Οικονομία|04.03.2020 15:18

Η «ασύμμετρη απειλή» του κορoναϊού κτυπά την παγκόσμια οικονομία

Newsroom

Στην εξάπλωση του κοροναϊού αναφέρθηκε, μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μια μέρα πριν την έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup σε διευρυμένη βάση για την αποτίμηση της κατάστασης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το τελευταίο χρονικό διάστημα «αναπτύσσεται μία ασύμμετρη απειλή σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο» η οποία σχετίζεται με την μετάδοση του κοροναϊού και έχει ήδη δυσμενείς επιπτώσεις στην παγκόσμια, την ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία. Όπως είπε ο υπουργός οι επιπτώσεις αυτές θα είναι το αντικείμενο του αυριανού έκτακτου Eurogroup, που συνεδριάζει σε τηλεδιάσκεψη, με διευρυμένη βάση, προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση και να αναληφθούν οι αναγκαίες δράσεις, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Αναφερόμενος στο σχέδιο δράσης του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε σε 8 σημεία, τονίζοντας πως το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα, προνοητικότητα και υπευθυνότητα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υπουργό, στο υπουργείο:

1.     Εξετάζονται, με βάση κάθε φορά τα δεδομένα και τις πιθανές εξελίξεις, οι επιπτώσεις του προβλήματος στην ελληνική οικονομία, στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.

2.     Μελετώνται σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, τα εναλλακτικά σενάρια με συγκεκριμένα μέτρα για κάθε σενάριο, συνεκτιμώντας και τη δυνατότητα υλοποίησης κάποιων εξ αυτών σε περίπτωση έκτακτης κατάστασης.

3.     Υπάρχει συμμετοχή στις διαβουλεύσεις και υποστηρίζεται η λήψη συντονισμένης δράσης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να περιοριστούν οι οικονομικές επιπτώσεις του κοροναϊού, ανάλογα με το μέγεθος και την εξέλιξη της εξάπλωσής του.

4.     Γίνεται συντονισμός των επαφών με τους εκπροσώπους των κλάδων της οικονομίας που επηρεάζονται ή πιθανόν να επηρεαστούν από την εξάπλωση του ιού, προκειμένου να αναληφθούν οι κατάλληλες δράσεις.

5.     Έγινε πρόβλεψη, στη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, της δυνατότητας έκτακτης οικονομικής επιχορήγησης προς το Υπουργείο Υγείας, για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, καθώς και για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας.

6.     Έγινε ενημέρωση, ηλεκτρονικά, όλων των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ σχετικά με τις οδηγίες που δόθηκαν από την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας.

7.     Έχουν προμηθευτεί όλα τα Τελωνεία της χώρας γάντια και μάσκες, για τους υπαλλήλους που πραγματοποιούν ελέγχους σε επιβάτες.

8.     Εστάλη μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας, προς όλους τους φορολογούμενους ενημερωτικό υλικό για τον ιό.

Χρήστος ΣταϊκούραςΚορονοϊός