Οικονομία|21.02.2020 12:01

Οικονομικά νέα από την «Ημερησία»: Τα μυστικά για το νέο σύστημα εισφορών

Newsroom

Κάθε Δευτέρα και Παρασκευή, το Open TV και η «Ημερησία» αναλύουν όσα αφορούν στην τσέπη μας. Τα νέα της οικονομίας, έρχονται με αναλυτικό ρεπορτάζ από τους συντάκτες της «Ημερησίας» με βίντεο, κάρτες και παραδείγματα για την καλύτερη δυνατή ενημέρωση εργαζομένων και συνταξιούχων.

Στα τέλη της άλλης εβδομάδας ψηφίζεται το νέο Ασφαλιστικό και ταυτόχρονα ανοίγει η πλατφόρμα στο ΕΦΚΑ για 1,5 εκατομμύριο επαγγελματίες κι αγρότες έτσι ώστε να δηλώσουν την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία θέλουν να ενταχθούν για το 2020. Εκτιμάται ότι οι περισσότεροι θα ενταχθούν στην ελάχιστη και υποχρεωτική.

Όπως αναφέρει στο Open TV ο οικονομικός συντάκτης του ethnos.gr και της «Ημερησίας», Γιάννης Φώσκολος, όσοι μπορούν να πληρώσουν κάτι παραπάνω και κυρίως όσοι είναι κοντά στη σύνταξη, θέλουν να ξέρουν αν και πόσο μπορούν να κερδίσουν στην προσδοκώμενη σύνταξή τους, εφόσον ενταχθούν σε μία μεσαία και υψηλή κατηγορία.

Παραδείγματα

Infographics: Ζωή Κατσιγιαννη
Infographics: Ζωή Κατσιγιαννη

Infographics: Ζωή Κατσιγιαννη
Infographics: Ζωή Κατσιγιαννη

Οι έξι κατηγορίες εισφορών

Infographics: Ζωή Κατσιγιαννη

Οι βασικές προϋποθέσεις για σύνταξη τουλάχιστον 1.000 €

Infographics: Ζωή Κατσιγιαννη

Εισφορές δύο ταχυτήτων, «ριγμένοι» οι μισθωτοί

Η κριτική που ασκείται στο νέο σύστημα εισφορών τόσο από το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής όσο κι από ειδικούς, είναι πως δημιουργεί δύο ταχύτητες καθώς δίνει τη δυνατότητα σε ελεύθερους επαγγελματίες με υψηλό εισόδημα και εισφοροδοτική ικανότητα να καταβάλλουν την ελάχιστη εισφορά (220€), κάτι που δεν ισχύει για τους μισθωτούς.

Ασφαλιστικόσυντάξειςεισφορές