Οικονομία|13.03.2020 13:18

Κοροναϊός: Στο χείλος του γκρεμού οι τουριστικοί πράκτορες - Οδεύουν προς καταστροφή!

Ντέπη Χιωτοπούλου

«Οδεύουμε προς την καταστροφή. Θέλουμε τα όνειρα των πελατών μας για το ταξίδι που ονειρεύονται να γίνεται πραγματικότητα, αλλά λόγω έκτακτης ανάγκης, δεν είναι στο χέρι μας» αναφέρει με έκδηλη την αγωνία του στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ενωσης Ταξιδιωτικών Γραφείων Μακεδονίας Θράκης Βύρων Θεολόγης.

Οπως ο ίδιος αναφέρει στο ethnos.gr, «εδώ και δέκα μέρες δεν έχουμε δεχτεί ούτε μία κράτηση’ ανοίγουμε τα γραφεία μας, μόνο για να δεχόμαστε ακυρώσεις, να κάνουμε αλλαγές εισιτηρίων και σε κάποιες περιπτώσεις να επιστρέφουμε χρήματα».

Αεροπορικές και ξενοδοχεία

Στην ερώτησή μας σχετικά με τις επιστροφές χρημάτων που ζητούν οι πελάτες μου, ο κ. Θεολόγης διευκρινίζει ότι για τη δημιουργία πακέτου (αεροπορικό εισιτήριο, κράτηση ξενοδοχείο, μετακινήσεις, ξεναγήσεις κτλ.) «έχουμε αποδώσει στους προμηθευτές χρήματα, τα οποία δεν τα επιστρέφουν, και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία μαζί τους».

Σχετικά με τις αεροπορικές εταιρίες, ο πρόεδρος της ΕΤΓΜ-Θ κ. Θεολόγης αναφέρει ότι «η Aegean και η Ellinair μας κάνουν αλλαγές στα εισιτήρια, δίχως ωστόσο να μας επιστρέφουν χρήματα. Σ’ ότι αφορά τα γκρουπ, για τις προγραμματισμένες εκδρομές, από εδώ και στο εξής (Πάσχα, Μάιος, Ιούνιος κτλ.), γίνεται επιστροφή χρημάτων» διευκρινίζοντας ότι η παραπάνω πολιτική δεν ισχύει για τις χαμηλού κόστους αεροπορικές εταιρίες που συνεργάζονται (Ryanair, Easy jet κτλ.).

Σ’ ότι αφορά τα ξενοδοχεία, τις μετακινήσεις κτλ., «όλα τα ξενοδοχεία δεν μας επιστρέφουν χρήματα» τονίζει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της ΕΤΓΜ-Θ κ. Θεολόγης, ωστόσο είναι ευέλικτα σχετικά με αλλαγές στις ημερομηνίες διαμονής.

Καθίζηση για το Πάσχα

Και αν το ταξίδι για  τον περισσότερο κόσμο είναι ένα όνειρο, για τους τουριστικούς πράκτορες, αυτή η εποχή είναι εφιαλτική!

«Είναι η χρονική περίοδος που έχουμε, υπό κανονικές συνθήκες, τις προκρατήσεις και κρατήσεις για την περίοδο του Πάσχα και λόγω της κατάστασης του κοροναϊού η εικόνα είναι τραγική».

Ο πρόεδρος της ΕΤΓΜ-Θ μιλάει για καθίζηση της τάξεως άνω του 70% για οδικές και αεροπορικές εκδρομές τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό. Αντίστοιχα, για μεμονωμένα ταξίδια η μείωση ανέρχεται στο 80% - 90%! Επίσης, οι ακυρώσεις εκδρομών προς τη γειτονική Τουρκία ανέρχονται στο 100%.

τουριστικο πρακτορείοΚορονοϊόςΕΤΓΜ-Θ