Οικονομία|15.02.2020 21:00

Επιστρέφει η ανάπτυξη στην οδό Σταδίου - Κλειδί η ανακαίνιση της Στοάς Αρσακείου

Γιώργος Μανέττας

Λίγο µετά την είσοδο της Ελλάδας στον αστερισµό των µνηµονίων, το 2010, η οδός Σταδίου ήταν µία από τις παραδοσιακές εµπορικές οδούς µε τα περισσότερα λουκέτα. Υπολογίζεται ότι στα τέλη 2010 µε αρχές 2011 ένα στα τέσσερα καταστήµατα ήταν κλειστό ως αποτέλεσµα των συχνών επεισοδίων και βέβαια της καθίζησης στην καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, λόγω και των βραχυπρόθεσµων µισθώσεων, που έχουν οδηγήσει στην επιστροφή της κατοικίας στο κέντρο της Αθήνας, όπως και άλλων µεγάλων αστικών κέντρων, η Σταδίου τείνει να εγκαταλείψει τα χειρότερα. Νέες επενδύσεις στα ξενοδοχεία δροµολογούνται, αλυσίδες λιανικής επιλέγουν να µετεγκατασταθούν στον ιστορικό δρόµο που µπορεί να µην έφτασε µέχρι το Παναθηναϊκό Στάδιο, όπως αρχικά σχεδιαζόταν, αλλά διαθέτει σε όλο της το µήκος τρεις σταθµούς µετρό, καθιστώντας την τοποθεσία της προνοµιακή. Ποιες όµως επενδύσεις έχει προσελκύσει η οδός Σταδίου;

Η φρενίτιδα που ξεκίνησε το 2016 της µετατροπής σε ενοικιαζόµενα διαµερίσµατα ακινήτων που παρέµεναν κενά για µακρύ χρονικό διάστηµα ενίσχυσε σταδιακά τη ζήτηση για τη Σταδίου. Ως εκ τούτου, στην Οµόνοια, που εφάπτεται στην οδό Σταδίου, από τις πρώτες εταιρείες λιανικής που έδωσαν ψήφο εµπιστοσύνης είναι η αλυσίδα αρτοποιίας Βενέτη, που προχώρησε, το 2013, στη δηµιουργία καταστήµατος στην οδό ∆ώρου 1, στη θέση του κτιρίου του ιστορικού καφενείου Νέον σε 1.200 τ.µ., αποτελώντας επένδυση 3 εκατ. ευρώ. Λίγα χρόνια µετά, το 2016, η αλυσίδα λιανικής Κωτσόβολος µετεγκαταστάθηκε στη συµβολή των οδών Σταδίου 34 και Κοραή 1, σε κτίριο όπου στέγαζε τραπεζικό κατάστηµα.

Η απαρχή

Με τους θύλακες ανάπτυξης να πολλαπλασιάζονται σιγά σιγά, στο Μέγαρο Γεωργίου Μαύρου, στη συµβολή των οδών Πανεπιστηµίου και 28ης Οκτωβρίου, στην Οµόνοια, δηµιουργήθηκαν καταστήµατα των αλυσίδων Galerie de Beaute και Flying Tiger. Και αυτό επειδή η διακοπή λειτουργίας του υποκαταστήµατος της Εθνικής Τράπεζας, στο ισόγειο του τετραώροφου κτιρίου, άφησε έναν κενό χώρο επιφάνειας άνω των 700 τ.µ., όπου και εγκαταστάθηκαν οι δύο αλυσίδες, µε το ακίνητο να ανήκει στην Prodea Investments. Ενας από τους επενδυτές που εµφανίζουν σηµαντική δραστηριότητα στο real estate της Σταδίου είναι ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου, ο οποίος έχει προχωρήσει στην ανακαίνιση του κτιρίου των περίπου 5.000 τ.µ., όπου στεγαζόταν το διάσηµο κατάστηµα Ακρον - Ιλιον - Κρυστάλ, στην οδό Σταδίου 26.

Ο εφοπλιστής έχει εξασφαλίσει την απαιτούµενη οικοδοµική άδεια, δροµολογώντας µέσω των εταιρειών Korovina, Apure, Boyaca και Lagadia Enterprises Ltd. την ανακατασκευή του Μεγάρου Αθηνογένους, στην οδό Σταδίου 50, που θα αποτελέσει επένδυση της τάξης των 10 εκατ. ευρώ. Τα σχέδια περιλαµβάνουν την ανάπτυξη ενός πρότυπου τεχνολογικά εξοπλισµένου κτιρίου, το οποίο θα λειτουργεί ως θερµοκοιτίδα για επιχειρήσεις, οι οποίες σε χώρους πολλαπλών χρήσεων θα φιλοξενούν δραστηριότητες κατά βάση νεοφυών εταιρειών (start ups), στα πρότυπα µεγάλων πόλεων της Ευρώπης και της Αµερικής. Μεγάλο στοίχηµα για την αναγέννηση της Σταδίου αποτελεί η ανακαίνιση της στοάς Αρσακείου, που αποτελείται από 11.000 τετραγωνικά µέτρα, διαθέτοντας συνολικά 65 καταστήµατα.

