Οικονομία|17.02.2020 19:06

Τα ΕΛΠΕ δημιουργούν το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Newsroom

Επεσαν σήμερα οι υπογραφές (17/2) για την εξαγορά εκ μέρους του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 204 ΜW, που είναι υπό ανάπτυξη στην Κοζάνη. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία στο επενδυτικό κοινό, υπεγράφη συμφωνία εξαγοράς χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων σε τελικό στάδιο αδειοδότησης από τη γερμανική εταιρεία ανάπτυξης και κατασκευής έργων ΑΠΕ Juwi Hellas, θυγατρική της γερμανικής Juwi.

Το εν λόγω έργο, συνολικής ισχύος 204 ΜW, αποτελεί το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ανάμεσα στα πέντε μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Όπως εκτιμάται, θα παράγει ενέργεια 300 GWh ετησίως, ικανή να εξασφαλίσει την παροχή καθαρής ενέργειας μηδενικών ρύπων για περίπου 75.000 νοικοκυριά, με ετήσιο όφελος σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα 300.000 τόνων.

Το πάρκο θα ενισχύσει σημαντικά την εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ που διαθέτουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, μέσω της ΑΠΕ Ανανεώσιμες. Ετσι αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προκειμένου ο όμιλος να αυξήσει σε τουλάχιστον 300 MW - 400 MW το πράσινο χαρτοφυλάκιό του την επόμενη διετία, όπως ανέφερε σε σχετική εκδήλωση ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης. Όπως είπε η επένδυση αυτή καλύπτει τις ανάγκες της εταιρείας με τρόπο συμβατό για το περιβάλλον, πάντα δίνοντας έμφαση στην καινοτομία και την ασφάλεια.

ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης

Πέρα, όμως, από τα παραπάνω, η εν λόγω επένδυση αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά και την απασχόληση στη γύρω περιοχή, καθώς προβλέπεται να δημιουργήσει 300 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του πάρκου, αλλά και δεκάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις κατά τη διάρκεια λειτουργίας.

Για σημαντική στροφή των ΕΛΠΕ στις ανανεώσιμες πηγές, που υπηρετεί τους στόχους της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης και υποστηρίζει τη δίκαιη μετάβαση της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική εποχή έκανε λόγο, μιλώντας στην εκδήλωση, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης. Τόνισε δε ότι η επένδυση αποτελεί έμπρακτη στήριξη για την ελληνική αγορά ανανεώσιμων πηγών και συνολικά την οικονομία, αλλά και μήνυμα προς τους επενδυτές που θέλουν να κινηθούν στον χώρο.

«Ο μεγαλύτερος ενεργειακός όμιλος της χώρας κατασκευάζει τη μεγαλύτερη μονάδα ΑΠΕ στη χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Γιάννης Παπαθανασίου, ενώ ο γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων του ομίλου στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η τιμή με την οποία θα πωλείται η ενέργεια από το έργο της Κοζάνης (56,72 ευρώ ανά μεγαβατώρα για 20 χρόνια) είναι χαμηλότερη από την Οριακή Τιμή (τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας), που σημαίνει ότι «το έργο δεν θα επιδοτείται από τον καταναλωτή αλλά θα επιδοτεί άλλα έργα ΑΠΕ με υψηλότερες τιμές αναφοράς». 

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί στο Β’ τρίμηνο του 2020, ενώ η περίοδος κατασκευής του πάρκου εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 16 μήνες, με χρονικό ορόσημο λειτουργίας το Δ’ τρίμηνο του 2021.

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης, δήλωσε: «Με την επένδυση αυτή επιβεβαιώνουμε τη στρατηγική μας για τον μετασχηματισμό των ΕΛΠΕ σε έναν ενεργειακό όμιλο, ισχυροποιώντας τη θέση μας και αντιμετωπίζοντας τις σημερινές προκλήσεις. Η επιτυχία σε αυτή την προσπάθεια θα είναι επωφελής σε πολλά επίπεδα, καθώς προσδίδει αξία στην εταιρεία, βοηθά στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων και στηρίζει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας». 

ΕΛΠΕπράσινη ανάπτυξηανανεώσιμες πηγές ενέργειας