατηγικούς επενδυτές. Ο λόγος για το ΤΕΑ–ΕΑΠΑΕ και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Όμως μας βοήθησε η συγκυρία. Δώσαμε τα στοιχεία που ήταν απαραίτητοι και κάποιοι μας άκουσαν και πείστηκαν να επενδύσουν" προσθέτει στο ethnos.gr ο κ. Ζωνίδης.

Αναφερόμενος στη συνεργασία της τράπεζας με τοπικούς φορείς υπογραμμίζει πως "έχουμε συνεργασίες με το Επιμελητήριο, με τις τοπικές επιχειρήσεις και ειδικότερα με τον κτηνοτροφικό συνεταιρισμό. Επιπλέον συνεργαζόμαστε με όλα τα ξενοδοχεία (παλιά και νέα)".

Ωστόσο όπως λέει ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου κάτι τέτοιο δεν ισχύει και με την τοπική αυτοδιοίκηση. "Ενώ σε προσωπικό επίπεδο οι επαφές μας είναι άριστες σε επαγγελματικό δεν ισχύει το ίδιο. Και αυτό διότι ελάχιστοι δήμοι επέλεξαν να συνεργαστούν μαζί μας. Οι υπόλοιποι δεν το έχουν κάνει. Θα έπρεπε όλοι οι δήμοι να έχουν προχωρήσει σε συνεργασία μαζί μας καθώς κατά τη δική μου κρίση "είναι η τράπεζά τους. Είναι η τράπεζα της Ηπείρου. Όλα τα χρήματα κυκλοφορούν εντός της Ηπείρου και δεν φεύγουν από εδώ. Θα έπρεπε να έχουν δώσει μεγαλύτερη σημασία σε αυτό το πράγμα".

Σχετικά με την ρευστότητα των 60 εκατ. και το εάν θα διατεθεί σε επιχειρήσεις επισημαίνει στο ethnos.gr ότι "πάντα αυτά τα ποσά, πλην ενός συγκεκριμένου το οποίο εξ΄όρισμού είναι υποχρεωτικό να το έχουμε σαν ασφάλεια, είναι για να μπουν ξανά στην ανάπτυξη της οικονομίας".

Τέλος καταλήγει λέγοντας ότι υποστηρίζει ότι "το τελευταίο διάστημα υπάρχουν πολλοί που θέλουν να επενδύσουν. Αυτές είναι περιπτώσεις που αντιμετωπίζονται αρμοδίως".

Κωνσταντινος ΖωνίδηςΙωάννιναΣυνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου