Οικονομία|14.02.2020 14:49

ΕΤΕπ: Κινητοποιεί 463 δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις

Μαρία Ψαρά

Μετά τη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων τον Φεβρουάριο, το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη αναμένεται  να δημιουργήσει πρόσθετες επενδύσεις ύψους 463 δισ. ευρώ. Τον Φεβρουάριο, οι αποφάσεις που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδίου για την Ευρώπη αντιπροσώπευαν χρηματοδότηση ύψους 84,6 δισ. ευρώ.

Περισσότερο από 1,1 εκατομμύριο νεοσύστατες επιχειρήσεις και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναμένεται να ωφεληθούν από την καλύτερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Επί του παρόντος, οι πέντε πρώτες χώρες που κατατάσσονται κατά σειρά επενδύσεων ως μερίδιο του ΑΕΠ είναι η Ελλάδα, η Εσθονία, η Πορτογαλία, η Βουλγαρία και η Ισπανία.

Το 2019, οι επενδύσεις στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδίου για την Ευρώπη αύξησαν το ευρωπαϊκό ΑΕΠ κατά 0,9% και δημιούργησαν 1,1 εκατ. θέσεις εργασίας. Μέχρι το 2022, ως αποτέλεσμα του επενδυτικού σχεδίου, το ΑΕΠ της ΕΕ θα έχει αυξηθεί κατά 1,8% και θα έχουν δημιουργηθεί 1,7 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.

ΕλλάδαανάπτυξηΕυρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων