Οικονομία|11.03.2020 18:48

Αυτοψία του ethnos.gr: Σε καραντίνα η αγορά της Θεσσαλονίκης

Τίμος Φακαλής


Σε… καραντίνα λόγω κοροναϊού μπήκε η αγορά της Θεσσαλονίκης. «Μαχαίρι» κόπηκε η κίνηση στα περισσότερα εμπορικά καταστήματα,  τα μεγάλα εμπορικά κέντρα ερήμωσαν, στους δρόμους έχει μειωθεί αισθητά η κίνηση των αυτοκινήτων, λιγοστοί είναι οι πεζοί, χωρίς επιβάτες κινούνται τα περισσότερα λεωφορεία ενώ γεμάτες είναι οι πιάτσες με ταξί καθώς ο κόσμος μείωσε στο ελάχιστο τις μετακινήσεις του. 

Αρκετά καταστήματα δεν άνοιξαν καθόλου

Αρκετά καταστήματα δεν άνοιξαν την Τετάρτη (11.3) λόγω κοροναϊού ενώ τα περισσότερα καφέ και εστιατόρια είναι άδεια. Μειωμένη καταγράφεται και στα περισσότερα σούπερ μάρκετ η κίνηση ενώ οι ουρές και τα άδεια ράφια των προηγούμενων ημέρων έχουν εκλείψει. Ίδια είναι η κατάσταση και στο Καπάνι, την μεγαλύτερη αγορά τροφίμων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οι περισσότεροι πάγκοι με ψάρια και οπωρολαχανικά είναι γεμάτοι ενώ μειωμένη είναι η κίνηση κα στην κρεαταγορά. Οι έμποροι ήδη μειώνουν τις παραγγελίες τους προκειμένου να μειώσουν την χασούρα...

Άδειο το Καπάνι-Με τα χέρια πίσω από την πλάτη οι Έμποροι περιμένουν... πελάτες

«Δεν έχουμε κάνει σεφτέ από την Δευτέρα. Η κατάσταση είναι απελπιστική. Δεν ξέρω τι να πω ούτε που θα πάει αυτό πράγμα» είπε στο ethnos.gr o Νίκος Μάσορας  ο οποίος διατηρεί κατάστημα με υποδήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και αναρωτιέται: «Με τι όρεξη να μπει πελάτης και να δοκιμάσει παπούτσια όταν ακούει από την τηλεόραση ότι είναι τόσο δύσκολη η κατάσταση και όταν βλέπει ότι ακυρώνονται τα πάντα». Λίγα μέτρα πιο κάτω ο Μάκης Ρέκος ετοιμάζεται να κλείσει νωρίτερα το μαγαζί με τυροκομικά που διατηρεί. «Δεν μπήκε ψυχή μέσα από το πρωί. Δεν θα ανοίξω αύριο καθόλου».  Οι πιο «τολμηροί» βγήκαν στην αγορά φορώντας μάσκες για να αγοράσουν τα πλέον απαραίτητα όπως ανέφεραν στο ethnos.gr

Άδεια η Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης παρά τον καλό καιρό

«Από το πρωί έχω καθαρίσει όλα τα τραπεζάκια τρεις φορές με αντισηπτικό υγρό, διαθέτουμε υγρά μαντιλάκια για τους πελάτες και παίρνουμε όλα τα μέτρα προστασίας για την ασφάλεια των θαμώνων μας. Όμως παρόλα αυτά η κίνηση είναι πεσμένη. Ο κόσμος φοβάται και έχει μειώσει τις εξόδους του. Προτιμάει να κάτσει σπίτι» είπε στο ethnos.gr ο Στέφανος Βάσσιος ο οποίος λειτουργεί μια από τις πιο παλιές καφετέριες της πόλης, κοντά στο Διοικητήριο. Πεντασέλιδη επιστολή με όλα τα μέτρα προστασία που πρέπει να λαμβάνουν έστειλε σε όλα τα μέλη του και ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. 

Χωρίς κόσμο τα ψαράδικα

Φιλιππίδης: Ζητάμε αναστολή όλων των υποχρεώσεων προς το κράτος 

«Δεν έχω ζήσει εμπόλεμη κατάσταση αλλά τέτοια εικόνα δεν έχω ξαναδεί. Είναι ένας πόλεμος χωρίς σφαίρες. Έχουν νεκρώσει τα πάντα όχι μόνο στο κέντρο αλλά και σε γειτονιές της πόλης. Η κυβέρνηση εξήγγειλε κάποια μέτρα αλλά κανένα από αυτά δεν αφορά τους εμπόρους. Βρισκόμαστε στον 1ο κύκλο του προβλήματος. Τώρα μπήκαμε στο τούνελ και δεν γνωρίζουμε πόσο βαθύ θα είναι. Θέλουμε μέτρα πραγματικά γιατί εμείς είμαστε η ραχοκοκαλιά της οικονομίας» είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο όλη περίοδος του κοροναϊού θα πρέπει να θεωρηθεί μη γενομένη  και να ανασταλούν όλες οι υποχρεώσεις προς το κράτος  (αναστολή απόδοσης ΦΠΑ, ασφαλιστικών εισφορών και ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια) μέχρι να καταλαγιάσουν τα πράγματα και να επιστρέψει η οικονομία σε κανονικούς ρυθμούς. Λουκέτα σε καταστήματα, απολύσεις εργαζομένων και  εκ περιτροπής εργασία προβλέπει ο πρόεδρος του εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αν η κυβέρνηση δεν πάρει άμεσα μέτρα. «Η κυβέρνηση έπρεπε να πάρει μέτρα χθες, όχι σήμερα».  

Μειωμένη η κίνηση στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Έπεσε 70% η κίνηση στην αγορά

Πάνω από 70% έχει μειωθεί η κίνηση στα περισσότερα εμπορικά καταστήματα σε όλο το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης σύμφωνα με τον πρόεδρο των επαγγελματιών του ιστορικού κέντρου Θεσσαλονίκης και αντιπροέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), Χρήστο Νικολόπουλο. Ενδέχεται κάποιες επιχειρήσεις να αναστείλουν την λειτουργία τους προκειμένου να προφυλαχθούν μέχρι να καταλαγιάσει αυτή η δύσκολη κατάσταση.  Όπως είπε στο ethnos.gr ο ίδιος η κίνηση είναι πεσμένη γιατί ο κόσμος δεν μπαίνει στα μεταφορικά μέσα και δεν μπορεί να κατέβει στο κέντρο για να ψωνίσει. «Ο κόσμος έχει πανικοβληθεί, φοβάται και όσο θα υπάρχει αυτό το αίσθημα θα επηρεάζει και την αγορά» κατέληξε.

Άδειασαν δρόμοι και καταστήματα
Άδειες οι ταβέρνες
Κορονοϊόςέμποροιαγοράκίνηση