Οικονομία|12.03.2020 15:26

Κοροναϊός: Αναστολή οικονομικών υποχρεώσεων προς το κράτος ζητούν οι έμποροι

Τίμος Φακαλής

Αναστολή όλων των υποχρεώσεών τους προς το κράτος ζητούν οι έμποροι της Θεσσαλονίκης από την κυβέρνηση για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση λόγω κοροναϊού.«Όλη αυτή η περίοδος θα πρέπει να θεωρηθεί μη γενόμενη. Οι έμποροι κουβαλούν στις πλάτες τους μια δεκαετής κρίση. Δεν έχουν πλέον αντοχές. Και η κατάσταση είναι πολύ εύθραυστη» είπε στο ethnos.gr o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης. 

Μεταξύ των μέτρων που ζητούν να λάβει η κυβέρνηση είναι η αναστολή πληρωμής εισφορών και ΦΠΑ αλλά και κάποια ανοχή στην τακτοποίηση οφειλών προς το δημόσιο προκειμένου να μην χάσουν τις ρυθμίσεις στις οποίες έχουν υπαχθεί οι έμποροι και θα δυσκολευτούν να αποπληρώσουν τέλος του μήνα λόγω της κατάστασης . Νέα δεδομένα θα ισχύσουν από την 1η Μαΐου και για τους δανειολήπτες με τη λήξη του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας. «Τι θα γίνει από δω και στο εξής. Δεν πρέπει να ληφθούν μέτρα με όλα αυτά που συμβαίνουν; Θα ρθουν και θα μας πάρουν τα σπίτια οι τράπεζες» αναρωτήθηκε ο κ. Φιλιππίδης. 

Ο ίδιος εμφανίζεται δυσαρεστημένος με τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση καθώς αυτά δεν ακουμπούν μέχρι στιγμής την αγορά. «Δεν έχω ζήσει εμπόλεμη κατάσταση αλλά τέτοια εικόνα δεν έχω ξαναδεί. Είναι ένας πόλεμος χωρίς σφαίρες. Έχουν νεκρώσει τα πάντα όχι μόνο στο κέντρο αλλά και σε γειτονιές της πόλης. Η κυβέρνηση εξήγγειλε κάποια μέτρα αλλά κανένα από αυτά δεν αφορά τους εμπόρους. Βρισκόμαστε στον 1ο κύκλο του προβλήματος. Τώρα μπήκαμε στο τούνελ και δεν γνωρίζουμε πόσο βαθύ θα είναι. Θέλουμε μέτρα πραγματικά γιατί εμείς είμαστε η ραχοκοκαλιά της οικονομίας» είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης. Λουκέτα σε καταστήματα, απολύσεις εργαζομένων και  εκ περιτροπής εργασία προβλέπει ο πρόεδρος του εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αν η κυβέρνηση δεν πάρει άμεσα μέτρα. «Η κυβέρνηση έπρεπε να πάρει μέτρα χθες, όχι σήμερα».  

Ζορπίδης: Αναστολή καταβολής Φ.Π.Α. για 4 μήνες

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Θ. και Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Ζορπίδης τονίζει ότι το καθεστώς έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να ισχύσει και για την Αγορά και να στηριχθούν οι επιχειρήσεις για να μην καταρρεύσουν. Μεταξύ άλλων ο Μιχάλης Ζορπίδης ζητά να δοθούν επιδοτήσεις για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με εντολή της Πολιτείας, αναστολή στην καταβολή κάθε φόρου και εισφοράς επιχείρησης προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία για τέσσερις μήνες, αναστολή στην καταβολή του Φ.Π.Α για τέσσερις μήνες και πάγωμα κάθε υφιστάμενης ρύθμισης προς Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία για διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων μηνών.

Νικολόπουλος: 'Εχει πανικοβληθεί ο κόσμος-70% κάτω η κίνηση 

Πάνω από 70% εκτιμά ότι έχει μειωθεί η κίνηση στα περισσότερα εμπορικά καταστήματα σε όλο το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης τις τελευταίες μέρες ο πρόεδρος των επαγγελματιών του ιστορικού κέντρου Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), Χρήστος Νικολόπουλος. Ενδέχεται κάποιες επιχειρήσεις να αναστείλουν την λειτουργία τους προκειμένου να προφυλαχθούν μέχρι να καταλαγιάσει αυτή η δύσκολη κατάσταση.  Σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο η κίνηση είναι πεσμένη γιατί ο κόσμος δεν μπαίνει στα μέσα μαζικής μεταφοράς και δεν μπορεί να κατέβει στο κέντρο για να ψωνίσει. «Ο κόσμος έχει πανικοβληθεί, φοβάται και όσο θα υπάρχει αυτό το αίσθημα θα επηρεάζει και την αγορά» κατέληξε.

έμποροιΕΕΘΚορονοϊός