Οικονομία|14.02.2020 13:32

Με την εγκυρότητα και τη σφραγίδα της Ημερησίας όλα τα οικονομικά νέα στο Open

Newsroom

Τα νέα της οικονομίας έρχονται κάθε Δευτέρα και Παρασκευή στο Open TV με την εγκυρότητα και τη σφραγίδα της «Ημερησίας» του οικονομικού ενθέτου που κυκλοφορεί κάθε εβδομάδα με το «Εθνος της Κυριακής». Ο οικονομικός συντάκτης του ethnos.gr, Γιάννης Φώσκολος αναλύει το νέο Ασφαλιστικό που μπαίνει στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, με στόχο να ψηφιστεί ως το τέλος του μήνα. Αυτό που «καίει» μισθωτούς και συνταξιούχους είναι τι λεφτά θα δουν στις τσέπες τους.

Στους αναλυτικούς πίνακες μπορεί να δει κανείς πόσο κέρδος θα έχει ο σημερινός εργαζόμενος και μελλοντικός συνταξιούχος ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και το μέσο μισθό - εισόδημα που έχει από το 2002 έως την στιγμή της συνταξιοδότησης. Στην πρώτη κάρτα αναλύεται παράδειγμα με μέσο μισθό - εισόδημα 1.500 ευρώ, ενώ στην δεύτερη κάρτα 2.000 ευρώ. Στην τρίτη κάρτα μπορεί να δει κανείς τι σύνταξη βγάζει με μέσο μισθό 1.000 ευρώ. Σε όλα τα παραδείγματα το κέρδος αναλύεται ανά έτος παραμονής στην εργασία μετά τα 30 έτη ασφάλισης, καθώς μέχρι τα 30 έτη ασφάλισης οι συντελεστές παραμένουν ίδιοι και δεν αλλάζουν. 

Από τα παραδείγματα φαίνεται πως για να βγάλει ένας σημερινός εργαζόμενος σύνταξη 1.000 ευρώ χρειάζεται μέσο μισθό - εισόδημα 1.500 ευρώ και 40 χρόνια εργασίας, ενώ αν έχει μέσο μισθό - εισόδημα 2.000 ευρώ αρκούν 33 χρόνια εργασίας.

Ο Γιώργος Κουτρουμάνης μιλώντας σχετικά τονίζει ότι το νέο Ασφαλιστικό διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τις βασικές διατάξεις και τη φιλοσοφία του νόμου Κατρούγκαλου, το οποίο δεν θα γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ καινούριων και παλιών συνταξιούχων.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον οικονομικό συντάκτη του Εθνους και της Ημερησίας, Γιάννη Φώσκολο, οι περισσότεροι παλαιοί συνταξιούχοι δεν θα δουν αυξήσεις στην τσέπη τους λόγω προσωπικής διαφοράς και οι αυξήσεις αφορούν κυρίως τους εργαζόμενους και μελλοντικούς συνταξιούχους όπως και κάποιους νέους συνταξιούχους. Στις επικουρικές ωστόσο, θα έχουμε αυξήσεις.

Δείτε το αναλυτικό ρεπορτάζ

νόμος ΚατρούγκαλουΑσφαλιστικόσυνταξιούχοιεπικουρικές συντάξεις