Η Legendary Food του Αρη Κεφαλογιάννη, που επικράτησε στον διαγωνισµό της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, σχεδιάζει να επενδύσει το ποσό των 12 εκατ. ευρώ µε στόχο την ανακατασκευή του χώρου µε ορίζοντα το 2021. Το έργο περιλαµβάνει τη δηµιουργία πολυκαταστήµατος – food hall, το οποίο επιδιώκεται να αποτελέσει τον δεύτερο δηµοφιλέστερο προορισµό της Αθήνας, µετά την Ακρόπολη. H Legendary Food, που σχεδιάζει να αναπτύξει το ¼ της επιφάνειας της στοάς Αρσακείου, θέτει τον πήχη της ηµερήσιας επισκεψιµότητας από 10.000 έως 12.000 άτοµα και την κατά κεφαλή δαπάνη σε 12 ευρώ.

Ξενοδοχεία

Με τον τουρισµό να καταγράφει συνεχώς νέα ρεκόρ, πολλά από τα κτίρια στην οδό Σταδίου µετατρέπονται σε ξενοδοχεία. Ετσι το ιστορικό Esperia σχεδιάζεται να µετατραπεί σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων, µε τον ισραηλινό όµιλο Fattal Hotel να έχει αναλάβει, µε το brand Leonardo, την παραχώρησή του. Υστερα και από την πρόσφατη ολοκλήρωση του αρχιτεκτονικού διαγωνισµού, η ισραηλινή εταιρεία είναι σε θέση να προχωρήσει στην υλοποίηση των εργασιών επισκευής και εκσυγχρονισµού του ακινήτου, ελάχιστου ύψους 10,5 εκατ. ευρώ. Ξενοδοχείο σχεδιάζει και ο οµογενής από τη Βενεζουέλα Θεόδωρος ∆ουζόγλου, ο οποίος έχει αποκτήσει το ιστορικό κτίριο του ΟΤΕ στην οδό Σταδίου 15, πλησίον της Παλαιάς Βουλής. Τα σχέδια περιλαµβάνουν την αναβάθµιση του ακινήτου σε ξενοδοχείο, µέσω µιας επένδυσης της τάξης των 10 εκατ. ευρώ. Επίσης, στη θέση του Σαρόγλειου Μεγάρου, στην οδό Σταδίου 65, η Prodea Investments, µέσω κοινού σχήµατος µε την Dimand, δροµολογεί την υλοποίηση ξενοδοχείου που θα διαχειρίζεται η αλυσίδα Moxy.

Τη µίσθωση του κτιρίου 10.000 τετραγωνικών µέτρων, συνιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταµείου Στρατού και της Λέσχης Αξιωµατικών Ενόπλων ∆υνάµεων, µε ποσοστά 62% και 38% αντίστοιχα, που παρέµενε κλειστό για πολλά χρόνια, έχει αναλάβει, ύστερα από διαγωνισµό, η Dimand για χρονικό διάστηµα 25 χρόνων. Στις παρυφές της οδού Σταδίου, και συγκεκριµένα στην οδό Κολοκοτρώνη 3-5, η Intrakat, µέσω της εταιρείας Intradevelopment, ολοκληρώνει την ανάπτυξη boutique hotel πέντε αστέρων µε 45 κλίνες. Τη µίσθωση του κτιρίου, που είναι επιφάνειας 4.160 τ.µ. και ανήκε στο Μετοχικό Ταµείο Στρατού, έχει αναλάβει η Intrakat, για 20 χρόνια, έναντι µηνιαίου τιµήµατος 40.000 ευρώ.

Εκτιµάται ότι η επένδυση της τεχνικής εταιρείας θα διαµορφωθεί σε περίπου 7 εκατοµµύρια ευρώ. Σε ξενοδοχείο µετατρέπεται και το Μέγαρο Αλµυράντη, στη συµβολή των οδών Κολοκοτρώνη και Βουλής 2, στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα ερειπωµένο κτίριο, το οποίο, µε ορίζοντα το 2021, θα µετατραπεί σε ένα µικρό αστικό ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων µε 12 δωµάτια, καθώς η µισθώτρια εταιρεία Νότιες Ακτές, ύστερα από γραφειοκρατία τριών χρόνων, εξασφάλισε την οικοδοµική άδεια και είναι σε θέση να ξεκινήσει τις εργασίες ανακατασκευής του ακινήτου.

Το ακίνητο ανήκει στο Χατζηκυριάκειο Ιδρυµα Παιδικής Προστασίας, ως κληροδότηµα των Ελένης και Ιωσήφ Αλµυράντη, και βγήκε στην αγορά προς 25ετή µίσθωση τον ∆εκέµβριο του 2016, µέσω διαγωνισµού. Λίγα µέτρα από την οδό Σταδίου, στην οδό Μαρίκας Κοτοπούλη 3, στην Οµόνοια, ο επιχειρηµατίας Στέλιος Ιωαννίδης δροµολογεί την επαναλειτουργία του ξενοδοχείου La Mirage, έχοντας αναλάβει την 40ετή µίσθωση του κτιρίου έναντι µηνιαίου µισθώµατος ύψους 28 χιλ. ευρώ. Πρόκειται για επένδυση ύψους 5 εκατ. ευρώ, που θα υλοποιήσει η εταιρεία Ιωαννίδης ΙΚΕ, επιτρέποντας την υλοποίηση ξενοδοχείου πέντε αστέρων, που θα διαθέτει 208 δωµάτια. Σηµειώνεται ότι η ισραηλινή Brown Hotels έχει προχωρήσει στην υποµίσθωση του ξενοδοχείου.

Στοά ΑρσακείουΣταδίου