Οικονομία|17.02.2020 21:52

Ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός: Συμφώνησαν ότι... διαφωνούν οι οι υπουργοί

Μαρία Ψαρά

Συμφώνησαν ότι… διαφωνούν με την πρόταση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες.

Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που ολοκληρώθηκε τι βράδυ της Δευτέρας (17/2), ήταν εμφανές ότι το ενδεχόμενο συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινάει την Πέμπτη απομακρύνεται.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη συνάντηση κρίθηκε ότι το σχέδιο ενισχύει τις πιο «δυνατές» και πιο δύσπιστες να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη βόρειες χώρες. Γερμανία και Γαλλία θεώρησαν ότι η πρόταση αυτή δεν ανταποκρίνεται ισορροπημένα στις ανάγκες της ΕΕ. Την ίδια ώρα υπήρχε κοινή αντίληψη των χωρών του Νότου ότι η πρόταση είναι προβληματική και ότι χρειάζεται να αλλάξει στο θέμα της Συνοχής και της Γεωργίας, μεταξύ άλλων. Τέλος, φάνηκε ότι το μέτωπο των Φίλων της Συνοχής έχει διαρραγεί.

Το Συμβούλιο έδειξε ότι η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής που ξεκινάει την Πέμπτη δεν έχει πολλές πιθανότητες να καταλήξει σε συμφωνία και ήδη έχει αρχίσει να φημολογείται το ενδεχόμενο μιας νέας Συνόδου Κορυφής τον Απρίλιο.

ευρωπαϊκός προϋπολογισμόςΕυρωπαϊκή Ένωση