Οικονομία|29.02.2020 22:08

Χρυσές δουλειές κάνουν τα ιδιωτικά τζετ χάρη στον κοροναϊό

Newsroom

Ο φόβος της εξάπλωσης του κοροναϊού έχει χτυπήσει τόσο τις μεταφορές όσο και τον τουρισμό. Ωστόσο, οι αεροπορικές που προσφέρουν προς ενοικίαση ιδιωτικά τζετ σημειώνουν σημαντικότατη αύξηση στις πωλήσεις τους, καθώς οι πλούσιοι ταξιδιώτες προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες να «κολλήσουν» τη νόσο.

«Αναμφισβήτητα υπάρχει αύξηση της ζήτησης στα αιτήματα άμεσης μεταφοράς» δήλωσε ο Adam Twidell, διευθύνων σύμβουλος του PrivateFly. «Καταγράφουμε επίσης σημαντική αύξηση στα διερευνητικά αιτήματα για μεταφορά γκρουπ ατόμων τόσο από επιχειρήσεις όσο και από ιδιώτες». «Ο αριθμός των αιτημάτων για υπηρεσίες ιδιωτικών τζετ έχει αυξηθεί – ειδικά στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων», δήλωσε ο Richard Lewis, πρόεδρος του Insignia Group, που διοργανώνει ταξίδια για πλούσιους πελάτες. «Οι πελάτες μας δεν είναι πρόθυμοι να μοιραστούν την καμπίνα με άλλους ανθρώπους».

Ο όμιλος JetSet, με έδρα τη Νέα Υόρκη εκτελεί περίπου 150 πτήσεις το μήνα και έχει καταγράψει αύξηση κατά 25% στις δραστηριότητές της τις τελευταίες εβδομάδες. Ο φόβος του ιού φαίνεται πως ωθεί την αύξηση της ζήτηση, δήλωσε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Steve Orfali. «Όταν πρόκειται για ένα προσωπικό ταξίδι, δεν θέλουν να εκθέσουν την οικογένειά τους, γι ‘αυτό πληρώνουν για ένα ιδιωτικό τζετ αντί για εισιτήρια πρώτης κατηγορίας για όλα τα μέλη της οικογένειας και τον κίνδυνο συγχρωτισμού» υποστήριξε ο κ. Οrfali στο ειδησεογραφικό γραφείο Bloomberg.

«Οι πελάτες μας είναι άνθρωποι που επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στις αγορές» εκτίμησε ο Richard Zaher, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Paramount Business Jets. «Όταν χάνουν εκατομμύρια δολάρια, πιθανότατα δεν επιθυμούν να πάνε διακοπές ξοδεύοντας πολλά χρήματα και ρισκάροντας να εκτεθούν στον ιό». «Αυτό δεν είναι καλό για την ιδιωτική αεροπορία» πρόσθεσε.

«Κάθε βραχυπρόθεσμο κέρδος προφανώς εξισορροπείται από τις μακροπρόθεσμες ανησυχίες και προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου του αντίκτυπου στην παγκόσμια οικονομία», ανέφερε. «Ακόμη και τώρα, ενώ βλέπουμε βραχυπρόθεσμη αύξηση της ζήτησης, άλλοι πελάτες αλλάζουν ή ακυρώνουν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια».

Ποιες αεροπορικές έχουν αναστείλει δρομολόγια

Οι εμπορικές αεροπορικές εταιρείες έχουν υποστεί ισχυρό πλήγμα από την επιδημία. Η American Airlines Group Inc., η United Airlines Holdings Inc. και η Delta Air Lines Inc. έχουν χάσει περίπου το ένα τέταρτο της συνολικής αγοραίας τους αξίας από την αρχή του έτους, με τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι η συρρίκνωση τους μπορεί να επιδεινωθεί καθώς η επιδημία περιορίζει τη ζήτηση για ταξίδια.

Και οι τρεις έχουν αναστείλει τις απευθείας πτήσεις στην ηπειρωτική Κίνα μέχρι τον Απρίλιο, ακυρώνοντας ουσιαστικά μια βασική επιχειρηματική τους διαδρομή. Η British Airways Plc και η Air France-KLM ανακοίνωσαν παρόμοιους περιορισμούς. Οι ταξιδιώτες που πρέπει να πετάξουν αναζητούν ιδιωτικούς αερομεταφορείς για να αντιμετωπίσουν την απουσία των ανεσταλμένων πτήσεων.

Κορονοϊόςιδιωτικά τζετ